Loading...
  • View Larger Image
Szerző: Lőrincz Olivér

Kiből lehet nálunk futóedző?

2020-03-10T18:53:27+02:00

Mint szakmai vezető, büszkén jelentem, hogy műhelyünk edzői stábját az utóbbi hónapokban ismét bővítettük. Most már velem együtt összesen nyolc edzővel működik a Plandurance. Vélhetően nem állunk meg itt, mert a velünk készülő sportolók száma is folyamatosan bővül, növekszik.

Informatikai háttér

Olyan rendszert alkottunk, ami lehetőséget teremt az edzőknek a munkájukra fókuszálva, komoly informatikai háttér mellett, flottul dolgozni a sportolók egyéni adottságainak, igényeinek maximális figyelembevétele mellett (ezt hívják egyénre szabottnak, amelyik kifejezést utálom és nem vagyok hajlandó többet használni. Az edzők nem szabnak, az edzők sportolókkal foglalkoznak, kommunikálnak velük, az információk és edzéseredményeik alapján tervezik edzéseiket tudásuk, tapasztalatuk és intuícióik szerint). Egy edző akkor tudja magas színvonalon végezni a munkáját, ha minden információ kézre áll, ha a tervezés, a konzultációk alkalmával nem neki kell a konzultációs beszélgetések kivonatát, vagy e-maileket böngészni hanem minden szükséges információ rendelkezésére áll. Ehhez sajnos nem elég a TrainingPeaks. Mi évek óta az edzőink bevonásával finomítjuk a saját szoftverünket annak érdekében, hogy az edző a legfontosabbra – a rá bízott sportolóra – tudjon fókuszálni. Ezen rendszerek használatához azért nem árt némi számítógéphasználói véna, a mai kor edzőinek azért ez általában megugorható.

Vágy a tanulásra, vágy a fejlődésre

Egy cég fejlődése általában nem csak növekedéssel jár, de egyben alakulással is. Edzőnek lenni dinamikusan változó kihívásokkal teli feladat. A korral az elvárások, igények is alakulnak a sportolók részéről, de a technika és az edzéstudományok is fejlődnek. Egyre több a kutatás, elolvasandó, megtanulandó és használni érdemes anyag jelenik meg a tudomány csatornáin. A szakmák többsége néhány kivétellel ilyen, dinamikus. Azok az idők már elmúltak, mikor a suliban valamit megtanultunk, majd abból elgazdálkodhattak az emberek nyugdíjig.

Én is ilyen dinamikusan fejlődni vágyó, csillogó szemű, a szakma iránt kíváncsi edzőjelölteket kerestem a felvételnél.

Nem lett volna egyszerűbb tapasztalt és képzett kollégákat alkalmazni? De. Viszont ilyen kolléga azért itthon nincs sok, csak párat ismerek. Akik vannak, általában a saját bizniszük viszik, kialakult elvekkel, munkagyakorlattal, jellemvonásokkal, egóval. Nekem lelkes, még gyúrható, alakítható munkatársakra volt szükségem a szakmai egységesség, egy irányba törekvés, kohézió, lojalitás érdekében.

A felvételi rendünk több lépcsős. Az életrajz és a motivációs levél még sokat nem oszt, nem szoroz, ha megvannak az alapfeltételek, mint a szakirányú végzettség, vagy annak megkezdése, nyelvtudás, kommunikációs készség, számítógépes ismeret és bármilyen szintű futómúlt.

Jó futó, jó edző?

A futómúlthoz egy gondolat: van egy olyan téves elképzelés a laikus fejekben, miszerint aki jól fut, biztos jó edző is. Aki eredményes versenyző, majd ő biztos nagyon tudja. A kettő természetesen nem zárja ki egymást, egy jó futó lehet egyben kiváló edző, de a sportolói eredményességnek pontosan nulla összefüggése van az edzői értékekkel. Számomra az az edző, aki saját eredményeivel házal, mint edző, az félreérti a feladatát. Edzőnek lenni nem önmagunkról szól, hogy mi milyen pengék vagyunk. A mi szerepünk háttérszerep. Nekünk a sportolók eredményei és szélesebben szemlélve a sportolók öröme a prioritás. Ezért nálunk nem feltétel, hogy az edző eredményes futó legyen, viszont vannak kritériumaim, melyek kiemelten számítanak abban, hogy munkatársak lehessünk. Akiben ezek nem voltak meg, annak nincs esélye bekerülni, vagy nálunk maradni hosszútávon.

Legyen alap az edzői végzettség!

Az iskola a jogi szabályozás miatt fontos inkább. Elviekben itthon sem végezhet edzői tevékenységet olyan, akinek erről nincs itthon megszerzett, elismert legalább alapfokú szakmai végzettsége. Azért írom, hogy csak elviekben, mert sajnos itthon azt látjuk, hogy még mindig viszonylag sok rekreációs edző dolgozik papírok nélkül, hasára csapva és felkiáltva, hogy én akkor innentől jól is futok és edző is vagyok.

Megvan a végzettség? Akkor irány tanulni!

Az itthoni iskolai képzés elég hagyományhű, nehezen mozduló. Szeretik hangsúlyozni a negyven éve is ismert tudásanyagot, dogmákat, de kevés szó esik az utóbbi 15 év szakmai fejleményeiről,  konkrétan az edzés tervezéséről, technikai, edzéselméleti újdonságokról. Így az iskola kell és ad egy minimál alapot, de az iskolában megtanultak még messze nem jelentenek elég tudást, hogy valaki edzőnek álljon. Magamról tudom, hogy mennyit kellett még tanulnom 4 év testnevelő tanári képzést követően a diploma megszerzése után anno, hogy úgy érezzem, talán most már sejtek valamit és elkezdhetek emberekkel foglalkozni. Emiatt, ha csak nem a kölni testnevelési egyetemről, vagy hasonló helyről érkezik a delikvens hozzám, sok munka vár rá a szakmai fejtágítás terén. Természetesen én sem tudok mindent, de épp ezért magamtól is elvárom és meg is teszem, hogy napi szinten olvasok és tanulok.

Belső adottságok

A fenti beugrók megléte mellett további személyiségelvárás a csapat felé meglévő lojalitás és proaktivitás és a csillapíthatatlan tudásvágy. Kifejezetten szeretnék olyan edzői gárdát magam mellé építeni, akikkel jókat tudok beszélgetni, vitatkozni edzéselméletről, biokémiáról, edzéstervezésről és ami szóba jön a szakmánkkal kapcsolatban, bármiről. Akik kérdeznek, akik gondolkodnak, akik kíváncsiak. Akiknek szakmai könyvek garmadája sorakozik otthon a polcon. Akiket idegesít, ha egy sportoló nem fejlődik és a megoldáson agyalnak.

Akikkel NEM szeretnék együtt dolgozni

Viszont kifejezetten NEM szeretnék olyanokkal együtt dolgozni, akik azért edzősködnek, mert úgy gondolják, majd ebből könnyen megélnek, gondolván, nem olyan nagy cucc edzésterveket írni, már futnak annyi ideje, tudják ők azt már, van annyi tapasztalatuk, hogy hogy is van ez. Kifejezetten NEM szeretnék olyanokkal együtt dolgozni, akiknek erős fixációi vannak, nem akarnak, vagy nem mernek új dolgokon elgondolkodni, kipróbálni, kísérletezni, akik nem szeretnek olvasni és tanulni. Kifejezetten NEM szeretnék olyanokkal együtt dolgozni, akik magukból indulnak ki, hogy ők hogy versenyeznek, hogy ők hogy frissítenek, hogy ők hogy edzenek, vagy edzettek, mert ez az, ami az egyik legrosszabb, ami történhet, ha a tanítványokra a saját dolgainkat próbáljuk ráhúzni, mert nem akarunk, vagy nincs tudásunk más módszerekről, vagy azt gondoljuk, ahogy mi versenyeztünk, az a legjobb.

Következő fázis: belső képzés

A fenti kritériumaim azért rostáltak, de azért voltak akik megfeleltek, hiszen az elmúlt időszakban több edzővel sikerült bővíteni csapatunk. A bekerült pályázó kollégajelölteket fokozatosan integráltuk a csapatba a három hónapos próbaidő alatt. Ezen időszak intenzív technikai és szakmai képzéssel telt, mert emberekkel foglalkozunk és ezt jól is szeretnénk. Sportolóhoz élesben ezt követően „érhettek” az edzőfiókák. Ezt követően tervezhettek edzést a sportolóknak, ez után konzultálhattak egyénileg sportolóval úgy, hogy nem hallgatja a hívást egy ellenőrző fül, egy tapasztalt kolléga. Természetesen innen sem engedtem őket tisztán mély vízbe. Folyamatos ellenőrzés, szakmai és technikai konzultációk akár naponta, ha a helyzet úgy kívánta. Skype és személyes találkozók. Edzéstervek átnézése. Egyénileg, vagy épp csoportosan, ahogy Gergővel a feladat kapcsán jónak éreztük és érezzük, mert ez most is tart és tartani is fog az idők végezetéig. A kontroll egyre kevésbé, mert aki törekszik és fogékony, idővel belejön, tanul, tapasztal és a Kruger-Dunning görbén elkezd felfelé ívelni és magabiztosabb lesz, viszont a közös szakmázások, sportolók közös elemzése meg fog maradni végestelen végig. Olyasmi ez, mint az orvosi konzílium és a házon belüli továbbképzés más cégeknél. Van például egy belső alkalmazásunk az interneten, ahol a teendőket beszéljük meg, egyfajta chatprogram. Itt szinte naponta bombázom őket külföldi szakmai cikkekkel, PhD dolgozatokkal, kutatásokkal, hogy szabadidejükben a tervezés és konzultációk mellett képezhessék magukat, szélesítsék a látókörük. Ezen anyagokról persze beszélgetünk is. Külföldi továbbképzéseken veszünk részt. Idegen nyelvű szakkönyveket vásárolunk a csapatnak. Bocsánat, hogy minden külföldi, de itthon elég gyatra a helyzet, magyar anyag nincs naprakész, csak régebbi, ami nagyrészt elavult. Az az edző, aki nem beszél idegen nyelvet manapság, gyakorlatilag elzárja magát az új szakmai információktól. Tudása beragad. A nyelvismeret ezért elengedhetetlen.

Miért tesszük ilyen magasra a lécet?

A sportolók azért keresnek fel minket, mert fejlődni szeretnének. Nem engedhetjük meg, hogy elavult módszereket használjunk, ahogy fogorvoshoz sem olyanhoz megyünk már mostanság, bármilyen jófej is, aki még mindig amalgámmal tömne. Na ezért fontos számunkra is a szakma. A jófejt azért írtam ide, mert emberekkel foglalkozunk, akikkel beszélgetünk, a viszonyunk bizalmi. Kicsit pszichológusoknak is kell lennünk. A tájékoztatás mellett motiválni, vagy épp meghallgatni, jókat beszélgetni szükséges velük. A tervezés és elemzés mellett ezek a konzultációk a munkánk legfőbb bástyái. Ezek a sportolókkal történő érintési pontjaink. Ezért azt is elvárom, hogy értelmesen, illedelmesen tudjon az edző beszélni. A mai korban már nem elég annyi, hogy a pálya széléről ordít az edző, hogy gyorsabban és szedd a lábad. Ennél sokkal mélyebb, szakmaibb, emberibb kommunikációra vágynak a sportolók. Amikor edzőtáborunk van, tudjon csoportosan is bánni a sportolókkal. Tudjon akár előadást is tartani szakmai témákban.

Nagyjából ezek voltak tehát azok az elvek és elvárások a részemről, amikor edzői csapatot álmodtam magam köré. Örülök, hogy együtt dolgozhatok velük! Mindenki más kicsit karakterben, ez így természetes és ez így van jól. Van, aki csicsergősebb, van, aki inkább magában gondolkodó. De a fenti elvárásaimnak mindenki megfelel. Örülök, hogy együtt egyengethetjük sportolóinkat a futásban!

Egyébként nem olyan nagy elvárások ezek, aki ezt a szakmát tényleg szereti. E mellé a pályázónak többek között időben és helyben nagyrészt kötetlen munkavégzési lehetőséget, sportolást értő és támogató főnökséget, megbízható fizut kínálunk. A hobbijának élhet és egy olyan cég munkatársa lehet, akik két év alatt a Trainingpeaks adatai alapján világszinten is a top10-ben vannak. Kell ennél több?