Loading...
  • View Larger Image

La Vuelta, az év utolsó körversenye

2019-11-07T14:16:26+02:00

La Vuelta-t régen a Giro ’d Italia-n és Tour de France-on elvérzett, fáradt sztárokjavítási lehetőségének tartották. Ennek megfelelően a presztizse sem volt akkora,mint az említett két körversenynek. Azonban jó pár éve már talán az egyiklegérdekesebb és legizgalmasabb körverseny az évben. Meredek emelkedők,gyors, relatív rövid szakaszok és rengeteg hegy jellemzi a verseny útvonalát. Asprintereknek jóval kevesebb lehetőségük van megmutatni képességeiket, éppen ezért kevesebb gyors lábú van a Vuelta mezőnyében. Hegyi menőkből és kiváló összetett menőkből azonban nincs hiány. Tavaly Simon Yates vitte el az 1. helyetaz összetetten Enric Maes és Miguel Angel López előtt. Az idei évben az év utolsó háromhetes körversenye ezúttal sem okoz csalódást, sem izgalmakban, sem váratlan fordulatokban. Az első hét izgalmait szeretném összefoglalni számotokra ebben a cikkben.

Az esélyesek:

A Vuelta a Tour de France után következik a háromhetesek sorában, így azokszámíthattak előzetesen nagyobb esélyesnek, akik a Tour-t kihagyták vagy nemösszetett esélyesként tekerték végig. Ennek megfelelően a Giro idei harmadikhelyezettje Promiz Roglic számít a verseny legnagyobb esélyesének, főleg úgy,hogy egy hosszú 36 km-es sík időfutam is helyet kapott az idei Vueltaprogramjában, ami kifejezetten a szlovén nagy erősségének számít. Kihívóiazonban akadnak szép számmal, a Movistar-ban Valverde és Quintana, míg azAstana-ban Miguel Angel Lopez számít a szlovén legnagyobb riválisának.

A szakaszok

A Vuelta első szakasza egy rövid csapatidőfutam volt, amelynek legnagyobbesélyesének a Jumbo-Visma csapata számított. A futam érdekessége, hogy egy sóbányából a tengerszint alatti magasságból indult a szakasz és egytechnikásabb városi pályán keresztül száguldottak átlag 50 km feletti átlaggal a csapatok. Nagy meglepetésre azonban az Astana teljesítette a leggyorsabban, aQuick-Step és a Sunweb csapatai előtt. A Jumbo-Visma csapata egy sajnálatos bukás miatt csak 18. lett 40 másodperces hátránnyal. A bukás körülményeiheztartozik, hogy egy vízátfolyáson csúsztak meg a Jumbo-Visma versenyzői, ami egy kilyukadt kerti medencéből származott, az amúgy csontszáraz versenypályán.

A Vuelta-n szokássá vált, hogy az első szakaszt követően nincs sok felvezető,átvezető sprinter szakasz, egyből a lényegre térnek. A második szakasztól gyakorlatilag két könnyebb etapon kívül folyamatosan dombos, vagy hegyes szakaszok követték egymást. A második szakaszon nagy meglepetésre Quintana-nak sikerül nyernie egy olyan befutón, ahol senki sem várta tőle ezt a mutatványt. Síkon meglószolva ellenfeleit egy nagy hajrában elsőként futott be acalpe-i célba. Az összetettet illetően ezen a szakaszon López került 37 másodperces hátrányba, ezzel Roglic ledolgozta az előző napi bukás okozta hátrányt. Összetettben Stephan Roche vette át a vezetést.

A következő két nap szakasz sprinterbefutót ígért. A 4. szakaszt Sam Benett, mígaz 5. szakaszt egy hajszállal Fabio Jacobsen nyerte. A következő napon óriási versenyt hozott a Vuelta idei első hegyi befutója. A 170 km-es etap végén az 1950 méter magas Javalembre tetején volt a cél. A győzelem végül a nap elején meglépett szökevènyek között dőlt el, a prokontinentális Burgos csapat első GrandTour sikerét ünnepelhette. A hegyi trikóban tekerő Madrazo az utolsó emekedőn többször is leszakadt majd újra és újra ledolgozta hátrányát, ami végtelenül fárasztónak tűnt. Az utolsó 500 méteren az eddigieket figyelembe véve hatalmas meglepetésre egy utolsó megindulásával lerázta riválisait. Második lett csapattársa, a fiatal holland Bol. Az összetett versenyben a 11 km hosszú hegy megdolgoztatta a favoritokat. Legjobban a kolumbiai Lopez bírta, aki negyedik lett és előnyt szerzett a többi nagy név előtt, így újra élre állt összetettben és visszavette a piros trikót. Mögötte 13 mp-re a Roglic-Valverde páros ért be, így a szlovén összetettben előrelépett másodiknak. Quintana majd 1 percet kapott Lopeztől, de összetettben még így is harmadik helyen zárt.

A 6. szakasz egy újabb hegyi befutót ígért, azonban a nagy tűzijátékot az esélyesek nem erre a szakaszra időzítették. A versenyt a Cofidis-ben tekerő Jesus Herrada nyerte, aki Dylan Teuns-t verte a sprinten. A piros trikó ez alkalommal is gazdát cserélt, hiszen Teuns húzhatta fel a nap végén. A nap további legfontosabb híre, hogy 90 km-re a céltól egy nagy bukás történt, mely után feladta az egyik esélyes Rigoberto Uran és csapattársa Hugh Carty (EF) is.

A 7. szakaszt az idei Vuelta egyik kiemelten fontos szakaszának mutatták be.Köszönhető ez a szakaszt záró Mas del Costa emelkedőjének, mely átlagban 12%-os emelkedésű, de több helyen 20% fölötti részekkel. A szökevényeket a hegy elején megfogta a 20 főre fogyatkozott főmezőny. Az első néhány száz méterenKuss (Jumbo) diktálta a tempót, majd előre jött Quintana és innen szinte végig az ő akarata érvényesült. Tempóváltásai után csak Valverde, Roglic és Lopez tudtak mögötte maradni az utolsó 3 km-en belül. A kolumbiai többször megindult a hegytetőig, de ez a négyes már nem tudta szétszakítani egymást. Az utolsó 100 méteren aztán Valverde robbantott, könnyedén nyerte a szakaszt és végül még külön időt is szerzett. Roglic bejött másodiknak 6 másodperccel Lopez előtt, idő jóváírást is szerzett, így összetettben már csak szintén 6 mp a hátránya az Astana kapitánya előtt. Majka, Pogacar és Aru is percen belül értek be.

A nyolcadik szakasz könnyebbnek ígérkezett, hiszen egy nem túl nehéz emelkedő került a szakasz útvonalába. Amit egy közel 30 km hosszú lejtmenet követett. A nap nem várt fordulatként kvázi szökevény sprintersikert hozott, hiszen bár az utolsó emelkedőn többen is megpróbáltak elmenni a tekintélyes méretű szökevénysorból, a lejtmenetben összeérve egy nagyobb csoport küzdhetett meg a győzelemért. A szakaszt végül az utolsó emelkedőt sikeresen túlélő Nicolas Arndt a Lotto Soudal egyik fiatal sprintere nyerte. Az összetett esélyesek nyugodtan 9 és fél perces hátrányban érkeztek meg. Köszönhető ez az időközben kialakuló viharnak, ahol a csúszós utakon jobbnak látták a biztonságot előtérbe helyezni.

A Vuelta 9. szakaszán, mindössze 94.4 km, 5 kategorizált emelkedő várta mezőnyre ahol sok váratlan esemény mellett az összetett is megváltozott. Az előzetes hírekből egyértelműen az volt kiolvasható, hogy minden esélyes nagyon készül erre a szakaszra, főleg azért, mert kedden időfutam következik, ami egyértelműen Roglicnak kedvez. A Movistar és az Astana igyekezett úgy versenyezni, hogy Roglicot nehéz helyzetbe hozzák az időfutam előtt. Az utolsó előtti hegyen 19 km-el a vége előtt indította Lopez támadását és otthagyta Valvede csoportját. A csapattaktika szerint egyesével kezdtek visszamaradni hozzá a szökésből a csapattársai. Először Izaguirre vitte egy ideig, majd Fuglsang következett. 10 km volt még vissza, amikor Lopeznek már 45 mp előnye volt a Valverde, Lopez, Quintana, Majka csoport előtt. Ekkor elkezdett ömleni az eső,helyenként a jégeső is, 10 percig a tv közvetítés is leállt, nem tudtak képet adni. Ezalatt a versenyzők egy 5 km hosszú, murvás szekciót teljesítettek. Miután újra visszajött a kép, már teljesen máshogy állt a verseny. Lopez elesett a murvás részen és vérzett a keze is. Az élen már Soler (Movistar) tekert, őt Quintana és Pogacar követte 30 mp-re, innen újabb fél percre volt Roglic, Valverde és Lopez. A mindössze 20 esztendős Pogacar bátor akciót indított és lerázta Quintanát 4 km-nél, akinek az sem segített, hogy Soler a csapattársa, – aki győzelmi esélyeit feladva csapatutasításra visszamaradt- 2 km-en keresztül segítette kapitányát. Valverde hátul támadásokkal fárasztotta ellenfeleit. A támadásoknak köszönhetően López leszakadt, míg Roglic-al közösen azonos idővel értek célba.Az izgalmas és fordulatokban bővelkedő szakaszon Quintana vette át a piros trikót, akit Roglic 6 másodperces , míg Lopez 17 másodperces hátrányban követ. Valverde a szakaszt követően a 4. helyre csúszott vissza. Hátránya nem jelentős, hiszen 20 másodperces időhátrányban várhatta az időfutamot a pihenőnapot követően.

A keddi időfutamot Roglic a papírformának megfelelően simán nyerte és összetettben is élre állt. Riválisai ellen komoly különbségeket alakított ki, hiszen a második helyen Valverde áll 1.53 hátránnyal Lopez 2.11-et, Quintana pedig 3.03-at kapott a szlovéntól. Lopez ennek köszönhetően összetettben előrejött a harmadik helyre. A másik szlovén, Pogacar 11. lett ma, csak 1.11-et kapott, igy összetettben továbbra is negyedik.