Loading...
  • View Larger Image
Szerző: Moós Gergely

Zwift, görgőzz játszva és játssz görgőzve

Nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés, gondolhatja bárki, aki tegnap este benézett a festői környezetben, de légifolyosók veszélyes közelségébe épített otthonunk ablakán. Tegnap ugyanis felültem a konyha kellős közepére telepített kerékpáromra és tekertem egy nagyot, hogy is mondjam csak, London utcáin. A kerékpárnak természetesen van az a hülye tulajdonsága, hogy jobbra meg balra dülöngél és nem áll meg a konyhai metlakin, ezért a szett fontos része egy, a Feng Shui szabályai szerint a konyha közepére felállított görgő, jelen esetben az Elite Qubo Fluid. Magát a görgőt sikerült elsőre összeraknom, amivel nem csak magamat leptem meg, de még képzeletbeli általános iskolai technika tanárom, Gazdag Laci bácsi is szó nélkül beírt volna rá egy négyest.

A londoni tekerés szoftveres részét a Zwift nevű guminő virtuális világ biztosítja, és éppen ahogy legszebb álmaidban gondoltad: a görgőhöz kötözött bringán elkövetett valós teljesítményed határozza meg a bringás kis fickód teljesítményét. És igen, teljesítmény, hiszen egy erre a célra használatos Misuro B+ szenzor ott fityeg a görgőn és méri az általad kifejtett teljesítményt és továbbítja  az adatokat a Zwift mobiltelefonos applikációja felé. A mobiltelefonos applikáció pedig csipőből pattintja tovább a  wifi hálózaton a PC felé, ahol a virtuális valóság már megkapja a tekerésed valós értékeit. Kicsit bonyolultnak hangzik, de negyed óra kattintgatás és működik.

Ezen a csatornán élőben tudjuk követni, hogy éppen most mi történik a Zwift világában:

Élő videó megtekintése innen: gozwift – www.twitch.tv

 

Maga a Zwift tehát egy PC program, az eszközeid felismerése és párosítása után bejelentkezel és elkezdesz kalandozni a virtuális világban, persze itt a kalandozás bringázást jelent, de itt is előjönnek azok az apró dolgok, amiket gémerként annyira szerettem a World of Warcraftban. A program sokat tesz azért, hogy elhidd a virtuális világ valódiságát. Süt a nap, esik az eső, ha este tekersz, akkor láthatod, hogy megy le a nap. Tudom, hogy velem van a gond, de én nagyon tudom értékelni ezeket a dolgokat és tényleg az van, hogy görgőzni szar mentálisan nagyon megterhelő, de ezen a Zwift segít egy kicsit és egy idő után el tudod hinni, hogy tényleg ott tekersz. Az az őrület, hogy az agyunk becsapható: fel van állítva a bringa a konyha közepén, síkon. Tök egyenletesen jár a lábam mégis várom, hogy mikor lesz már vége az emelkedőnek és amikor felérek  kifújom magam, kicsit megállok a tekeréssel és csak suhanok lefelé a lejtőn és akkor, most figyelj, magasabb fokozatra váltok… Érted? Várj, nekimegyünk még egyszer. Annyira elfogadja az agyam a generált valóságot, hogy a generált emelkedőn szenvedek, a lejtőn meg kifújom magam és felváltok, miközben a bringa végig ugyanabban a szögben volt, ugyanazzal az ellenállással tekertem a konyha kellős közepén.

Szóval a dolog lelkileg és technikailag is működik, és persze minden megvan, ami a komoly bringásokat és a számítógépes játékokon nevelkedett gémereket is idecsábíthatja. Komoly bringásoknak vannak versenyek, amiken valódi bringát lehet nyerni, de a virtuális világ különböző szakaszai a Strava-val való partnerségnek köszönhetően Strava szegmensként is megtalálhatóak. Az edzések automatikusan tudnak átkerülni a TrainingPeaks edzéseid közé is.  Vannak virtuális versenyek, sprint szakaszok és hegyi szakaszok, lehet zöld meg pöttyös trikókat szerezni, van a kijelölt hegyi és sprint szakaszoknak eredménylistája és pont, mint a Tour időfutamokon a tévében, itt is látod, hogy éppen hanyadik vagy és várhatóan milyen idővel fogod teljesíteni. A tekeréssel folyamatosan tudsz tapasztalati pontokat (XP) szerezni és szinteket lépni, illetve az autós játékokból lopott motivációs mézesmadzag is bekerült a játékba, folyamatosan tudsz vagányabbnál, vagányabb kiegészítőket szerezni a bringára. Én a tegnapi edzésen éppen nyertem egy carbon kereket a virtuális bringámra. Szintén az autós játékokból szerzett ötlet, hogy a funkcióbillentyűkkel belső, külső nézetek között lehet váltogatni, tiszta Need for Speed.