Loading...
Edzőink2019-07-08T14:56:28+02:00

Edzőink

Lőrincz Olivér
szakmai vezető
Plandurance

Testnevelő tanári és mesteredzői (UCI) végzettséggel rendelkező edző vagyok, több mint 20 év állóképességi sportokban szerzett edzői tapasztalattal. Hosszútávfutók felkészülését már 12 éve irányítom.

További infók

Moós Gergely
vezető edző, alapító
Plandurance

Moós Gergely vagyok. Szeretnélek motiválni, hogy fuss, és ha nem tudsz még futni, ne keseredj el, hanem gyalogolj! Kezdj el mozogni és ne add fel! Pontosan tudom, hogy min mész keresztül.

További infók

Maráz Zsuzsanna
futóedző
Plandurance

Maráz Zsuzsanna ultrafutó, edző és a Hospice alapítvány jótékony futója vagyok. A futás a hobbim, a szenvedélyem és a tanítóm is. Missziónak tekintem a futás és ezzel az egészséges életmód népszerűsítését.

További infók

Nagy Mariann
futóedző
Plandurance

Férjemmel és négy gyermekemmel egy dél-alföldi kisvárosban élek. Azért lettem edző, mert elvem, hogy bárhol éljen is a világban egy sportoló, legyen bármilyen szinten, megérdemli, hogy a legmagasabb szintű tudással összeállított anyagokkal, minél hatékonyabban fejlődhessen.

További infók

Simon Máté
funkcionális edző
Plandurance

Simon Máté vagyok, a DKCoaching és a Plandurance funkcionális edzője, emellett a Megafitnessben dolgozom személyi edzőként, és csoportos óra oktatóként.

További infók

Csatáry Kristóf
futóedző
Plandurance

Csatáry Kristóf vagyok, a Plandurance futóedzője. Tavaly csatlakoztam a Plandurence-hez, miután a Testnevelés Egyetemen szereztem testnevelő-edző szakos diplomát.

További infók
Varga Szabolcs
kerékpáredző
Plandurance

Varga Szabolcs vagyok, főállásom mellett triatlon szakedző tanulmányaimat folytatom az Eszterházy Károly Egyetemen. 2013 óta kerékpározom, előtte úsztam illetve futottam is. Éves szinten 14-15 ezer km-t tekerek strukturált edzések alapján.

További infók

BEMUTATKOZÁS

LŐRINCZ OLIVÉR

Lőrincz Olivér vagyok, a Plandurance szakmai vezetője. Testnevelő tanári és mesteredzői (UCI) végzettséggel rendelkező edző vagyok, több mint 20 év állóképességi sportokban szerzett edzői tapasztalattal. Hosszútávfutók felkészülését már 12 éve irányítom. Magyarországon pillanatnyilag az egyetlen futóedző vagyok, akinek tanítványa felnőtt Világbajnoki címmel büszkélkedhet. (Nagy Katalin, 2015)

2004-ig a mountain bike sport olimpiai szakágában voltam edző és szövetségi kapitány. Ebben az időszakban munkámmal segítettem megszerezni a sportág első hazai olimpiai kvótáját. Én magam ezzel egy időben, a MTB sport maraton és 24 órás szakágában versenyeztem sikeresen. 2005-től lett nálam hangsúlyos sport az ultra terepfutás. A kerékpársporttól nem teljesen eltávolodva, ezzel egy időben, mint nemzetközi minősítésű kerékpár versenybíró kezdtem dolgozni, majd a profi kerékpár sportban mint dopping ellenőr is több évig tevékenykedtem.

Sok magyar bajnoki cím, EB, VB részvétel, maraton futó paralimpikon tanítvány, 5x Spartathlon győzelem és 24 órás női Világbajnoki cím szerepel az edzői eredménylistámon. 45 évesen én magam is még aktívan terepfutok. A világ egyik legnehezebb ultra terep versenyének tartott UTMB futamain, eddig 10x vettem részt, és sok más nagy, külföldi és hazai terepultrán is nem-egyszer értem el pódium eredményt.

Itthon elsők között vezettem be az egyéni intenzitástartományok használatával az online edzésvezetést, mely módszer ma már világszinten is

elterjedt és elfogadott. Edzéselveim szorosan nem köthetők egyik nagy edző iskolához sem. A szakmában töltött éveim alatt mára kialakult egy rám jellemző rendszer, struktúra, periodizáció, melyben a tudományosság mellett fő szempont a mérhető egyéni paraméterek, mint pl sebesség, pulzus, laktát, Watt –ra épülő edzésmonitorozás.

Bízom benne, ahogy eddigi tanítványaimmal, úgy újdonsült „Fussteis” sportolóim edzéseinek egyengetése révén, segítségetekre leszek sportos céljaitok elérésében, eredményeitek javításában! Hajrá!

Ha van kedved kövess!

Coacholi facebook oldal
Instagram felületem
Futásaim  a Strava oldalon


KÉPZÉSEK, DIPLOMÁK

1994 OTDK különdíj (pulzusmérés témában)
1994 Nemzetközi síoktató
1995 Testnevelő tanári diploma
1995 Középfokú úszóedző
2000 Spinning oktató (itthon az első)
2002 Polar Own Zone oktató
2004 UCI mesteredzői diploma “magas minősítés”, NOB ösztöndíj, Svájc
2006 UCI Nemzetközi mtb bíró, Svájc
2008 UCI Anti-dopping ellenőr, Svájc


SPORTOLÓI ÉS EDZŐI EREDMÉNYEK

Fontosabb sportolói eredmények:
 
1998-2004 Hazai és külföldi mtb maratonok győztese, dobogósa 
2002, 2003 24 órás mtb bajnok
Ultra terepfutásban:
2007 UTMB 40. hely
2008 Lavaredo Ultra trail 12. hely
2009 Lavaredo Ultra Trail 17. hely 
2009 Annecy Trail 7. hely
2010 Lavaredo Ultra Trail 10. hely
2010 La6000D, 6. hely
2011 Lavaredo Ultra Trail 11. hely
2011 Transgrancanaria 6. hely
2012 La Maxi Race 22. hely
2013 TDS 24. hely
2013 Andorra ultra trail 5. hely
2014 La Traversée
2015 BVG trail 6. hely
2015 Zugspitz Ultra 12. hely
2016 Kék túra futás “Kék csapat”
2017 BVG trail 11. hely
2017 UTH 7. hely
2017 UTMB 106. hely
 
 
 
 
Fontosabb eredmények edzőként:
 
2000-2004 több Magyar Bajnoki cím MTB XCO, XCM sportban
2003-2004 MTB szövetségi kapitány
2006-2017 számtalan Magyar Bajnoki cím ultrafutásban
2009-2017 26 sikeres Spartathlon teljesítés
2011- 2017 Spartathlon dobogós helyezés, összesen 10
2011-2017 Spartathlon győzelmek 3x Lubics Szilvia, 2x Nagy Katalin
2014, 2015 Spartathlon női pályacsúcs
2012 Londoni Paralimpia Maratonfutás magyar résztvevőjének (Orbán Csaba) edzője
2011- 2017 5x Egyéni Ultrabalaton győzelem
2015 IAU 24 órás Világbajnokság, Női Világbajnok, Nagy Katalin, (USA)
2017 IAU 24 órás Világbajnokság, Női 3. helyezés, Nagy Katalin (USA)

SPECIALITÁS

Nemzetközileg elismert hosszútáv, ultra és terepfutásra specializálódott edző vagyok. A pulzusmérés, teljesítmény diagnosztika, edzéselmélet, sporttáplálkozás azok a részterületek, melyek leginkább foglalkoztatnak. 2017 -es évtől az amerikai Stryd edzői stábjának tagjaként a teljesítménymérés is komoly szerepet kapott nálam. Amellett, hogy a világ legjobb ultrafutóival dolgozhatom együtt, örülök, hogy a szárnyaikat még épp bontogató futóknak is segítségére lehetek. Én magam is versenyszerűen terepfutok, ezzel szeretnék példát mutatni, hogy a sportot egy edző az elméleti megközelítésen túl, még jobb, ha önmaga is aktívan átéli. Az utóbbi harminc év állóképességi sportokban megszerzett tapasztalatom és tudásom örömmel adom át az arra fogékony sportolóknak. Az egyénre szabott, tudományosan alátámasztott és naprakész edzéselméletet alkalmazó munka híve vagyok. Bízom abban, ahogy eddig, hogy a közös munka által, a továbbiakban is sok szép sportsikernek lehetek, mint edző részese, élvonalbeli és hobbifutó tanítványaimmal egyaránt!


BEMUTATKOZÁS

MOÓS GERGELY

Moós Gergely vagyok. Szeretnélek motiválni, hogy fuss, és ha nem tudsz még futni, ne keseredj el, hanem gyalogolj! Kezdj el mozogni és ne add fel! Pontosan tudom, hogy mennyire nehéz neked és hogy min mész keresztül. Mikor elindultam ezen az úton, 124 kg voltam és 50 métert sem tudtam futni. De nem adtam fel, és meglett az eredménye. Fogytam 35 kilót, de a legfurcsább az volt, hogy ez csak a futóvá válásom mellékterméke volt.

Nem születtem futónak és nem is gondolta volna rólam senki, hogy valaha maratont fogok futni, még én sem.

Mégis lefutottam, többször is. Változásom folyamatáról blogot vezettem Dagadt Köcsög néven. A blog alapján létrejött közösségben már több ezer embert tudtam motiválni a futásra, életmódváltásra.

Teltek az évek és egyre többen kérték a tanácsaimat, így Lőrincz Olivér támogatásával elindultam az edzői pályán, 2015 óta dolgozom egyéni sportolókkal. Az edzői pálya persze nem csak játék és mese, azóta is folyamatosan képzem magam, járok tanfolyamokra és workshopokra és kutatom az aktuális futós és triatlonos szakirodalmat, de a legjobb iskola, hogy együtt dolgozok Lőrincz Olivérrel.

Feladatom, hogy minél több emberhez jusson el a futás szeretete és lehetséges szerepe az életmódváltásban, ezért rendszeresen vállalok motivációs előadásokat iskolákban, cégeknél, közösségekben.  Az akadémia saját zónás edzésprogramjainál velem tudsz készülni a 3,5,7, kilométeres távok összes szintjén, illetve a 10 kilométeres felkészülési tervek első 4 szintjén. Rendszeresen tartok ingyenesen látogatható csoportos edzéseket kezdő futóknak, ezekről itt tudsz tájékozódni.


KÉPZÉSEK ÉS DÍJAK

Képzések:

IWI – Fitness Instruktor (OKJ: 51 813 03, EQF level 3)
IWI – Sporttáplálkozás
Polar Kardiotréner BASIC képzés
Polar Kardiotréner CROSSTRAINER képzés
BLACKROLL® Myofascial Course
FitCollege – Gerinc anatómiája
FitCollege – Alsó végtag és függesztőövének anatómiája
FitCollege – Felső végtag és függesztőövének anatómiája
Fitcollege – Running Technique kurzus

A Magyar Tehetség Nagykövete

A MATEHETSZ a Magyar Tehetség Nagykövetének választott. A magyar közélet, tudomány és művészet jeles képviselői közé kerültem. Görbicz Anita és Polgár Judit után a harmadik kinevezett lettem, aki sportban tevékenykedik.


SPORTEREDMÉNYEK

Első 10K futóverseny (106kg): 57:03″
Első félmaraton (99kg): 2:05:24″
Legjobb félmaraton (90kg): 1:39:33″
Legjobb maraton: 3:32:53″
Legjobb 6 órás: 56,1km
Balaton Szupermaraton (195km) : 21:33
Terep 50: 6:02
Dupla élmény (71km, 3360+ ):  11:48


SPECIALITÁS

Miben vagyok különleges? Abban, hogy pár éve 50 métert sem tudtam futni és 124kg voltam. Lehet, hogy sokkal rosszabb állapotban voltam, mint Te most. Innen jutottam el odáig, hogy bármikor, álmomból felkeltve is le tudnék futni egy maratont, de mégsem erre vagyok büszke. Tudom, hogy az első hónapok edzései mennyire gyötrelmesek, fájdalmasak és mennyire erősnek kell lenned ahhoz, hogy kimozdulj a kényelmi zónádból. Pár éve még én is megküzdöttem minden lépéssel és ha ma büszke vagyok valamire,akkor az nem a temérdek félmaraton és maraton, ultra és terepverseny amit teljesítettem, hanem azok a 30-45 perces edzések, amiket az első hónapokban teljesítettem.

Én tudom, hogy az első hónapokban milyen erősnek kell lenned, milyen döntéseket kell meghoznod, tudom, hogy mit mond belül a kisördög, még itt szól nekem is a fülemben. Az én specialitásom, hogy jártam az utadon és eljutottam rajta odáig, ahova te is szeretnél. Vezetni tudlak és melletted lenni akkor, amikor azokat az első lépéseket megteszed, amikre te is büszke leszel majd pár év múlva!


BEMUTATKOZÁS

MARÁZ ZSUZSANNA

Maráz Zsuzsanna ultrafutó, edző és a Hospice alapítvány jótékony futója vagyok.
A futás a hobbim, a szenvedélyem és a tanítóm is.
Missziónak tekintem a futás és ezzel az egészséges életmód népszerűsítését.
Háromszor győztem a 221 km-es Ultrabalatonon, ahol én tartom a női pályacsúcsot. Háromszor álltam a görögországi Spartathlon 246 km-es verseny dobogóján, ahol 2018-ban a dobogó legfelső fokáról hallgathattam meg a magyar himnuszt.
Háromszor választottak meg az év ultrafutójának. (2016-2017-2018)
Fantasztikus átszakítani győztesként a célszalagot egy versenyen, de legalább ekkora öröm másokat inspirálni és mutatni az utat. Bízom benne, hogy korosztályomnak is példát tudok mutatni abban, hogy ötven felé közeledve is lehet szép eredményeket elérni.

Tizennyolc évvel ezelőtt, harminc évesen kezdtem el futni egészségmegőrzés céljából, hobbi szinten. Majd 10 év múlva, 40 évesen döntöttem el, hogy lefutom életem első maratoniját. Ez pedig vízválasztó lett a futóéletemben, hiszen ekkor kezdtem el – amatőr sportolóként – versenyszerűen futni. 2013-tól ultrafutó versenyeken jeleskedem.


KÉPZÉSEK ÉS DÍJAK

Képzések:

2016-2017-2018 év női Ultrafutója cím (MASZ UFSZ)
2017. Komárom-Esztergom Megyei Príma közönség díj
2018. KomáromEsztergom Megyéért kitüntető díj
2018. Esztergom Város Sportjáért kitüntetés


SPORTEREDMÉNYEK

Országos Bajnok 6 órás futásban
Országos Bajnok 12 órás futásban (2013.világranglista 1.hely)
Ötszörös Sárvári 12 órás futás győztes (női pályacsúcs tartó)
Háromszoros Ultrabalaton győztes 221 km (női pályacsúcs tartó)
Háromszoros S!6 órás futás győztes (női pályacsúcs tartó)
Piros 85 km-es terepfutás győztes
Kétszeres Korinthosz 81 km győztes
Velence Szupermaraton győztes
Szőlős kör 80 km-es ultrafutó verseny győztes
Kétszeres Szőlős kör 50 km-es győztes

Spartathlon 246 km

2016. 3. hely 27:45
2017. 2. hely 25:43
2018. 1. hely 27:04

2019. Japán, Sakura Michi 250 km 2.hely


SPECIALITÁS

Az ultrafutás kétségkívül az életem része lett. Az elért sikerek mögött rengeteg lefutott kilométer, annál is több befektetett idő, és a szeretteim bíztatása áll. Jó érzés látni és megtapasztalni, hogy a sok munka meghozza a gyümölcsét.
2017-től bontogatom szárnyaimat az edzői pályán. Először csak a csapattársaimnak, majd egyre több sporttársamnak segítettem elérni célját a futásban. Nagyon gyorsan érezni kezdtem, hogy ez lesz az én utam. Elmondhatatlan az érzés, mikor egy verseny eredmény hirdetésén csillogó szemmel, fülig érő mosollyal állnak a dobogón a tanítványaim.
2019-től vagyok a Plandurance edzői csapat tagja. Nagyon megtisztelő, hogy az edzőm Lőrincz Olivér, nem csak a futásban, hanem már a munkámban is a mentorom. Az egészségügyi pályán eltöltött 30 év alatt rengeteg olyan tapasztalatot szereztem, amit most az edzői pályán kamatoztatni tudok.
Szívesen veszek részt motivációs előadásokon, ahol edzőként és volt egészségügyi dolgozóként is a feladatomnak tekintem az egészséges életmódra nevelést.
A legbüszkébb viszont arra vagyok, ha egy előadásom után ilyen leveleket kapok: „miattad kezdtem el futni”.


BEMUTATKOZÁS

NAGY MARIANN

Férjemmel és négy gyermekemmel egy dél-alföldi kisvárosban élek. Azért lettem edző, mert elvem, hogy bárhol éljen is a világban egy sportoló, legyen bármilyen szinten, megérdemli, hogy a legmagasabb szintű tudással összeállított anyagokkal, minél hatékonyabban fejlődhessen.

Erőnléti edzéseim során a mozgásszegény életmódból és a futásból fakadó sérülésekkel is találkozom, minden esetben megkeressük, hogy mi okozza a problémát és egyénre szabott edzéstervvel elkezdünk dolgozni a megoldáson. Tapasztalatom azt mutatja, hogy akik erősödni jöttek, számukra kiváló kiegészítő a futás, a futók számára pedig az erőedzések, mint keresztedzés megadja a sérülésmentes felkészülés örömét.

Amikor elkezdtem futni, a szakmai kíváncsiság motivált, majd nem tudtam abbahagyni, magam mögött hagyhattam a bezártságok, a mindennapok teendőit. A távok egyre hosszabbak lettek, az első rövid versenyek hangulata magával ragadott. Következtek a félmaratonok, maratonok és végül eljutottam egészen a 6 órás ultrafutóversenyekig.

Minden értelemben kinyílt a világ előttem, gyorsabb és erősebb lettem, megtanultam kezelni a rendelkezésre álló időt, egyedül lenni az edzések alkalmával és örömmel visszatérni a családhoz. Amikorra már minden összeállt az életünkben, a futás egészen új helyre került. Triatlonozni kezdtem, első versenyemen korosztályos 3-ként értem a célba. Újabb tanulás, heti menetrend átalakítás következett: úszás, bicikli, futás és a keresztedzések.

Szakmai fejlődésemet az elmúlt években ezek az élmények határozták meg, az újaknak megmutatni a mozgás örömét, támogatni az első lépésekben, a haladókat tovább kísérni, új lendületet adni, fokozottan elkerülni a sérüléseket, fájdalmakat. Erőnléti edzéseknél arra törekedve, hogy a magánélet, a sok futással töltött óra mellett a rendelkezésünkre álló rövid időben minél hatékonyabb, futókra specializált programmal dolgozzuk. A futások megtervezése még körültekintőbbé tett, a kiadott edzéstervek elvégzésénél már nem tudok jelen lenni, ezért is kezdtem el még több futós, triatlonos szakirodalmat olvasni, hogy az egymásra épülő edzések eredményesek legyenek.

A Plandurance futóedzőjeként pedig megkaptam azt a lehetőséget, hogy Lőrincz Olivér irányításával, tanításával az eddig felhalmozott tudásomat, tapasztalatomat egy egészen új szintre emelve támogathassam a futókat abban, hogy reális célokat kitűzve, megfelelő edzésterheléssel elég erősek legyenek álmaik sikeres megvalósításában.


KÉPZÉSEK

TRX Suspension Training Course Rmed Akadémia
TRX Bootcamp Rmed Akadémia
Running Strong Workshop Rmed Akadémia


SPORTEREDMÉNYEK

Félmaraton 1:48:00
Maraton 4:29:14
6 órás 51,7 km
Balatonfüred 2017 sprint táv korosztályos 3.
100m gyors rövidpályás OB 2. hely 1:17,85
50m pille rövidpályás OB 3. hely 0:39,00


SPECIALITÁS

Életem során számtalanszor kellett újra visszatérnem a rendszeres sportoláshoz. Versenyzéssel tarkított gyerekkorból egyetemi könyvtárban kuporgó fiatal lettem.
Felnőttként konditermi edzések és mikorra az eredmény elkezdett megmutatkozni, egy csodálatos új korszak kezdődött, édesanya lettem. Minden gyermekem születése után újrakezdtem az edzést és megint, az egész folyamatot: súlyfelesleg, gyengeség…
Tudom, hogy milyen érzés hosszú kihagyás után edzőcipőt húzni, szembesülni a korábbinál jóval gyengébb teljesítménnyel. Türelmesen, lassan fejlődni arra a szintre, ahol már voltam egyszer.
Ez az én specialitásom, a saját tapasztalatom és tanulmányaim összessége, hogy felnőttként, visszatérőként elindulhass, fejlődj és elérhess olyan célokat, amelyekhez kitartó, folyamatos munka szükséges.


BEMUTATKOZÁS

SIMON MÁTÉ

Simon Máté vagyok, a  Plandurance mobilizációs és funkcionális edzője, valamint a Megafitnessben dolgozom személyi edzőként, és csoportos óra oktatóként.

Egész életemben sportoltam, kisgyerekként is a szabadidőmben mindig valamit mozogtam, majd később mikor megállapodtam a kézilabda mellett, az egész életvezetésem a sport köré szerveződött.

Mióta edzőként dolgozom, és egyre több időt töltök el emberekkel foglalkozva, látom, hogy még az élvonalban dolgozó edzők is mennyi hibát követtek el a felkészítésünk közben,( és eléggé egyértelműen mutatták is ezt, a csapatban jelentkező folyamatos sérülések, amit ők annak tudtak be, hogy nem melegítettünk be rendesen ….), így nem nehéz arra a következtetésre jutnom, hogy mint a sporthoz laikusként álló ember, mennyi hibát követ el a saját edzései a során.
Ezzel persze nincs is semmi baj. A probléma ott kezdődik, hogy ha egy idő után már nem tudod űzni az általad annyira szeretett sportágat, (ami a legtöbb sportoló számára kikapcsolódás, szenvedély és életvitel), mert fáj a bokád, térded,csípő, stb, valamint ezek a fájdalmak természetesen kihatnak a hétköznapokra. A leggyakrabban erre azt mondjátok, hogy majd pihentetem, csak megerőltettem, van egy csodakenőcsöm, amúgy is szokott fájni, stb. De talán sokan tisztában vagytok azzal, hogy valójában miről is van szó. Mert miről is?

Arról, hogy véletlen nem fáj semmi!

Ez mind jelzés kell hogy legyen számotokra, hogy valami nincs rendben. Ha nagyon röviden akarnék írni valamit arról, hogy mégis mit ugrálok én itt Nektek annyit, akkor ez lenne a lényeg: fájdalom nélkül, hosszú távon, eredményesebben, egészségesebben. Sportolni. Ebben szeretnék Nektek segíteni a későbbiekben videók, posztok, személyre szabott edzések formájában. Figyeld az oldalt, keress bátran!


KÉPZÉSEK ÉS DÍJAK

Képzések:

IWI Fitness instruktor képzés
Polar Kardiotréner
HOT IRON lvl 1
HOT IRON lvl 2
FMS szakértő


SPORTEREDMÉNYEK

Első félmaraton: 1:33:39″
Cell cup nemzetközi kézilabda torna 2010 3. hely
Cell cup nemzetközi kézilabda torna 2011 2. hely
Országos Kézilabda bajnokság 1. hely
Fut a Füred 2003 1. hely
Veszprém megye mezei futóverseny 2006 1. hely
Dunántúli ifjúsági kézilabda bajnokság 1. hely
Siófok félmaraton 2017 1:34”


SPECIALITÁS

Funkcionális edzéseket tartok kiscsoportos személyi edzés formájában, és csoportos óraadóként is Megafitnessben. Ezeknek az edzéseknek a legfőbb jellemzője a szabad súlyok , különböző felfüggesztéses  eszközök, saját testsúly használata, és a test teljes egészében való megdolgoztatása.
Az edzések fő szempontja a funkcionalitás, vagyis hogy a testünket, aszerint eddzük ami annak a szerepe. Emelések, húzások, gurulások, fordulások stb.
Ezt jelenti valójában a funkcionális edzés, és elsősorban mozdulatok gyakorlásáról van szó, nem pedig izomcsoportok szerinti edzésről.
Így tudjuk a lehető legjobban felhasználni a testünket, sérülések minimalizálása, eredmények maximalizálása mellett.


BEMUTATKOZÁS

CSATÁRY KRISTÓF

Csatáry Kristóf vagyok, a Plandurance futóedzője. Idén csatlakoztam az Akadémiához, miután a Testnevelés Egyetemen szereztem testnevelő-edző szakos diplomát.

Már egészen kiskoromtól kezdve a sport folyamatos része az életemnek. Sport tagozatos osztályba jártam, ahol a mindennapi edzések alatt sikerült megszeretnem a hosszútávfutást. A gyerekként meghatározó élmények hatására döntöttem el, hogy jelentkezem a Testnevelési Egyetemre.

A hossztávfutás nem olyan egyszerű, mint azt a legtöbb ember elsőre gondolja. Vannak, akiknek több segítség kell a helyes úton való elinduláshoz. Ezt felismerve kezdtem el foglalkozni a hazai kezdő futók helyzetével. Szakdolgozatomat is ennek a témakörnek szenteltem. Igyekeztem felmérni a kezdő futók lehetőségeit, ismereteit, mert úgy éreztem kevés egyértelmű és hasznos tanács van számukra, amely alapján ki tudnak alakítani maguktól egy megfelelő edzést.
A téma kutatása közben kiderült, hogy az emberek többségének nagy szűksége lenne a megfelelő edzéstervezésre. Ez teljesen normális dolog és remélem sikerül egyre szélesebb körben elfogadottá tenni, hogy nem csak a profi sportolók alkalmazhatnak edzőt a saját céljaik eléréséhez. Egy jó edzésterv nem csak a kitűzött cél elérésében segít, hanem a sérülések elkerülésében is.

Igyekszünk úgy kialakítani az edzéseket, hogy mindenki számára könnyen érthetők és elvégezhetők legyenek, viszont könnyen előfordulhat, hogy kérdés merül fel benned vagy szeretnél tanácsot kérni az edzéssel, versennyel kapcsolatban. Az Akadémiánál én segítek nektek telefonon megválaszolni ezeket a felmerülő kérdéseket.


KÉPZÉSEK

2018 – Testnevelő-edző diploma


SPORTEREDMÉNYEK

Félmaraton: 1:34:04″
Maraton: 4:03:06″


SPECIALITÁS

A egyetemen eltöltött éveim alatt sikerült megismernem az élsportban alkalmazott különböző edzésmódszereket. Olyan tanároktól tanulhattam, akik az egyetemi oktatás mellett aktívan részt vesznek a magyar sportolók világszínvonalú felkészítésében.
A szakdolgozatom elkészítése után világossá vált számomra, hogy szükséges a hazai rekreációs futásban is alkalmazni olyan edzésmódszereket, amik az élsportolók között már bizonyítottak. Természetesen nem lehet ugyanazt kérni egy amatőr sportolótól, mint egy profitól. Nekünk figyelembe kell venni, hogy a hozzánk forduló embereknek a hétköznapi életben is helyt kell állni, ezért fontos, hogy mindenki a saját életébe jól beilleszthető edzéstervet kapjon, ami az ő jelenlegi állapotának, élethelyzetének megfelelő és elvégezhető. Az Akadémiánál Gergő és Olivér mellett én is azon dolgozom, hogy ez minél jobban megvalósuljon.


BEMUTATKOZÁS

VARGA SZABOLCS

Varga Szabolcs vagyok, főállásom mellett triatlon szakedző tanulmányaimat folytatom az Eszterházy Károly Egyetemen. 2013 óta kerékpározom, előtte úsztam illetve futottam is. Éves szinten 14-15 ezer km-t tekerek strukturált edzések alapján.

2013 óta rendszeresen veszek részt amatőr kerékpáros versenyeken, ahol több alkalommal szereztem korosztályos dobogós helyeket a Saxum KSC kerékpáros csapat tagjaként. Kiemelten jó eredményemnek tartom a 2015-ban megrendezett Amatőr Időfutam OB-n szerzett második helyezésemet illetve idén a Kínok Kínja kerékpárversenyen elért korosztályos második helyezésemet. Tavaly óta kerékpáros teljestítménymérő (wattmérő) segítségével készülök a versenyekre, mely teljesen új szemléletet adott számomra.

A Testnevelési Egyetemen március végén megrendezésre kerülő Országos Tudományos és Diákköri Konferencián ezen témából tartottam előadásomat.  Folyamatosan képzem magam, mind az egyetemen és mind azon kívül is a legfrissebb szakirodalmak tanulmányozásával. Edzőm Szöllőssy István is nagy segítséget ad tudásom gyarapításában. Edzéstervek írásán kívül, jelenleg az Eger Városi Úszóklub fiatal triatlonistáinak kerékpáredzéseit vezetem.


KÉPZÉSEK

2018 – folyamatban: Triatlon szakedző BSC – Eszterházy Károly Egyetem


SPORTEREDMÉNYEK

2015 – Amatőr időfutam OB 2. hely

2017- Hármas csapat OB amatőr 1. helyezés

2018 – Péti nagydíj elite 2. 3. hely

2018 – Pannonhalma időfutam abszolút 2.hely

2018 – Hosszúhetényi mezőnyverseny abszolút 3.hely kat. 1hely

2019 – Kínok Kínja mezőnyverseny kategória 2. hely


SPECIALITÁS

Edzői felfogásom ötvözi a modern kutatások vívmányait, eredményeit, de alkalmazom azon bevált elveket is az edzéstervezésben, melyek régóta szolgálják a kerékpárosok fejlődését. Vallom, hogy a fejlődés kizárólag jól eső, kényelmes edzésekkel nem lehetséges. Néha igenis ki kell lépnünk a komfortzónából és feszegetnünk kell határainkat. A mérték és a mennyiség azonban nem mindegy. Az intenzitást egyénileg kell meghatározni az optimális fejlődés érdekében, melyek pulzus és teljesítményzónák mentén kerülnek kialakításra. A teljesítménymérő, azaz a wattmérő alkalmazását igen hasznosnak tartom a kerékpáros edzéstervezésben beruházását egy szint felett mindenképp javaslom. Azonban fontos megjegyezni, hogy pusztán pulzusmérés segítségével is sokat lehet fejlődni, az egyéni zónák betartásával. Edzéstervezésem igény szerint lehet watt alapon, vagy pulzus alapon nyugvó. Azonban watt alapú edzéstervezéskor is fontos, a pulzusmérő viselése, hiszen a két adat ad teljes képet a kerékpáros állapotáról.

Vallom, hogy az amatőr, munka mellett sportoló kerékpáros számára az idegrendszeri terhelés miatt óvatosabban, körültekintőbben kell az edzésmennyiséget és intenzitást meghatározni, mert a fejlődés könnyen megrekedhet a túlterhelés hatására.

Izgatottan várom a közös munkát és bízom a közös sikerekben!