Loading...
  • View Larger Image

A végjáték

2019-11-07T14:20:30+02:00

A nap főszereplői: Bernal és Pinot

A pénteki nap 126,5 km-en 5 emelkedőt tartogatott a versenyzők számára, köztük az idei Tour legmagasabb hegyével a Col de I’Iseran-nal, a maga 2770 méterével. A nap szökése nehezen alakult ki. A 35. km-nél végül 29 főnek sikerült előnyt szereznie, köztük Vincenzo Nibalival, aki köztudottan szeret magaslaton versenyezni, így egy szakaszgyőzelem nem lett volna tőle meglepetés. Egy drámai esemény viszont borzolta a kedélyeket. Thibault Pinot egy korábbi szakaszon szerzett térdsérülése miatt feladni kényszerült a versenyt, hiszen olyan fájdalmai voltak, amely nem engedte számára a versenyzést. Perceken keresztül zokogva szenvedett, míg végül feladta a küzdelmet és beszállt a csapatautóba. Pinot az 5. helyről szállt ki.

A szökevények előnye 1’40”-nél tetőzött, ami azt sejtette, hogy nem valószínűsíthető a szökevények hazaérése. Főleg úgy, hogy a Col’d Iseran-on az Ineos diktálta tempó nagyon sokaknak nem esett jól. Thomas a hegy vége előtt 6.5 km-el betámadta az élbolyt, mely elég nagy pusztítást okozott, hiszen többedmagával Julien Alaphilippe leszakadt. Nem sokkal később Egan Bernal indította meg támadását, melyet senki sem tudott lekövetni, így magában tempózott tovább. A szökevények maradékát hamar utolérte, de a tempójának köszönhetően hamar egyedül maradt. Simon Yates bírta a legtovább. Az Col ’d Iseran-ra elsőként ért fel, és megkezdhette lejtmenetét, melyhez pár perccel később Simon Yates is csatlakozott. Ám ekkor kapták a hírt a rádión, hogy lefújják a szakaszt percekkel korában lehulló jégeső által okozott járhatatlan utak miatt, ami főleg az utolsó emelkedőt sújtotta. A döntés értelmében nem hirdetnek szakaszgyőztest, de az összetett eredményét a Col’d Iseran-on való áthaladás időeredményei adják. Ezzel Egan Bernal átvette a sárga trikót a 14 napja sárgában tekerő Alaphilippe-től, aki így a második helyre csúszott vissza.

A rövidített szakasz

Az utolsó hegyi szakaszt szombaton rendezték jelentős módosításokkal. Az eredetileg 130 kilométerre tervezett szakaszt 59 kilométerre rövidítették, gyakorlatilag a szakasz egy 26 km sík részt és egy 33 km hosszúságú 5,4%-os emelkedőt tartalmazott. A nap szökésébe 29 főnek sikerült bekerülnie, köztük a tegnapi napon is próbálkozó Vincenzo Nibalival. A hegy megkezdését követően a mezőnyben Jumbo-Visma csapata kezdett egy igen kellemetlen tempót menni. Fő céljuk, kapitányuk Steven Kruijswijk összetett harmadik helyezésének megszerzése volt. A szökevények közül egyedül Vinenzo Nibali maradt talpon, aki ellentmondást nem tűrően tempózott a szakaszgyőzelem felé. A hegy vége előtt 13 kilométerrel Alaphillipe leszakadt az élbolyról, aki így komoly gondba került az összetett szempontjából. Alaphilippe-nek csapattársa Enric Maas segített abban, hogy ne szakadjon le túlságosan, de így is hamar annyi időhátrányt gyűjtött, amellyel a dobogónak is búcsút inthetett. A szakaszt végül Vincenzo Nibali nyerte, aki ezzel megszerezte idei első Tour győzelmét. Az összetettben a 22 éves Bernal első helyét nem veszélyeztette semmi, így könnyedént tartotta meg a trikót, második helyre Thomas, míg harmadik helyre Kruijswijk jött be. Alaphillipe, végül 5. helyen zárta az összetettet.

Az utolsó etap

A vasárnapi utolsó szakasz hagyományosan az ünneplésről és a Párizsi körözésről szól, ahol jellemzően a sprinten dől el a szakasz sorsa. A rajtot követően az utolsó szakaszon nincs támadás, nincs szökés. Csak fotózkodás, pezsgőzés és jókedv van. A nyugalom hagyományosan a Párizsi körözésig tart, ahol egy kisebb szökést követően jellemzően a sprintereké a főszerep. A vasárnapi nap pontosan ezen forgatókönyv szerint alakult. Bernal mindenkivel pacsizott és fotózkodott. A Párizsba érve egy kisebb szökevénysor került az élre, melyet 5 km-el a cél előtt megfogott a mezőny. A hagyományos Champs-Élysées-en rendezett sprinten pedig Caleb Ewan győzött az idei Touron már harmadjára. Második Dylan Groenewegen, a harmadik helyezett  Nicolo Bonifazio lett. Thomas és Bernal kéz a kézben gurultak át a célvonalon, így hivatalosan is a 22 éves Egan Bernal a 2019-es Tour de France győztese. Zárójelben jegyzem meg, hogy a Tourok történetének harmadik legfiatalabb versenyzőjeként nyerte meg a sárga trikót.

A többi trikót illetően sem történt az utolsó szakaszon változás. Ennek értelmében a 2019-es Tour de France díjazottjai:

A sárga trikós: Egan Bernal

A zöld trikós: Peter Sagan

A pöttyös trikós: Romain Bardet

Fehér trikós: Egan Bernal

Legjobb csapat: Movistar

Piros rajtszám: Julian Alaphilippe

Gratulálunk minden versenyzőnek, különösen a díjazottaknak!

Köszönöm szépen a három hetes megtisztelő figyelmeteket. Remélem sikerült élvezetesen és közérthetően beszámolni a szakaszokról melyek bővelkedtek izgalmakban és meglepő fordulatokban.