Loading...
  • View Larger Image
Szerző: Maráz Zsuzsanna

Te miért futsz?

Tegnap egy motivációs előadásra hívtak meg, ahol a száraz, szakmai előadások közben egy-egy ilyen pihentető, szórakoztató előadásra is szükség van, mint az enyém. A végén mindig jön a kérdés, hogy

„Miért pont a futás?”

Jó kérdés. 18 éve futok és még mindig szeretek futni. Szerettem azt is, amikor 10 évig nem versenyeztem. Szeretem most is, amikor már céljaim vannak a futásban. Emellett tudom, hogy csak a rendszeres mozgás mellett maradhatunk egészségesek. A futás az egyetlen olyan sport, amikor elengedheted a gondolataidat és nem kell koncentrálnod egy labdára, vagy egy helyes mozdulat végrehajtására, az edződre vagy a csapattársaidra. Futás közben szárnyalhatnak a gondolatok, és mondhatni, meditatív állapotba kerülsz. Ezt a szabadságot más sportban nem engedheted meg magadnak. Futás közben igazán önmagaddal lehetsz, élvezve a tájat, a csendet, az illatokat, a gondolatokat, és akár igazi mély beszélgetéseket is folytathatsz, ha egy barátoddal futsz. Melyik sportban teheted ezt meg? Aki rákapott már a futás ízére, az tudja, hogy miről beszélek. Aki ezt az érzést megtalálta, már nem tudja elengedni.

A másik kérdés, hogy „meddig szeretnél futni?”

Nem tudom meddig, de az biztos, hogy sokáig 😀 Addig, amíg nem okoz fájdalmat, amíg öröm számomra. Szeretném hirdetni a futás és a mozgás örömét, az egészséges életmód fontosságát, mert a minőségi, szép, fájdalom- és gyógyszermentes idős korra sokkal nagyobb az esélyünk, ha teszünk érte. Ha már nem fogok versenyezni szenior kategóriában sem, akkor a tanítványaim mellett szeretnék a versenyeken jelen lenni. Nincs szebb annál, ha egy verseny befutójában álldogálsz és nézed a versenyzők arcát, ahogy a célhoz közelednek. Csodás élmény. Sokszor nagyon megható és könnyeket csal a szemembe egy-egy pillanat, egy arc, egy tekintet. Ezt csak azok értik, akik már átélték, hogy milyen kemény munkával végigdolgozni egy évet, majd a célban megelégedve, megkönnyebbülve utat engedni a könnyeknek, az örömnek, a megkönnyebbülésnek, a fájdalomnak. Ez az a csodás, “megdolgoztam érte” érzés, amit nem lehet pénzért megvenni, és amit csak a célban lehet elementárisan megélni.

Ugye neked nem mondtam ezzel újat? Te miért futsz?