Loading...
  • View Larger Image

Az igazi háború most kezdődik

2019-11-07T14:57:16+02:00

Pénteki napon rendezték az egyenkénti időfutamot 27 km-en két kisebb dombocskával. Ez az a versenyszám, mely hagyományosan felkavarja az összetett állását. A pénteken rendezett időfutam izgalmasnak ígérkezett, hiszen kiélezett küzdelem zajlik az összetett menők között, így minden másodperc számít, amit időfutamon szerezni lehet. A szakaszon az összetett helyezésük alapján fordított sorrendben indítják a versenyzőket, így hagyományosan a sárga trikós indul legutoljára. A szakasz nagy izgalmakat hozott. Sokáig a legjobb időt Thomas de Gendt tekerte 45,583-as átlaggal. Az első versenyző, aki jobb időt tudott menni nála az az összetett második helyén tekerő Geraint Thomas volt. Az utolsó versenyző, Julian Alaphilippe végig nagy tempót diktálva 14 másodperccel előzte meg Thomast, így megtartotta összetett első helyét, sőt nagy meglepetésre növelni is tudta előnyét. Kifejezetten sokat vesztett viszont Nairo Quintana, aki 1:51 hátrányban érkezett Alaphilippe-hez képest.

Az első Pireneusok szakasz

Szombaton rendezték az első komoly Pireneusok-beli hegyi szakaszt, mely kimondottan rövidnek, de nagyon intenzívnek ígérkezett a maga 118 kilométerével,  egy első  és egy kiemelt kategóriás hegyével. A szakasz hegyibefutóval zárt a legendás Tourmalet tetején 2115 méterrel a tengerszint fölött. A rajtot követően 17 versenyző tudott ellépni, köztük a szakaszgyőzelemre éhes Vincenzo Nibalival és Peter Sagannal, aki az első hegyet követő gyorsasági részhajrá miatt került a szökésbe. A még mindig pöttyös trikóban tekerő Tim Wellens a hegyi részhajrában szerezhető -pontok miatt vállalta a szökést. A mezőny, már az első hegyen érzékeltette, hogy ez nem az a nap lesz, amikor hazaérnek a szökevények. A Movistar két erős hegyi segítője, Amador és Soler olyan tempót ment a Col du Solour-on, hogy Adam Yates és Romain Bardet is leszakadt. A fiatal franciát több éve nagy reménységnek, sárga trikó várományosnak tartják a sportágban, de a szombati teljesítménye alapján ebben az évben biztos nem számíthat az összetett dobogóra. A Col du Solor-t a még szökésben tekerő Wellens nyerte, míg a hegyet követő gyorsasági részhajrát Peter Sagan. A befutó előtt 19 km-rel a mezőny úgy kezdte meg a legendás Tourmalet-t, hogy csak Romain Sicard és Elie Gesbert volt csak elől, a többieket utolérte a mezőny. A hegyen az átlag 7,4%-os meredekségen a Movistar vitte a tempót, sorra szakítva az összetett esélyeseket, köztük Nairo Quintanat is, aki jelezte is csapattársainak, hogy egyáltalán nincs formában. Ezzel Landa lépett elő első számú emberré a Movistarban, Quintana kezét pedig egy könnyed mozdulattal elengedte csapata. A hegyen a tempót a Movistar után az FDJ diktálta, ezt követően a Jumbo-Visma  lépett előre. Az utolsó 3 km-re csak 12 versenyző maradt talpon:  Pinot, Landa, Fuglsang, Bernal, Thomas, De Plus, Bennett, Kruijswijk, Alaphilippe, Urán, Buchmann and Barguil. Ezt követően újabb rosta következett, ahol leszakadt Fugslang és Uran is. Thomas az utolsó kilométeren belül vesztette el a kontaktot az élcsoporttal. Pinot száz méterrel a cél előtt betámadta az ellenfeleit, elvitte a szakaszt, Alaphilippe pedig bejött másodiknak, így jóváírást szerezve, és adott fél percet Thomasnak. Alaposan átalakult az összetett, Quintana szinte elszállt, Alaphilippe pedig már 2.02-vezet Thomas előtt. Kruijswijk és a Jumbo viszont nagyon jó napot zárt, a holland versenyző ugyanis harmadik helyen áll a Tourmalet után.

Vasárnapra 4000 méter szint 3 első és egy második kategóriás hegy várta a versenyzőket, mindez 185 km-be sűrítve hegyibefutóval a végén. Nagyon durva szakasznak ígérkezett, főleg a Tourmalet-val a lábakban. A szökést nem volt egyszerű kialakítani, de amikor sikerült, akkor 36 fős szökés léphetett meg, tele jobbnál jobb hegyimenővel és Michael Matthews-al, aki a gyorsasági részhajrát tervezte behúzni. A mezőny a Mur De Peguare-n az utolsó előtti hegyen kezdte igazán növelni a tempót. A 16-17%-os emelkedőn szépen csökkent a főmezőny mérete. A nem kis tempót növelte Landa korai támadása is, melyhez rövid ideig Fugslang is csatlakozott. Landa viszont nagyon lassan, de biztosan növelte előnyét, egészen addig, amíg a szökevények közül hátra maradt két Movistaros, Soler és Amador be nem állt neki segíteni. A szökevények egymás között is igen nagy szelekciót végeztek, és a 36 fős csoport az utolsó előtti emelkedőre jelentősen megcsappant. Ebben a csoportban tekert Simon Yates, Romai Bardet, Simon Yates, Nairo Quintana és Simon Geschke is.  Geschke a Mur De Peguare csúcsa előtt 5,5 km-el meglógott a csoportból és szépen növelve előnyét tempózott az utolsó emelkedő felé. A főmezőnyben az utolsó emelkedőn kezdődött a tűzijáték. Itt Pinot támadott először, aki Landa-t szerette volna utolérni. Erre a támadásra Alaphilippe és Egan Bernal regált. Alaphilippe állt vissza Thomas-ék csoportjába leghamarabb, de láthatóan nem érezte jól magát. Thomas-ek látva Alaphilippe nehéz helyzetét, sikeresen betámadták ezzel kicsit megszakítva a sárga trikóst. Bernal egy darabig kitartott Pinot mögött, azonban Pinot többször is betámadta és sikeresen lerázta magáról a fiatal kolumbiait. Elől ekkorra már Simon Yates utolérte Geschke-t, aki a második szakaszgyőzelmét szerezhette meg az idei Touron. Pinot támadása sikeresnek bizonyult, hiszen, a második helyen gurult be a célba így sokat faragva hátrányából. Alaphilippe többektől is kapott ezen a szakaszon, de senkitől sem annyit, hogy ez a sárga trikójába kerüljön. Az előnye kicsit megcsappant, hiszen Geraint Thomashoz képest 1:37 az előnye, míg a negyedik helyen lévő Thiboult Pinot-hoz képest 1:50.  Az utolsó héten csütörtöktől nagyon izgalmas csata vár majd az összetett esélyesekre az Alpokban, ahol három nagyon durva szakasz vár rájuk.