Loading...
  • View Larger Image

Kereket fel, indul a Tour de France

2019-11-07T15:02:29+02:00

Sziasztok, Varga Szabolcs vagyok, én foglak elkalauzolni a legnépszerűbb kerékpárverseny, a Tour de France világában, a hetente többször jelentkező összefoglalóim segítségével. Fogadjátok sok szeretettel az 1.részt.

A Nagy Betűs Kerékpározás

A Tour de France az a verseny, amit még azok is ismernek, akik nem érzékenyek a kerékpársport iránt, a legrégebbi háromhetes küzdelem,  a Nagy Betűs Kerékpározás, melyet 1919 óta rendeznek töretlenül. Három teljes hét, két pihenőnappal. Iszonyatosan hosszú verseny. Nehézségét az útvonal mellett az adja, hogy az induló csapatok a legerősebb versenyzőiket nevezik be a versenyre, illetve a kerékpárszezon közepén tartják, így mindenki a legjobb formájában tud elindulni.

Június utolsó hétvégéjén lezajlottak a nemzeti időfutam illetve mezőnyverseny bajnokságok. A bajnoki trikókat kiosztották. Az időzítés évről évre ugyanez, hiszen a Tour de France az a verseny, ahol először viselhetik a bajnokok új trikójukat. Fontos, hogy a mezőnyverseny győztese csak mezőnyversenyen, míg az időfutamgyőztes csak időfutamon viselheti bajnoki trikóját.

A verseny során több kategóriában értékelik az indulókat. Persze mindenki csak az összetett versenyben első helyen álló sárga trikóra figyel, de fontos tudni, hogy ettől sokkal több kategóriában értékelik a őket.

A zöld trikót a legerősebb sprinter viselheti a mezőnyben. A pöttyös trikót a legjobb hegyimenő, a fehér trikót a legjobb U23-as fiatal, a kombinációs trikót pedig a legtöbbet kezdeményező, a jó értelemben vett legagresszívabb versenyző kapja.

Vegyük sorra az esélyeseket

A sárga trikóért az 5-szörös Tour győztes, Chris Froome, illetve korábbi kihívója Tom Dumoulin baleset miatt nem állhat rajthoz. Az Ineos (ex-SKY) csapat az idei legnagyobb esélyes versenyzőjükért Geraint Thomas-ért, a tavalyi Tour de France győztesért és Egan Bernal-ért a Dauphiné idei győzteséért dolgozhat kétkapitányos felállást követve. Sikerrel pályázhat még az összetett győzelemre Thibaut Pinot, Romain Bardet, Jacob Fulsang és Nairo Quintana is. A híres ikerpár Adam és Simon Yates is reményekkel telve indulhat el a versenyen, habár Simon megjárta az idei Girot, így az első számú ember Adam Yates lesz a Mitchelton Scott csapatában. A versenyen az idei Giros d’Italia ezüstérmese Vincenzo Nibali is indul. Az Ő jó szereplése kétséges, hiszen a Giro ezüstéremmel járó fáradság egészen biztosan a lábában van. A zöld trikó várományosa, legnagyobb esélyese nem lehet más, mint a hatszoros zöld trikó győztes Peter Sagan, de kihívói is akadhatnak, mint az idei év Gent-Velvegem győztese norvég Alexander Kristoff vagy tehetséges fiatal holland Dylan Groenewegen, vagy a Mitchelton Scott-ban tekerő Matteo Trentin.

Az útvonal is izgalmas

A sprinterek hét sík szakaszon küzdhetnek meg egymással, az egynapos versenyzőknek öt dombos szakasz kedvezhet, míg a hét hegyi etapból öt, hegyibefutós lesz. Kevesebb lesz a rendkívül nehéz emelkedő, így kedvezve az agresszívebb, támadás centrikusabb versenyzésnek. Emellett egy-egy egyéni és csapatidőfutam szerepel a háromhetes programban, amely a szokásoknak megfelelően két pihenőnapot is tartalmaz.

 

A Tour de France-on  július 6 és július 28. között összesen 7 sík szakasszal, 7 hegyi befutóval, 2 időfutammal, 5 vegyes szakasszal 3460 km-es távon várja a versenyzőket.

Jövő héten jövök az első napok eseményeivel!