A sportpszichológus szerint ezért jó versenyezni

Amikor belevágtam a futásba, eszembe sem jutott, hogy versenyezzek. A verseny csak a profi sportolóknak való. Ugyanezt gondolta az egyik barátom, csak a másik irányból megközelítve a kérdést. Vagyis, hogy érmet csak az első három kaphat. A jó hír, hogy ez mind nem igaz.

A jó hír, hogy nem csak a profik versenyeznek, hanem az amatőrök, hobbisták, kis kezdők és dörzsölt öreg rókák is, jó kedvből. Továbbá nem csak az első három kap érmet, hanem mindenki, aki képes arra, hogy felálljon a kanapéról a tévé elől és hadba szálljon. Első sorban pedig nem másokkal kell megvívni a csatát, hanem saját magunkkal. Amikor már elértünk egy alapszintre, legyen ez az 5 km-es táv biztos tudása és futása, ha kedvünk úgy tartja már nyugodtan rajthoz állhatunk. Persze még nem a félmaratoni távra, de már versenyezhetünk.

No, de akkor miért is jók a versenyek?

Az egyik dolog, hogy segít a már sokat emlegetett rendszeresség fenntartásában. Amikor versenyre készülünk, többnyire van egy elképzelésünk, hogy mennyit és milyen módon kell ahhoz futnunk, hogy a kitűzött célt teljesíteni tudjuk. Jobb helyeken ezt hívják edzéstervnek. Persze eleinte a cél inkább a versenyhangulat megtapasztalása és a teljesítés öröme. Emellett óriási közösségi élményt is jelentenek a városi futóversenyek. Rengeteg ismerőssel lehet találkozni, a mozgás szeretetének nagy közös ünnepei ezek az alkalmak, csak hogy kicsit filozófiai magasságokba is emelkedjünk.

Ha már közösség, nem szabad megfeledkeznünk ezeknek a versenyeknek az egyik legfontosabb tényezőjéről, a közösség erejéről. Norman Triplett, amerikai pszichológus, már 1898-ban leírta a „társas facilitáció” jelenségét. Eszerint csoportban megnő a teljesítményünk, mivel a közösség nagyobb erőbedobásra késztet, motivál. Fizikai magyarázatot is találhatunk a jelenségre. Olyan egyszerű tényezőre gondolok, mint az, hogy ha valaki mögött futunk, lefogja a szelet és máris egy kicsit könnyebbé válik a futás. Hosszabb futásokon már iramfutókkal is találkozhatunk, akikkel könnyebbé válik a számunkra megfelelő tempót tartani. Egyszerre segítenek, hogy ne húzzon túl a tömeg és fussuk el magunkat, de közben erősítenek is, hogy ne is lassuljunk be jobban, mint terveztük. Egyszóval, ha van egy célunk, például egy félmaratonon, már biztos ismerjük a határainkat, így ennek megfelelően kereshetünk segítőtársakat is.

A verseny arra is jó, hogy felmérjük, mire vagyunk képesek. Sokféle ember létezik, és van olyan, aki edzésen is ki tudja hajtani magából a maximumot. Én inkább azok közé tartozom, akire hétköznapi szóval csak azt mondanánk: óvatos duhaj. A hozzám hasonlók számára a verseny ad egy olyan adrenalin löketet, hogy egy kicsit többet hozzunk ki magunkból. Figyelve továbbra is, hogy ne fussuk el, és füstöljünk el a verseny első felén, belefér, hogy a biztonságos távolságban megemeljük a tempót éppen csak annyira, hogy megbirizgáljuk a határainkat. Ilyenkor a komfortzónánkat tágítjuk és képet kapunk arról is, hogy mire vagyunk képesek, ha úgy igazán odatesszük magunkat.

A versenyzés megkoronázása pedig a célban az érem, amik aztán szépen sorakozhatnak otthonunk falán, ahol bárki megcsodálhatja őket és minket is persze! Verseny után nagyon jó élmény a barátokkal egy közös pihenő, a tapasztalatok megbeszélése. Közben a megérdemelt szénhidrát-visszatöltés, vagy akár egy gyógyfürdőzés, a fáradt lábak pihentetésére.

Szerző
Nem tudsz még
30 percet futni?

Jelentkezz már most,
 2022. januári
ingyenes Gömbvillám
turnusunkba!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Vivicittán szeretnél futni?

10 hét alatt felkészítünk!
Keresd meg a számodra megfelelő edzéstervet ingyenes
terveink között! Legyél PlanduranceClub tag!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Saját edzővel, egyéni edzéstervvel készülnél?

Szakmailag képzett, tapasztalt edzőink egyénileg
foglalkoznak veled, egyaránt figyelembe véve életedet, edzettségi állapotodat és céljaidat.

Sportolóink írták

Mi szeretjük a sütiket, akkor is, ha azok követnek minket! :-)
A sütik biztosítják ugyanis a weboldalunk hatékony működését, és azt is, hogy a marketingünk korszerű legyen. De ez Neked is jó. Így tudunk például megvédeni attól, hogy ne zaklassunk felesleges reklámokkal.
Éppen ezért cookie-kat ("sütiket") és más követő megoldásokat használunk,  bizonyos adatokat átadunk külső partnereknek, például Facebooknak vagy a Google-nek, ha hozzájárulsz a [Mindet elfogadom] gombra kattintással.
Ha szeretnéd, Te magad is eldöntheted az Adatvédelmi beállítások linkre kattintva, mihez járulsz hozzá, és át tudod nézni a részleteket az Adatkezelési tájékoztatónkban. Későbbiekben is változtathatsz, a bal alsó sarokban található fogaskerékre kattintva.
Most pedig arra kérünk, járulj hozzá a sütik és követőkódok használatához a [Mindet elfogadom] gomb megnyomásával!

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyreszabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!

A weboldal rendszerének működéséhez szükség van különböző beépülő modulokra és megoldásokra. Ezekhez tartozó sütiazonosítók találhatók itt.

wordpress_gdpr_allowed_services Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_allowed Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_declined Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti

Összes tiltása
Összes engedélyezése