Loading...
  • View Larger Image
Szerző: Nagy Mariann

az energia a Plandurance házánál: bemutatkozik Nagy Mariann futóedző

Nagy Mariann vagyok, a Plandurance futóedzője. Férjemmel és négy gyermekemmel egy dél-alföldi kisvárosban élek. Amikor elkezdtem futni, a szakmai kíváncsiság motivált, majd nem tudtam abbahagyni, magam mögött hagyhattam a bezártságot, a mindennapok teendőit. A távok egyre hosszabbak lettek, az első rövid versenyek hangulata magával ragadott. Következtek a félmaratonok, maratonok és végül eljutottam egészen a 6 órás ultra-futóversenyekig.

Edzőként is az elveim vezérelnek

A futásnak köszönhetően minden értelemben kinyílt a világ előttem. Gyorsabb és erősebb lettem, megtanultam kezelni a rendelkezésre álló időt, egyedül lenni az edzések alkalmával és örömmel visszatérni a családhoz. Amikorra már minden összeállt az életemben, a futás egészen új helyre került. Triatlonozni kezdtem, első versenyemen korosztályos 3.-ként értem a célba. Újabb tanulás, heti menetrend átalakítás következett: úszás, bicikli, futás és a keresztedzések.

Szakmai fejlődésemet az elmúlt években ezek az élmények határozták meg: az újaknak megmutatni a mozgás örömét, támogatni az első lépésekben, a haladókat tovább kísérni, új lendületet adni, fokozottan elkerülni a sérüléseket, fájdalmakat. Erőnléti edzéseknél arra törekedve, hogy  – a magánélet és a sok futással töltött óra mellett – a rendelkezésünkre álló rövid időben minél hatékonyabb, futókra specializált programmal dolgozzunk. Ezeken az edzéseken a mozgásszegény életmódból és a futásból fakadó sérülésekkel is találkozom, és minden esetben megkeressük, hogy mi okozza a problémát, majd egyénre szabott tervvel elkezdünk dolgozni a megoldáson. Tapasztalatom azt mutatja, hogy akik erősödni jöttek, számukra kiváló kiegészítő a futás, a futók számára pedig az erőedzések – mint keresztedzés – megadják a sérülésmentes felkészülés örömét.

A futások megtervezése még körültekintőbbé tett, a kiadott edzéstervek elvégzésénél már nem tudok jelen lenni, ezért is kezdtem el még több futós, triatlonos szakirodalmat olvasni, hogy az egymásra épülő edzések eredményesek legyenek.

Azért lettem edző, mert elvem, hogy bárhol éljen is a világban egy sportoló, legyen bármilyen szinten, megérdemli, hogy a legmagasabb szintű tudással összeállított anyagokkal, minél hatékonyabban fejlődhessen.

Egy személyes kérdés

Bemutatkozásomat egy olyan személyes kérdéssel zárom, melyet, mint edzőnek, gyakran feltesznek nekem:  nem rossz érzés mindig egyedül futni? A válaszom nem, és el is mondom miért!

4 ok, amiért egyedül szeretek futni:

  1. A légzésem nem zavarja meg a beszéd, csak a saját futásom ütemét hallgatom
  2. Mert az életem minden pillanatában emberek vesznek körül, ilyenkor önmagammal lehetek
  3. Szeretek egyedül edzeni, mert annál nagyobb öröm a közösségi futásokon kibeszélgetni magunkat, komoly és vicces fényképeket készíteni, élvezni az együtt töltött időt
  4. Szeretek egyedül edzeni, mert a versenyek rajtzónáiban régi és új ismerősökkel toporgok együtt és a célbeérkezés után fáradtan bólintunk egymásnak, jó volt közösen futni

 

Gyertek, készüljünk együtt a Női Gálára! Fusd végig az edzéseket, amelyeket megírunk neked, aztán fussunk közösen a Gálán!