Loading...
  • View Larger Image
Szerző: Lőrincz Olivér

A fejlődés jogát fenntartjuk!

2019-11-07T14:04:26+02:00

Minden futó egyedi, amit az edzéstervezésben is minél inkább érvényesítünk, annál inkább lesz a sportoló fejlődése felfelé ívelő. Vannak mindenkire igaz, általános edzéselméleti dogmáink, de ezeket minden esetben szükséges az egyénre hangolni. Hangoljuk őket a sportoló egyéni adottságai alapján, mint pl. milyen távra készül, milyen állapotban van, vagy hogy hol húzódnak a rá jellemző teljesítményzónák, milyen feladatokra van szüksége az edzéseken. A feladatokat egzakt utasításokban rögzítjük, ami nálunk leginkább pulzus és idő alapú. A tervezést mi eddig minden egyes sportolónknál így hajtottuk végre. Nincs „fuss lassan„ kókler utasítás a tervekben, nincsen általános, egyforma, mindenkinek kiküldött terv, amivel sajnos egyébként még mindig találkozom más, önmagukat edzőnek predesztináló „kollégánál”. A további finomhangolás érdekében új  belépőknek már nem elérhető az a csomag, ami „csak” a fenti hangolást tette lehetővé.

Valódi edzők vagyunk

Az utóbbi évek tapasztalata azt mutatta, a Start csomagban a kevés érintés és a sportolóval történő ritka kommunikáció okán, csak az elszánt magányos farkasok, a kiegyensúlyozott, stabil mindennapokat élő, erős akaratú sportolóink tudtak biztosan előre haladni. A jelentkezés után megbeszéltük és az életkörülményeikre alakítottuk a tervüket. Megkapták a tervet, elvégezték, kapták az újabb heteket, azt is elvégezték, jött a verseny, jól mentek, jó eredmény, hurrá! Sokan voltak ilyenek, büszkék vagyunk rájuk! Viszont volt egy réteg, akiknek ez nem ment, külső vagy belső okok miatt, mert az élet változékony. Szükség lett volna a finomhangolásra, ami a Prémium és 1-1(egyéni edzésvezetés) csomagjainkat egyébként jellemzi. A sportoló nem ért rá kimenni edzeni, mert a gyerek megbetegedett, vagy bent kellett maradni túlórázni, vagy egyszerűen fáradtnak érezte magát, vagy bizonytalan volt verseny előtt a frissítésben, felszerelés választásban. Ilyenkor kellett volna nekik egy hozzáértő szakmai válasz, tanács, vagy noszogatás a hogyan továbbra vonatkozólag, amire a Start csomagban túl ritkán volt lehetőség. Úgy tapasztaljuk, az eredményesség és az elégedettség is annál nagyobb, minél sűrűbb ez az oda-vissza kommunikáció sportoló és edző között. Mi pedig szeretjük az elégedett sportolókat. Ez a munkánk célja. Így azt várjuk, a „Start csomag” megszüntetésével lenullázhatjuk azok számát, akik akadoztak a fejlődésben, vagy elvesztek, mert nem tudtuk a kezüket mindig megfogni és az úton tartani. Nem voltak sokan, de minket ez akkor is zavar. Utáljuk, ha valaki nem fejlődik, még akkor is, ha ez nem rajtunk, vagy nem a sportolón, hanem az élet kiszámíthatatlanságán múlt.

1:1 edző-sportoló kapcsolat

Innentől kizárólag finomhangolási lehetőség mellett foglalkozunk a tanítványainkkal. Ez alá nem vagyunk hajlandóak menni, egyfajta szakmai vonalat húzva magunknak a sportolóink érdekében. Ahogy eddig is, a sportoló személyes teljesítményszintjére építve, a közösen kialakított célok, versenyek irányába, egyéni élethelyzetét, sportra fordítható szabadidejét figyelembe véve és ezt, frekventált oda-vissza kommunikáció lehetőségével finomhangolva. Így a tanítvány-edző kapcsolat is erősebb és mélyebb tud lenni. Jobban megismerjük a sportolót, a sportoló pedig az edzőjét, aki az ő saját edzője, kettejük bizalmi viszonya, ami így eredményesebb munkát tud lehetővé tenni. A szolgáltatás végén a sportoló nem az edzéstervet fogja látni, hanem az edzőjét. Mi nem edzésterveket árulunk és gyártunk nagyiparban. Ettől elhatárolódunk. Mi az edzőinkkel történő közös munkát kínáljuk, aminek oldalain két ember helyezkedik el, a tanítvány és az edző, akik kommunikálnak, reagálnak, ezzel haladnak egy közös cél, a fejlődés, az eredményesség irányában. A közösen kialakított edzésterv így az élet kihívásaira, alakulására is dinamikusan válaszolni tudó terv tud lenni.

Folyamatosan azon agyalunk, hogy tudunk még jobbak lenni, min változtassunk ennek érdekében. Nem csak szakmailag, frekventált közös edzői szakmázás által a kollégákkal, hanem a szolgáltatási struktúránk, a csomagjaink finomítása révén. Hazudnék, ha azt írnám csak miattatok. Nem, magunk miatt is, mert mi is szeretünk törekedni arra, hogy fejlődjünk, és a legjobbat hozzuk ki a munkánkból. A ti eredményeitek egyben a mi sikerünk. Előre!