Loading...
  • View Larger Image
Szerző: Nedjalkov Bea

A testi-lelki egyensúly 7 titka Emelie Forsbergtől 

2020-09-10T17:33:19+02:00

A svéd szupersztár magashegyi terepfutó és Kilian Jornet közös gyermeke, Maj 2019. márciusában látta meg a napvilágot. Azóta Emelie fokozatosan visszatért az élsporthoz, majd a versenyzéshez is. Nemrégiben pedig az egyik főszponzora által készített interjúban osztotta meg őszintén tapasztalatait. 

Gyerekkora óta a sport a mindennapok részének számít Emelie életében, aki a várandóssága alatt is rengeteg időt töltött aktívan a szabadban. Természetesen akkoriban, nagy pocakkal nem a gyorsasági és a magassági rekordokra tört, de igyekezett minél mozgékonyabb kismama maradni. Életmódjához ez állt közel. Másfél évvel azután, hogy megszületett első gyermeke, már ugyanolyan rendszeresen tud edzeni, mint korábban. De az ő útja sem volt azért annyira egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

Élsportolóként megélni az anyaszerepet

Most is sportoló vagyok, csak már elsősorban édesanya, ami egy teljesen új és más szerep az életünkben, mint amikor még főállású versenyzőként éltem a mindennapokat. Minden olyan magától értetődő volt attól kezdve, hogy Maj is az életünk részévé vált, de az egyensúlyt a sport és a szülői szerepkör között azért időbe telt megtalálni.”

A család norvégiai Romsdal varázslatos környezetében alakította ki otthonát, ami tökéletesen ideális környezet mind a magashegyi terepfutó edzésekhez, mind pedig a túrasíhez és a sífutáshoz is. 

“Oltári szerencsés vagyok, hiszen Kilian fantasztikus apuka, aki teljes mértékben kiveszi a részét a hétköznapjainkból. Számára ugyanolyan fontos, hogy tartalmas időt tölthessen a kislányunkkal, és megteremti nekem azokat a szabad órákat, amikor én is nyugodtan tudok a saját edzéseimre koncentrálni. Ilyenkor bátran elmerülhetek a szomszédos fjordok világában akár futva, vagy sífutószezonban a léceimen. Teljes nyugodtsággal megyek edzeni akár több órára is, hiszen tudom, hogy Maj a legjobb kezekben van apukájával.”

 

Légy figyelemmel a tested jelzéseire

Orvosi ajánlások egybehangzó véleménye alapján a szülést követően legkevesebb két hetet mindenképp szükséges kihagyni az aktív sportolásból, még a korábban élsportolói terheléshez szokott kismamáknak is. Természetesen minden egyénfüggő, minden nő másképp reagál, és máshogyan éli meg a várandósságot. Van, aki könnyebben, míg van, aki jóval nehezebben éli meg a babavárás hónapjait, és az azt követő regenerációs időszak is eltérő lehet. Így mindenképpen célszerű és javasolt minden kismamának egyénileg is konzultálni orvosával, mielőtt újra edzésbe állna. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a várandósság előtti futóforma nem jön vissza hetek alatt. A kezdeti időkben kizárólag a tempós, kényelmes séta, vagy nagyon lassú kocogás lesz megengedett, ezért nagyon fontos, hogy az újdonsült anyuka türelmes legyen önmagával és a testével. Ezekről a tapasztalásairól is őszintén mesélt Emelie. 

“Csodálatos érzés látni Majt napról napra, ahogy cseperedik, fejlődik, és nagyon élvezem a vele töltött nyugodtabb időt is otthon, de a testemnek és a lelkemnek is szüksége van a kikapcsolódásra, ami számomra a mozgást jelenti. Nekem is meg kellett tanulnom ezt megengedni magamnak, hiszen Majnak is sokkal jobb érzés egy kiegyensúlyozott és boldog anyukát látni, ehhez pedig arra van szükség, hogy nekem is meglegyen a magam ideje a természetben, amikor feltöltődöm, hogy utána ismét száz százalékig anyuka lehessek. Megérdemlek ennyi törődést, ezt el kellett fogadnom.”

Amikor először állt újra edzésbe Maj érkezését követően, saját bevallása szerint rengeteg hibát elkövetett a sportolónő. Az egyik legnagyobb ezek közül pedig az volt, hogy ugyanolyan magas intenzitással próbált edzeni, mint amikor versenyekre készült a babavárást megelőzően. 

“Két hónapon keresztül nagyon intenzíven sportoltam, aminek később megfizettem az árát. Próbáltam magamnak megmagyarázni, hogy nincs szükségem annyi pihenésre, és akkor szakítottam időt a sportra, amikor például aludnom kellett volna. Jó ötletnek tűnt pihenés helyett terhelést adni a szervezetemnek, holott tisztában voltam valahol azzal, hogy másra volna valójában szükségem. Nem volt egy nyugodtan végigaludt éjszakám sem.”

Végül be kellett látnia, hogy az élete megváltozott az anyasággal, és a kislánynak szüksége van időre, valamint energiára is az édesanyjától. Edzője segítségével találták meg az arany középutat az anyai feladatok ellátására a megfelelően kialakított és kiegyensúlyozott edzésterv mellett.  

Engedd meg magadnak a pihenést

Talán ezt volt a legnehezebb elfogadni és beépíteni a mindennapokba a korábban megállíthatatlanul örökmozgó sportolónak. 

“A gyermeknevelés megköveteli a maximális jelenlétet mind fizikailag, mind szellemileg. És ez bizony idő, energia. Ami megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés hiányában pedig nem megvalósítható. Az anyaság része, hogy a legváratlanabb helyzetekben kell gyorsan és határozottan reagálni, amire csak tiszta fejjel van lehetőség. Így azt is el kellett fogadnom, hogy ehhez pedig nekem is szükségem van a pihenésre, olykor pedig ezt úgy érhetem el, ha például kevesebbet edzek.”

Kevesebb hosszú, kevesebb regeneráló futás kapott helyet Emelie edzéstervében, viszont több, energiafelhasználás szempontjából hatékonyabb edzésmunkát végzett, hogy az általa igényelt terhelést azért megadja a szervezetének. 

“Beláttam, hogy a kislányommal töltött idő is sok erőmet felemészti, így elfogadtam, hogy változtassunk az edzéseimen, hogy több energiám maradjon anyának lenni. Szerettem volna Maj mellett is maximálisan jelen lenni, az edzéseim pedig nem mehettek ennek a rovására.”

Legyen egy óramű pontosságú napirended

Emelie elmondása szerint a rendszerezés és a pontos tervezés alapvető fontosságú a mindennapokban. Kiliannal heti tervezőt készítenek, amibe első helyen a sporton kívüli kötelezettségek teljesítése szerepel, és ezt követően osztják be a fennmaradó idejüket. 

“Kialakítottuk a számunkra megfelelő időbeosztást, ami egy igazi csapatmunka kettőnk között. Reggel 6 és dél, valamint dél és este 6 óra között, felváltva végezzük el az edzéseinket. Míg az egyikünk sportol, addig a másikunk foglalkozik a kislányunkkal. Abban is megállapodtunk, hogy amelyikőnk reggel a szabadban edz, a délutáni, benti erősítő edzést azalatt az idő alatt végzi el, amikor Maj épp alszik. És ezt is cserélgetjük egymás közt.” 

Szervezzetek közös programokat

Ha rövid időre is, de a közösen együtt töltött minőségi időről nem szabad lemondani.

“Minden nap együtt reggelizünk hármasban, majd sétálunk egyet közösen a kutyánkkal Mauival. Az élet olykor kiszámíthatatlan és váratlan helyzetek elé állít főleg bennünket, friss szülőket. Így azt is felismertük, hogy vannak olyan időszakok, amikor mindent félre kell tenni, megállni egy kis időre és csak egymásra figyelni. Ezekből a közösen töltött értékes pillanatokból pedig nem szabad engedni, mert mindannyiunknak szüksége van rá együtt, családként.”

Legyen egy “okos” edzésterved!

Az is egy nagyszerű módja a közösen eltöltött időnek, ha a gyermek is kiveszi a részét – már persze a maga módján – az edzésekből, így a sportolók életében helyet kaptak az olyan jellegű edzések, mint a babakocsis futás, vagy épp a baba-mama jóga. Egy újszülött esetében az időjárási körülményekre fokozott figyelemmel kell azonban lenni. Például egy 12 hetes csecsemő sokkal érzékenyebben reagál a szélre, és könnyedén megfázhat, így erősen szeles, vagy hűvös időben nem javasolt a babakocsis futást beiktatni. Míg futás közben hamar kimelegszik az anyuka, a baba a kocsiban ebből nem érzékel semmit, azonban a réteges öltöztetés számára is javasolt. Egy kétéves gyerkőc már sokkal aktívabban “vesz részt” az édesanya futóedzésén, akár egyfolytában jár a lába, vagy a kezével kalimpál, ami viszont már nála is fokozott hőtermeléssel jár, így arra is figyeljünk, hogy a gyermeknek se legyen túl melege. 

Ahhoz pedig, hogy a babakocsis futás valódi élmény legyen, célszerű beruházni egy komolyabb sportkocsira, ami sokszor elsőre megterheli a családi kasszát, a hosszútávú élmények érdekében azonban inkább javasolt a kicsit drágább, de jobb minőséget választani, hogy a babakocsis futás valóban élvezetes közös program lehessen. Ez pedig akkor tud tökéletesen megvalósulni, ha mind a futó, mind pedig  a kocsi utasa kényelmesen érzi magát. 

“Maj számára is rendkívül szórakoztató, amikor az erősítő edzést úgy végezzük el, hogy ő közben a földről figyel. Számára ez olyan, mintha együtt játszanánk. Fontos, hogy merjünk kreatívak lenni az edzések terén, és lépjünk ki a korábban megismert és megszokott korlátainkból. “

Maj születése előtt Emelie rendszeresen jógázott, kismamaként azonban felismerte, hogy a testének és a lelkének most épp másra van szüksége. 

“Fontos pont volt az életemben, amikor tudatosult bennem, hogy változásra van szükségem, és anyaként már teljesen más tölt fel, mint korábban. A jóga sokkal többet vett el, mint adott, mind energetikailag, mind időben, és ezt be kellett látnom. Nem vagyunk egyformák, lehet, hogy másnak pont ez a jó, de nálam más hatásokat eredményezett. Van egy olyan oldalam, ami mindig mindent tökéletesen akar elvégezni, így magasak is az elvárások önmagammal szemben. Egyszerre akarok több fronton tökéletesen megfelelni, mind a kerti munkát, mint a ház körüli teendőimet illetően, miközben írni szeretnék, dolgozni, edzeni, közben pedig tökéletes édesanya is lenni. Be kellett látnom azt is, hogy ez így együtt nem működőképes. Nap mint nap dolgozom azon, hogy megtaláljam a tökéletes egyensúlyt, és ez egy kemény feladat, egy igazi belső munka önmagammal.”

A futásról ne mondj le

“Megtanultam, hogy szülőnek lenni épp oly kemény feladat fejben is, mint testben. Majt egy pillanatra sem lehet szem elöl téveszteni, hiszen egy igazi energiabomba. Mellette egész nap talpon vagyunk, játszunk, szaladunk utána a kertben, és ez a teljes odafigyelés bizony energiaigényes. Ahhoz, hogy ezek az energiaraktárak kellőképpen fel legyenek töltve, nekem a futás a legjobb eszköz. De ahogy már korábban mondtam, a magas idő- és energiaigényű, intenzív edzéseket elengedtem egy időre és azért futok, hogy legyen energiám anyának lenni, nem azért, hogy minden energiámat feleméssze a futás.

Emelie Forsberg tapasztalatai, és őszintesége remélhetően sok kismamának példaként szolgálhat. 

 

A cikk az alábbi interjú alapján készült: https://www.suunto.com/hu-hu/sports/News-Articles-container-page/finding-the-balance-emelie-forsbergs-7-motherhood-tips-for-running-mums/?sfmcid=bmVkamFsa292LmJlYUBnbWFpbC5jb20%3D&linkid=%2525%2525%253dRedirectTo%28TreatAsContent%28%2540BL_HeaderIntro_CTA_URL%29%29%253d%2525%2525&et_cid=6050955&et_rid=147408448&cmpid=crm%7Cem%7Cmm%7Cmm%7C6050955&email=SUU_IN_EMELIE_MOTHER_20200824&rid=23709039&lid=%2525%2525%253dRedirectTo%28TreatAsContent%28%2540BL_HeaderIntro_CTA_URL%29%29%253d%2525%2525

További forrás: https://www.runningshoesguru.com/content/running-and-motherhood/

Képek: suunto.com,  salomom.com,  Kilian Jornet Facebook