Skip to content

Első hét a Giro d’Italia-n, és a legfontosabb: magyar a mezőnyben

Furcsa évet élünk. A koronavírus teljesen felforgatta a kerékpáros versenynaptárat. A világ második legrégebbi körversenyével nem szokott megtörténni, hogy egy teljesen új időpontban rendezik meg a megszokotthoz képest.

Ebben az évben viszont sikerült, hiszen a tradicionálisan tavaszi verseny őszre került, és . Ezen kívül a Spanyol körverseny, a Vuelta első hete egybeesik a Giro utolsó hetével és a tavaszi klasszikusok őszi klasszikusokká váltak.

Furcsa év, de legalább van idény és ennek kifejezetten örülhetünk

Mert a kerékpársport nagyon nehezen vészelt volna át egy teljes évet versenyek nélkül. Vasárnap elkezdődött a verseny, ami történelmi jelentőségű számunkra, hiszen másodjára a kerékpársport történelmében magyar versenyzőért szoríthatunk egy Grand Touron.

Igen, Valter Attila személyében van egy versenyző, aki megugrotta ezt az akadályt, amit anno csak Bodrogi Lászlónak sikerült, és ott tekerhet a legnagyobbakkal. Csapatában, a CCC-ben bizonyított, hiszen megnyerte az augusztusi Tour de Hongrie-t, és teljesen megérdemelten került be a nyolc fős keretbe.

És az első hétre visszatekintve senkinek sem lehet kétsége efelől. De ne ugorjunk előre ennyire!

Nézzük, mik voltak az első hét legfontosabb történései

A Giro Olaszország idén az ismert körülmények miatt nem Budapestről, hanem Szicíliából indult. Az első szakasz egy 15 km-es időfutammal indult Monreale városában.  A szakasz egy rövid, de meredek dombocskával kezdődött, amit pedig lejtő és sík terep követett. Gyors szakasznak ígérkezett, amiben nem számítottak a versenyzők kifejezett nehézségekre. Azonban az időjárás megtréfálta őket, hatalmas oldalszél fújt be a sík részen, ami nagyon nehézzé tette az időfutam kerékpárok irányítását. Egy összetett esélyest, Manuel Angel Lopezt bukás miatt el is veszítettünk a versenyből. A szakaszt Filippo Ganna, az idei év időfutam világbajnoka nyerte 22 mp-es előnnyel. Aki ezzel együtt felvehette az összetett első helyén álló versenyzőnek járó rózsaszín trikótA szakaszt Attila a középmezőnyben a 90. helyen zárta 1:40 hátránnyal.

A második napon egy dimbes-dombos szakasz következett, egy emelkedős befutóval. Érdekes befutónak ígérkezett, hiszen akár azok a sprinterek is ott maradhatnak, akik jobban bírják az emelkedőket, de akár egy összetett esélyes is a legelejében lehetett. A végjátékban az olaszok egyik első számú egynapos versenyzője, Diego Ulissi diadalmaskodott, aki sprintben maga mögé utasította a világ egyik legjobb versenyzőjének tartott Peter Sagant. Valter Attila a főmezőnyben pár másodperces hátrányban érkezett a 44. helyen.

A harmadik nap feladta a leckét a versenyzőknek, hiszen a 150 km-es szakaszra betették az Etnát a maga 18,6 km-vel és 6,7%-os meredekségével. A szakaszon sajnos az egyik legnagyobb esélyes Geraint Thomas egy eldobott kulacs következtében hatalmasat esett, aki, bár törött medencecsontja ellenére végigtekerte ugyan a szakaszt, de nem tudott beleszólni a végjátékba. A szakasz végül Jonathan Klever Caicedo szökevénygyőzelmével zárult. De a mezőnyben is akadtak izgalmak, hiszen az összetett esélyesek először villanthatták meg karmaikat a versenyen. A mezőnyt szétszakítva azok a versenyzők érkeztek meg együtt, akik a verseny legnagyobb esélyeinek számítanak: Jakob Fuglsang, Rafal Majka, Vincenzo Nibali, Domenico Pozzovivo és Steven Kruijswijk. A rózsaszín trikó viszont nem hozzájuk, hanem az első szakasz időfutamában második helyezett és ezen a szakaszon is kiválóan teljesítő Joao Almeidahoz került. Valter Attila a szakaszt a 49-ik helyen fejezte be, 7:43 perces hátránnyal. Később Attila azt nyilatkozta, hogy tudatosan vett vissza a tempóból, hiszen tudja, hogy a verseny háromhetes, ez még csak a harmadik szakasz volt. Összetettben azonban két helyet javítva a 42. helyről várhatta a folytatást.

A negyedik szakasz egy sprinterszakasznak ígérkezett

Ahol végül célfotó döntött, miután Arnaud Démare (Groupama-FDJ), Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) és Davide Ballerini (Deceuninck – Quick-Step) triója lényegében egyszerre érte el a célvonalat. Valter Attila a mezőnyben begurulva, a győztessel azonos idővel érkezett.

A verseny egy nagyon hosszú 225 kilométeres szakasszal folytatódott, és bár a szakasz nem hegyi befutóval zárult, de két harmadik besorolású emelkedőt – Catanzaro (3,5 km, 5,4%) és Tirolo (10,1 km, 5,3%) – követően, nem sokkal a cél előtt, az első kategóriás Valico di Montescuro (22,7 km, 5,8%) hivatott megrostálni a mezőnyt. A szakaszt szökésből a regnáló időfutamvilágbajnok nyerte, aki 82 kilogrammos súlya ellenére az utolsó emelkedőn hatalmasat tempózva, egy gyors lejtmenetet követően elsőként haladt át a célvonalon.

Az összetett menők ezen a napon nem próbálkoztak támadással és egy nagyobb csoportban együtt haladtak át a célvonalon. Attila 1 perces hátrányban érkezett meg az összetett menőkhöz képest a 33. helyen. Az összetettben majd 10 helyet javítva a 33. helyen kezdhette meg a 6. szakaszt.

A Giro következő két szakasza egyértelműen a sprinterek versenyének ígérkezett

A hatodik szakaszt magabiztosan Arnaud Démare nyerte, ahogy a hetediket is. Azonban a két szakasz között zongorázni lehetett a különbséget, hiszen a hetedik szakasz minden idők legnagyobb átlagtempóját hozta a Giro d’ Italia-k történetében. Történt ugyanis, hogy a szakaszon szinte végig oldalszél keserítette meg a mezőny életét.

Tudni kell a kerékpársportról, hogy a hegyek után a legnagyobb szelektáló tényező az oldalszél. Itt legtöbbször nem az erő dönt arról, ki melyik sorba kerül, hanem a helyezkedés. Nagyon figyelni kell, hiszen pár másodperc alatt alakulhatnak ki szakadások a mezőnyben oldalszél hatására. Ezen a szakaszon ez többször is megtörtént, ezen kívül egy tömegbukás is nehezítette a versenyzők életét. Az etapot végül hatalmas csatában a hetedik szakasz mintájára Arnaud Démare nyerte. Attila kétszer ragadt hátul, és kétszer ért fel. Végül 28 másodperces hátránnyal fejezte be a napot.

A nyolcadik szakasz egy nagyon laza nap volt a mezőny számára, hiszen az 51,2 km/h-s átlagsebességű 7. szakasz megtette a hatását a lábakra. Több mint 10 perces előnnyel értek célba a nap szökevényei. A szakaszt nagyszerű csatában Alex Dowsett az Israel Start-Up Nation versenyzője nyerte Salvatore Puccio és Matthew Holmes előtt. Attila szerencsésen időhátrány nélkül megérkezett a mezőnyben és nyugodtan, minden probléma nélkül kezdhette meg a 28.helyről a 9. szakaszt.

A kilencedik szakasz több szempontból volt embert próbáló

Rengeteg szint, 208 km, négy komoly emelkedő, 6 fok végig áztató esőben. Nagyon kemény napnak ígérkezett. A 208 kilométeres penzum féltávjához közelítve, az első kategóriás Passo Lanciano (12,4 km, 7%) meredekén kezdődött meg a szelekció, amit két második kategóriás hegy – Passo San Leonardo (14,4 km, 4,3%) és Bosco di Sant’Antonio (9,4 km, 5,1%) – majd befutóként az 1655 méteren fekvő Roccaraso (9,6 km, 4,4%) követett.

A szakasz izgalmas csatát hozott mind a szökevények, mind az összetett menők esetében. A szökevények közül először a hegyi ponttrikóért harcoló Visconti villantott, hiszen két hegyet megnyerve átvette a vezetést a hegyi pontversenyben. A szakaszt végül nagy csatában Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling) nyerte a rutinos Jonathan Castroviejo (Ineos-Grenadiers) előtt.

Az utolsó emelkedőket Vincenzo Nibali csapata a Trek-Segafredo rántotta meg, aminek köszönhetően jelentős szelekció indult meg a mezőnyben. A cél előtt egy 10%-os meredek zárta a napot, ahol az összetett esélyesek nagyjából egyszerre, kisebb-nagyobb különbségekkel érkeztek meg. Az összetett élén nem történt változás. Azonban, ami számunkra hatalmas dolog, az az, hogy Valter Attila egész végig tudta tartani a lépést az élmezőnnyel, olyannyira, hogy csapata legjobbjaként, a rózsaszín trikóst megelőzve a 18. helyen érkezett be a célba, és az összetett 28. helyéről mindössze 9:34 perc hátránnyal folytathatja a versenyt.

Bravó, Attila! Hajrá-hajrá😊

A verseny a mai pihenőnapot követően kedden folytatódik kisebb dombokkal tarkított 177 km-es etappal. Izgalommal várjuk a folytatást!

Képek: https://www.giroditalia.it/en/media-center/sport/foto/Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Giro d’Italia: egy újabb nehéz hét

A Giro második hete nem telt eseménytelenül. Főleg az októberi időjárás okozott nagy zavarokat a mezőnyben. Nagy tempó, dombos szakaszok, hűvös idő, folyamatosan változó időjárás jellemezte a hetet.
Tovább >>

Ezért nem edzünk betegen!

Beköszöntött a hűvösebb idő, aminek nagyon örülünk, hiszen a meleg és pára teljesítményromboló hatását néhány hónapra elfelejthetjük. Helyébe megérkezett az egyszerű megfázások és komolyabb járványok időszaka. A „Miért futok most lassabban?”
Tovább >>

Túledzetted magad? Ezek a tünetei!

A túledzés egy nehezen megfogható dolog, létezik egészen enyhe, és egészen durva változata is, attól függően, hogy mennyire időben észleljük, és hogyan kezeljük. Túledzeni magad nem csak fizikailag tudod, hanem pszichikailag is. A fizikai túledzést sokkal könnyebb elcsípni, mert érezhető
Tovább >>

Talajfogás, lépésszám, lépéshossz – 2. rész

Az előző cikkben taglaltuk a talajfogás, lépésszám, lépéshossz, tempó összefüggéseit. Innen folytatjuk tehát, kitérve a közkedvelt futómozgás témára is: Visszatérve:  a lépéshossz … Önmagában az a gyakori kijelentés, a lépéshossz csökkentése egy féligazság, ami sokszor inkább árt, mint használ. Ennél
Tovább >>