Loading...
  • View Larger Image
Szerző: Varga Szabolcs

Legyen a maraton a kedvenc távod!

2020-07-28T05:35:32+02:00

A maratonnak súlya és ereje van, amivel a legtöbb futó erős érzelmi kapcsolatot ápol. A maratoni távon való jó szereplés, rengeteg futó célja és vágya. Ennek az örökzöld témának az apropójából összeszedtem néhány hasznos tippet, amit fontos figyelembe vennetek a maratoni táv gyorsabb teljesítéshez.

Hosszú futások a héten

A heti edzésprogramban mindenképp helyet kell kapniuk a hosszabb futásoknak. Sajnos nincs rövidebb út, a maratoni táv egy nagyon erős állóképességet igénylő száma az atlétikának. Ennek megfelelően az erős aerob alapok megteremtése kiemelten fontos feladat. A hosszabb futások végére érdemes egy-két tempósabb résztávot beiktatni annak érdekében, hogy gyakoroljuk a versenytempót fáradtabb lábakkal is.

Hogy mi a hosszú? A felkészülés időszakától függően 1.5-3 óra közötti edzések.

Milyen tempóban? A várható maratoni tempód alatt fél-másfél perccel lassabb kilométerekkel, az aerob küszöb környékén. A verseny előtt maratoni tempójú hosszabb futásokra is szükség lesz!

Növeld a mennyiséget, de fokozatosan

Nem titok senki előtt sem, hogy a mennyiségi munka a maratoni táv teljesítéséhez kiemelten fontos. Ám fontos azt is leszögezni, hogy a mennyiség növelését csak fokozatosan, lépésről lépésre lehet megtenni. Amennyiben túl nagy lépésekben emeljük a mennyiséget, úgy az túledzettséghez, vagy nem kívánt sérüléshez vezethet. Hogy mit jelent az, hogy fokozatos ebben a tekintetben? Heti 5-10%-os mennyiségi növelés és frekventáltan pihenősebb hetek beiktatása mindenképp javasolt.

Gyors futások! Megéri?

A maratoni edzésterv fontos pillére a maratoni tempó gyakorlása, hiszen ez az a tempó, amivel a versenyen találkozni fogunk. Ha ezt nem fejlesztjük, akkor milyen jogon várjuk el magunktól a sikert a versenyen?

De mi a helyzet a gyors futásokkal, a 100-200 méteres közel maximális intenzitású résztávos edzésekkel?

Itt érdemes megnézni, hogy a gyors futások mekkora hozzáadott értékkel bírnak a maratoni versenyszámhoz. És nézzük meg azt is, hogy mekkora sérülésveszélyt jelentenek a túlzásba vitt gyors edzések. Ezt követően legyünk őszinték magunkhoz, és vegyünk egy átlagos amatőr futót, aki 3-4 óra között futja ezt a távot. Azoknak biztosan ezek az edzések a leghatékonyabbak a fejlődéshez? Legyünk konzervatívak ezekkel a résztávokkal, ugyan hetente egy-két gyors munkát is tartalmazó edzés beépíthető az edzésprogramunkba, de egy amatőr sportoló számára nem ez fogja meghozni a kívánt áttörést a 10 perccel gyorsabb maraton teljesítéséhez. A gyorsabb feladatoknál általában az anaerob küszöb környéki futások a leghatékonyabbak.

Ami könnyű, az legyen könnyű; ami kemény, az pedig legyen kemény

Sokan követik el azt a hibát, hogy a maratoni tempójukhoz képest ugyanott, vagy kilométerenként csak 20-30 mp-el futnak lassabban az edzéseiken. Így az edzéseiket, még az állóképességinek szánt futásaikat is folyamatosan tempótartományban futják. Ezt hívja a szakirodalom a „senki földjének”. Ez az a sebességtartomány, ami túl erős ahhoz, hogy az alapállóképességet fejlesztve volument futhassunk, de kevés ahhoz, hogy elég kemény legyen, hogy ezáltal a szervezetet fejlődésre bírja. Ami, valljuk be őszintén, nem tűnik egy jó üzletnek. Amit tanácsolok az az, hogy ne félj a lassú futásoktól, mert ezek fogják lehetővé tenni, hogy gyorsan is tudj futni, amikor szükséges.

Válassz közeli célpontot a maraton teljesítéséhez

A távoli maratonok motiválóak lehetnek, és csábítóak is a versenyzéshez. De próbálj olyan helyszínt keresni, ami nincs a föld másik felén. Itt érdemes mérlegelni azt, hogy hatalmas költségbe verjük magunkat, ha a verseny előtt lebetegszünk, vagy az időjárás romlik el teljesen. Az utazással járó macerák sem támogatják pozitívan a teljesítményünket, az időeltolódásról nem is beszélve. Itt is érdemes először mérlegelni, hogy mik a prioritások, és ezek alapján dönteni a versenyhelyszínről. A mostani vírusos helyzetben persze ezek sajnos magától értetődő szempontok.

Válassz olyan terepet az edzéshez, amilyen a versenyen fog rád várni

Ha sík maratont szeretnél teljesíteni aszfalton, akkor nem biztos, hogy a terepen való edzés, sok szinttel a leghatékonyabb felkészülési helyszín számodra. Hozz logikus döntéseket, mert legtöbb esetben megállják a helyüket a sport világában.

Pihenj

Biztos hallottátok már azt a mondást, hogy az edzéstől nem leszel erősebb, csak fáradtabb. Ez így is van, hiszen az edzést követő regeneráció az, ami segíti a szervezetedet a fejlődésben. Éppen ezért kiemelten fontos a cél verseny előtt néhány héttel csökkenteni az edzésmennyiséget, és fókuszálni a pihenésre, a feltöltődésre.

Erősíts és találd meg a kedvenc keresztedzésedet

Az erősítő edzések, főleg a szabadsúlyos erősítő edzések kiválóan támogatják a sérülésmentes futást. A láb-, törzs-, és háterősítő gyakorlatok mind fontosak a kiegyensúlyozott testalkat kialakításához. A keresztedzések, főleg a kerékpár vagy az úszás segítenek növelni az állóképességet, csökkentve a sérülésveszélyt, ami a gyorsabb maratoni teljesítéshez sikerrel hozzájárulhat.

Ne vállald túl magad

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl hamar vágnak a maraton teljesítésébe, vagy elérhetetlen célidőt állítanak fel önmaguk számára. A maraton nehéz verseny, ahol 0% esélye van a csodának. Vedd alapul a korábbi versenyeidet, legjobb időidet és azokból becsülj egy elérhető, teljesíthető időt. Amennyiben túl magasra teszed a lécet és nem tudod teljesíteni, úgy biztosan nem lesz sikerélményed és kockára teszed a későbbi motivációdat a futásban. Légy türelmes magadhoz! Gyakori a versenyről versenyre járás is, mikor nincs ideje a szervezetnek kipihennie magát, mert már egy újabb versenyen várjuk tőle a teljesítést.

Maratont nem ajánlunk egy évben háromszor, maximum négynél többször futni egy átlag hobbifutónak. Inkább kevesebb verseny, de jobb felkészülés, jobb eredmény, ezáltal nagyobb élmény és biztosabb teljesítés legyen a cél!

Hajrá!