Mit is kezdj az órádon mért VO2 max értékkel?

Az utóbbi években általános fícsör lett a komolyabb sportórákban egy olyan funkció, ami a felhasználó jelenlegi VO2Max értékét jelzi ki. Napról napra tűnnek föl vagizós képek a képmegosztós felületeken, mikor a sportoló ezen adatával büszkélkedik az ismerőseinek.

Azért, hogy tudd mit teszel ki, mit osztasz meg, tehát, hogy mi is a VO2Max, mire jó, mit kezdj vele, jöjjön egy kis részletezés!

Mindenekelőtt, mit is takar a „VO2Max” kifejezés?

  • V = volumen
  • O2 = Oxigén
  • Max = maximális

Mondatba foglalva a szervezet maximális oxigénfelvevő képessége, amit először Hill és Lupton kutatásában írtak le 1923-ban. Az oxigénre majd minden élettevékenységünkhöz elengedhetetlen és a felvétel nagysága a munkavégzés intenzitásának növekedésével növekszik. A legtipikusabb ilyen munkaintenzitás növekedés a sportmozgás. Minél intenzívebb a mozgás, minél több és nagyobb izmot mozgatunk, annál több oxigénre van (lenne) szüksége a szervezetnek, így a maximum eléréséhez igen erős intenzitáson szükséges sportolni (pl futás, kerékpár, sífutás).

Sajnos azonban a szervezetünk nem képes a végtelenségig emelni az oxigénfelvételt, mindenkinek van egy rá jellemző érték, aminél nem bír többet, szerencsére ez edzéssel azért javítható. Több fronton ütközik akadályba az oxigénfelvétel és mindig a legszűkebb keresztmetszet befolyásolja leginkább a felvétel nagyságát. A teljesség igénye nélkül, kezdve a légutak átjárhatóságával, a tüdő oxigénfelvételi felület nagyságán át, a vér hemoglobinjának mennyiségén, a vér áramlási volumenén át, a kapillarizáció sűrűségén át, a sejtek, leginkább az izomsejtek mitokondriumainak oxigén hasznosítási képességéig.

A VO2Max a női nemnél 15-30%-kal alacsonyabb a férfiakénál, jellemzően a nagyobb izomtömeg, nagyobb vérvolumen és nagyobb szív miatt

A hosszútávfutás aerob aktivitás, erősen oxigén függő, ezért a VO2Max értéke teoretikusan szemlélve minél magasabb, annál jobb a sportoló részére, de ezt majd később árnyalom, mert a VO2Max nem igazán jó teljesítményprognosztizáló a mi sportunkban. Sokkal jobb például az első vagy a második küszöbhöz tartozó sebesség, vagy erő.

A legtöbb esetben ml/kg/min mértékegységben adják meg mind a szakirodalomban, mind pedig a sportórák kijelzőin. Tehát, hogy testsúlykilogrammra vonatkoztatva hány ml oxigént képes a szervezet percenként felvenni.

A VO2Maxot minden esetben laborgépekkel mérik, 1911-től már használtak Douglas zsákokat, de az utóbbi évtizedekben a metabolikus gáz analizátorokat használják a laborok. Ebből léteznek háton hordozható mobil gépek is, de a legelterjedtebb egyértelműen a nagyobb, laborban álló sokmilliós gépek. Ezek az eszközök a beszívott és kifúvott levegő oxigén és szén-dioxid mennyiségét és arányait mérik. Nagyon érzékeny és drága masinák, folyamatos ellenőrzést és kalibrálást igényelnek a megbízható adatok érdekében. Sok esetben derült már ki, hogy egy szépnek tűnő VO2Max érték nem is akkora ténylegesen, csak a kalibrálás nem volt megfelelő a laborban a mérés előtt, illetve után. Bjorn Daehlie sífutó, aki 12-szer állt olimpiai dobogón, 1990-ben mért 96ml-es VO2Max értékéről derült ki nemrég, hogy valószínűleg méréshiba.

Hála Istennek a VO2Max pont nem az az érték, ami igazán fontos lenne számunkra, edzők és sportolók számára, így néhány ml-en nem veszünk össze.

Álljunk meg egy picit - gondolhatod most. Nem igazán fontos a VO2Max?

Olyan értelemben persze fontos, hogy előny egy sportolónál, ha ez az érték magas, de sem a sportoló, sem az edző nem fog tudni mit kezdeni a mért értékkel. Az, hogy mondjuk 49.7, vagy 54.3ml/kg/min, semmiben nem befolyásolja az edzés tervezését, sőt, még a sportoló várható teljesítményére nézve sem feltétlen meghatározó, kivéve, ha nagyságrendi különbségeket látunk a számokban.

A VO2Max a tudomány számára még mindig az egyik legmeghatározóbb, sporttal összefüggésben használt mutató. Szinte az összes kutatás ezt az értéket elemzi a teljesítménnyel kapcsolatban. Ennek oka, hogy jól kalibrált eszközökkel pontosan mérhető, kis növekedés, vagy csökkenés is érzékelhető, illetve több évtizede használatban van, az adatok összehasonlíthatóak.

Kár, hogy ahogy már fentebb írtam, ez az adat olyan nagyon sokat nem mond arra vonatkozólag, mennyire vagy jó hosszútávfutó. A VO2Max ahogy a cikk elején tisztáztam, a maximumot mutatja meg. Maximális oxigénfelvételre a 800m-3000m es futószámokban van igazán szükség. Az ennél rövidebb számokban a kreatin-foszfát és laktacid rendszerek dominálnak, az ennél hosszabb távokon pedig nincs szükség a maximumra oxigénfelvételben, elketyegünk bőven a maximum alatt is. Elméletileg persze gondolhatnánk, hogy ha van rá még a szervezetnek tartaléka, miért nem használja ki, miért futja Kipchoge a maratonit csak a maximális oxigénfelvevő képességének nagyjából 80%-án?  Azért nem, mert 60% fölött már az anaerob folyamatok a gyors izomrostok által bekapcsolódnak a mozgásba, biokémiailag nem lenne fenntartható a 100% oxigénfelvétel mellett jellemző erős laktáttermelődés, hisz a feldolgozással nem lenne arányban és a kimerülés leginkább az anyagcsereutak „olajozottságának” felborulása okán hamar bekövetkezne.

Ahogy olvashattad, úgy írtam, Kipchoge „nagyjából” az egyéni VO2Max értékének 80%-án futja a maratont. Azért fontos, hogy nagyjából, mert mindenkinél más ez az érték %-osan is, még egy ugyanazon távon, vagy időre vetítve is. Edzettség és genetika kérdése leginkább. Minél jobb egy futó, annál jobb tempót tud futni a VO2Max értékének relatív %-ával és persze a maximummal is. Viszont érdekes módon nincs egyértelmű korreláció a versenyeredmények és a VO2Max között, ezt az alábbi ábra szemlélteti is. A magasabb abszolút és relatív értékek sem jelentenek biztosan jobb eredményt. Azért, mert a teljesítménynek számtalan összetevője van és bár az oxigénfelvétel fontos, messze nem minden!

A sport sok esetben taktika és technika is a fizilógián túl, ezért nem lehet megmondani egy labormérésből, VO2Max, laktát és más adatokból ki lesz az eredményesebb, csak, ha jelentős eltérések vannak a mért értékek között. Ezen túl hosszabb távokon az energetika, frissítés tehet hozzá, vagy vehet el egy nagyot a versenyeredményből.

A VO2Max növekedése azért nem rossz dolog, próbálnak is érte a sportolók sokat tenni, főleg a gyorsabb számokban. Sajnos azonban genetikailag az egyik legkötöttebb mutatónk, nehezen fejleszthető. Persze egy kezdőnél még könnyen, 4-10 hét edzéssel 10-20% is növekedhet a VO2MAx, de ezt követően ez a fejlődési ütem lelassul.

A vizsgálatok azt mutatják, kezdőknél szinte mindegy, milyen intenzitású edzéseket végeznek, a VO2Max értékre jó hatással lesz, viszont élvonalbeli atlétáknál kifejezetten erős terhelés szükséges a fejlődés érdekében. Ezek a gyakorlatok többnyire néhány perc hosszú, szinte maximális intenzitáson futott ismétlések, hosszú pihenőidővel. Kár, hogy ha csak a genetika nem áll mellettünk, ezek a feladatok nem feltétlen érik majd el érezhetően a céljukat, magyarán a javulást a futásban. Ahogy korábban írtam, szerencsére nincs nagy vész, mert a valamivel gyengébb VO2Max simán kompenzálható és a szervezet ezt meg is teszi. Hasonló eredményességű futókat összehasonlítva látható, hogy a VO2Max értékük különböző. A szervezet leginkább a sportoló futásának hatékonyságával hozza egyensúlyba a végleges képességeket.

A vizsgálatok azt is egyértelműen mutatják, aki kifejezetten magas VO2Max értékeket hoz a hozzá hasonló eredményességű sportolókkal, azoknál a mozgáshatékonyság pazarlóbb és fordítva, a hatékony futómozgású sportolónál nem feltétlen fogunk magas VO2Max értékeket látni. Tovább finomítva azt is megállapíthatjuk, azoknál a versenyszámoknál, ahol a VO2Max-tól távoli a jellemző teljesítmény (magyarul az 5km-nél hosszabb távokon), annál kevésbé számít a magas VO2Max, viszont annál inkább fontos a megfelelő hatékonyság az eredményes futásban. Azt sem árt tudni, hogy a VO2Max-ot célzó edzések várhatóan csökkenthetik a hatékonyságot, míg a hatékonyságot inkább célzó hosszabb egyenletes edzések akár a VO2Maxot csökkenthetik. Nehéz fejlődni, na!

Térjünk vissza az órák kijelzőjére

Tehát megállapítható, hogy egy olyan értéket dobál fel a képernyőnk, ami csak relatív értelemben mutatja a futóképességeinket, de talán nagyobb probléma, hogy az órák nem mérik a légcserét, hanem algoritmusok alapján számolják a VO2Max értéket. Ennek precizitásával foglalkozó független kutatások plusz-mínusz jelentős eltérést mutattak, megfelelően beállított sportolói bemeneti értékeknél is. A Firstbeat (amelyik cég számolási technikáját több órás cég is alkalmazza), a saját kutatásában ennél pontosabb, 5% környéki precizitást említ (minden szentnek maga felé hajlik a keze…).

Az órák általában a következő adatokból számolnak: a futó életkora, pulzusa és sebessége. Ha máskülönben nincs pontosítva, az életkor alapján kikalkulálja, hogy a pillanatnyi pulzus alapján a munkavégzés milyen egyéni intenzitásnak felel meg. Síkon a sebesség (km/h) 3.5-szeresen vett értéke a Vo2.

Példának okáért, ha az illető 10km/h-val fut (6 perces ezrek), ez 35ml/kg/min VO2-t jelent. Ha ez a maximum, amit elbír, akkor ez az egyén VO2 Max értéke, de ha az óra azt mutatja, a max. pulzustól lejjebb van a terhelés, akkor az értéknek megfelelően módosítja a VO2Max-ot. Dombos környezetben egy ilyen egyszerű számolás már nem lesz elég, ott a következő a képlet:

3.33 x km/h + 15x meredekség% x km/h +3.5

Ilyen hozzávetőleges számolást Cooper és Astrand tesztekkel is szokás végezni, de ahogy a cikkemben végig érezhető volt, a VO2Max nem egy kardinális érték, így én ilyen teszteket sosem kértem a sportolóimtól, mivel az eredménnyel különösebben semmit nem tudunk kezdeni sem edzőként, sem sportolóként.

Az órád VO2Max értéke tehát nem pontos, ne vedd készpénznek. Abban viszont hasznos lehet, hogy az érték változását figyeld, hisz amennyiben csökken, ez nagy valószínűséggel arra utal, hogy edzetlenebb lettél, vagy fáradtabb vagy, a növekvő érték pedig arra utal, hogy valami alakul, javul nálad edzettség szempontból. Ezen érték napi, vagy akár heti ingadozása nem igazán informatív, érdemes több hét trendjeit együtt figyelni.

Akkor sem kell kétségbe esned, ha stagnál, vagy akár egy picit visszaesik, ez még nem feltétlen jelent egyhelyben topogást, vagy romlást, mint ahogy az sem feltétlen jelent formába kerülést, hogy emelkedett az órádon a VO2Max érték. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a VO2Max-ban a testsúly is a kalkuláció része. Változás esetén ezt érdemes az órádon után állítanod.  A versenyeken, amiből remélem, már nyár körül fogunk tapasztalni valamit, nem ezt a számértéket díjazzák, nem erre osztják az érmeket, így javaslom te is csak óvatosan hasonlítgasd önmagad értékeit másokéval.

Előre!

Szerző
Nem tudsz még
30 percet futni?

Jelentkezz már most,
 2022. januári
ingyenes Gömbvillám
turnusunkba!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Vivicittán szeretnél futni?

10 hét alatt felkészítünk!
Keresd meg a számodra megfelelő edzéstervet ingyenes
terveink között! Legyél PlanduranceClub tag!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Saját edzővel, egyéni edzéstervvel készülnél?

Szakmailag képzett, tapasztalt edzőink egyénileg
foglalkoznak veled, egyaránt figyelembe véve életedet, edzettségi állapotodat és céljaidat.

Sportolóink írták

Mi szeretjük a sütiket, akkor is, ha azok követnek minket! :-)
A sütik biztosítják ugyanis a weboldalunk hatékony működését, és azt is, hogy a marketingünk korszerű legyen. De ez Neked is jó. Így tudunk például megvédeni attól, hogy ne zaklassunk felesleges reklámokkal.
Éppen ezért cookie-kat ("sütiket") és más követő megoldásokat használunk,  bizonyos adatokat átadunk külső partnereknek, például Facebooknak vagy a Google-nek, ha hozzájárulsz a [Mindet elfogadom] gombra kattintással.
Ha szeretnéd, Te magad is eldöntheted az Adatvédelmi beállítások linkre kattintva, mihez járulsz hozzá, és át tudod nézni a részleteket az Adatkezelési tájékoztatónkban. Későbbiekben is változtathatsz, a bal alsó sarokban található fogaskerékre kattintva.
Most pedig arra kérünk, járulj hozzá a sütik és követőkódok használatához a [Mindet elfogadom] gomb megnyomásával!

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyreszabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!

A weboldal rendszerének működéséhez szükség van különböző beépülő modulokra és megoldásokra. Ezekhez tartozó sütiazonosítók találhatók itt.

wordpress_gdpr_allowed_services Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_allowed Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_declined Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti

Összes tiltása
Összes engedélyezése