Skip to content

7 dolog, amit csak reggeli futók értenek igazán

Hajnalodik. Az ébresztőórád 4:35-kor megcsörren. Kint csend van, nyugalom és üresség. Az álmosság visszahúzna, de tudod, hogy vár az út.

Felkelsz, felöltözöl, futócipőt húzol, kilépsz az ajtón, elindítod az órád és elindulsz futni. A feladat egyszerű, hisz ezt teszik oly sokan a nap bármely szakában, különböző kihívásokat leküzdve.

Mégis amikor a meleg ágy visszahúzna, főleg egy ködös, hűvös, netán esős, téli, sötét reggelen, kell az a plusz motiváció és elszántság, hogy elindulj futni.

A szokások beépülnek

A hétköznapjaink részévé válnak, viszont ehhez idő kell. Kitartás szükséges, és valódi akarat. Több érv szól a hajnali futások mellett, mint ellene. Íme néhány dolog, amiért arra bíztatlak, hogy válaszd a reggeli futást az edzésekre:

 1. A reggeli edzésed végeztével a napi dolgokhoz is könnyebben fogsz hozzá. Azt veszed észre, hogy az agyad is friss, a gondolataid pedig tiszták.
 2. A munkahelyeden, vagy ha épp tanulsz, akkor az órán már sokkal nyugodtabban ülsz és koncentrálsz. Azt veszed észre, hogy többet mosolyogsz és kiegyensúlyozottabb vagy, hiszen friss oxigénnel telt meg reggel a tested és egész napra energiával tölt fel.
 3. Ha reggel elmész futni, letudod az edzésed, így nyugodtabb vagy a nap folyamán, már nem kell arra gondolnod, hogy ez a feladat is várat még aznap rád.
 4. Jelentős változást észlesz az alvásod minőségén. A telefonod és mindent félreteszel már időben előző este, s csak a pihentető alvásra koncentrálsz.
 5. Reggel, kipihenten és frissen egyből a kedvenc hobbiddal indítod a napod, ami pozitivitással tölt fel a nap további részére.
 6. Ha terepre mész, úgy az erdő, a természet még csak a tied. Körülölel és megnyugtat. Ha aszfalton, pályán futsz még minden csendes, senkivel, vagy alig találkozol emberekkel. Mindenki csak akkor ébredezik, még nincs alapzaj. Ez kikapcsol és egyben feltölt.
 7. Az előnyök és érvek közé sorolható az is, hogy ha versenyzel, akkor a legtöbb verseny reggel, vagy minél hosszabb, annál korábban indul, akár hajnalban is. A reggeli ébredés és futás ehhez is hozzásegít, felkészít arra, hogy a tested ismerje, milyen érzés a napot futással indítani.

Így lesz az új szokásból mindennapi rutin

Az a célod, hogy könnyedén menjen a reggeli felébredés és jól menjen a futás? Akkor semmi másra nincs szükséged, mint egy kis kitartásra, hogy megszokd az új életritmusod. Fogadd meg az alábbi tanácsokat, hogy könnyebben sikerüljön az átállás a hajnali edzésekre!

Időben menj el aludni, hogy meglegyen a szükséges, minőségi alvásmennyiséged. Az ébresztőórád eleinte bosszúságot fog okozni, de ha időben fekszel, akkor teljesen természetesnek fogod venni, és szinte magától fog kivetni az ágy reggel.

Sokat segít, ha előző este kikészíted a futóruhád és a futócipőd, így reggel ezzel sem kell foglalkozni. Félig nyitott szemmel, még tapogatózva, de az ágyból kikelve, öltözködhetsz. Nem kell a plusz feladat magadnak, hajnalban. Hosszabb futáshoz készítsd ki magadnak a fejlámpád mellé a frissítésed is. Kulacs, szénhidrát pótláshoz szükségesen gélt, energiaszeletet.

Találd ki, hogy milyen útvonal, merre és mennyit fogsz reggel futni. Várd izgatottan, hogy kint legyél a lakásod melegéből, és megfusd amit aznapra terveztél. Ez egy sikerélmény is lesz egyben, hogy apró lépésekkel építkezel. A kis célt kitűzted még előző nap, és azzal, hogy felébredsz, kilépsz az ajtón, lefutod a köröd, ismét legyőzted önmagad, és haladsz előre. Lépésről lépésre, ahogy mondani szokták.

Közvetlen a korai rajt előtt nem jó tele reggelizni magad. Egy kávé, egy fél banán, egy pohár víz viszont nem fog zavarni. Ha hosszabb a reggeli edzésed, vigyél magaddal egy kis harapni való energiapótlást a folyadék mellett. A futás után viszont célszerű, hogy reggelizz.

Lehet a reggeli futás első perceiben még macskásan mozogsz, de tíz perc és már tágra nyílt szemekkel fogsz suhanni, a futás felébreszt és energetizál. Rá fogsz jönni, milyen jól tetted, hogy ma is kijöttél reggel futni.

Egy egészen különleges kis “közösség” a hajnali futók csapata. Futó vagy, ez már egy jó ok arra, hogy jól érezd magad. Hajnalban találkozni valakivel a futóútvonaladon még különlegesebb élményt ad, mert nyugtázod magadban, hogy igen, ő is nagyon jól tudja, ezt miért érdemes így csinálni.

4 további tipp, amit fogadj meg, ha reggel mész el futni:

 1. Ahogy jön az ősz, lehet, hogy még nem is pirkad, mikor elindulsz. Este bizonyosodj meg, hogy fejlámpád fel van töltve, illetve ha autós helyen futsz, a láthatóságodról se feledkezz meg.
 2. A hajnal, a nap leghűvösebb időszaka. Este ennek megfelelően készítsd ki a futóruhád. Ne feledd, akkor öltöztél fel optimálisan, ha a futás első néhány percében még fázol, hisz utána elérve az üzemi hőmérsékleted, lesz komfortos a mozgás.
 3. Be kell osztani az idődet, mert a futást követően, hazaérve még “feladatok” várnak rád, nyújtás, zuhany, átöltözés, reggeli, smink, stb. Ezekkel számolj és tervezz, még a futás előtt
 4. Reggelizz meg. Éhgyomorral, a futást követően elindulni otthonról nagy veszélyt jelenthet, mert mára munkahelyedre útközben felfalnál mindent, így valószínű, hogy nem a legoptimálisabb reggelit vennéd magadhoz. Így a reggelid még előző nap tervezd meg és ha szükséges, készítsd elő.
Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Bringa, bringa, új bringa

Csomó dologról írhattam volna az elmúlt napokban, de nem írtam. Nincs mentségem… De elmondom, mim van: Van egy új bringám!!! Mutatom: Az volt a koncepció a nagy agyamban, hogy a CUBE ékszert fogkefével, selyemkesztyűben letisztítom patentra és felapplikálom a görgőre
Tovább >>

Mit csinálj, ha begörcsölsz futás alatt?

Elsősorban amatőr futók panaszainak lehetséges okairól olvashattok itt pár gondolatot, de jó közelítéssel bármilyen állóképességi sport során felmerülő panaszok mögött is hasonló okok lehetnek. Az egészségügyi alapállapottal érdemes tisztában lenni. Ismert, kezelt, vagy még fel sem ismert betegségeink miatt is
Tovább >>

Keep it fun!

A hosszútávfutás kemény dolog, kemény embereknek. Felrémlik a kép, ahol viccesen a földön nyafogva hempergő focistával hozzák kontrasztba a kemény ultrafutót, hogy „na igen, az egyik színész, a másik kemény sportoló”. Persze van igazság a képben, hisz a játékban a
Tovább >>

Hogyan hat egymásra az alvás és az edzés? – Avagy aludj eleget és jól a fejlődésért!

Életed egyharmadát alvással töltöd, ami igen nagy idő – néha pazarlásnak is tekintheted, de ha belegondolsz, talán jó oka van, hogy ilyen sok időnk megy el rá. Ha megismered a folyamatokat, amelyek ilyenkor lejátszódnak a szervezetedben, könnyebben elfogadod, hogy mégiscsak jó ez így. Bármi is a célod, egészséges, kiegyensúlyozott, terhelhető legyél, az alvás kulcsfontosságú.
Tovább >>