Skip to content

Az alapozás kerékpárosoknak: az év legfontosabb időszaka

Az alapozó időszak az (alap)állóképesség fejlesztésének az időszaka. Nevében is sejteti, hogy az egyik alapképesség fejlesztésén van a hangsúly. Ez az időszak szolgál arra, hogy a kerékpárszezonban várható kihívások számára előkészítse a terepet, és egy erős alapot adjon a versenyidőszaknak. Minél erősebb alapokra építkezünk, annál egyenletesebb lesz a versenyszezonban a teljesítményünk.

Milyen módszerekkel lehet hatékonyan ezt a tulajdonságunkat fejleszteni?

Az alapozó időszakban főként a magas szintű sportteljesítményhez szükséges alapképességek fejlesztése történik. Ilyenkor tudunk nagyobb figyelemmel lenni a pedálfordulat emelő gyakorlatokra, az erőfejlesztő edzésekre, illetve az alap-állóképesség fejlesztésére. A téli edzések alkalmával a legtöbb időt és energiát az alap-állóképesség más néven a hosszú időtartamú állóképesség megerősítésére és a munkahatékonyság növelésére kell szánni. Az alap-állóképesség az a tulajdonságunk, amely a terhelések által kiváltott fáradtság kialakulásának a késleltetésével hosszú ideig tartó erőkifejtést teszi lehetővé.  Az alap-állóképesség fejlesztését legfőképp a VO2max 50-60%-án végzett hosszú edzések szolgálják. Ez az intenzitás az, ami jelentősen hozzájárul a mitokondriumok számának és működési hatékonyságuk növekedéséhez illetve a lassú izomrostok megerősítéséhez. A másik módszer, mely hatékonyan fejleszti alap-állóképességünket az nem más, mint a maximális intenzitásunk 90-95%-án végzett 2-5 perces, magas intenzitású intervallumedzések. Mindkét edzéstípus hatékonyan segíti a maximális oxigén felvevőképességünk, más néven a VO2max fejlesztését, mely az összes állóképességi sportban kiemelt jelentőséggel bíró tulajdonság. Fontos a téli edzések folyamán ezen edzéstípusoknak a megfelelő arányú kombinációja, hiszen a magas intenzitású edzések nagyon hatékonyak ugyan, de könnyen túladagolhatók és korai fáradsághoz, túledzettséghez vezethetnek.

Fontos: ez amatőröknek szól!

Hangsúlyozom, ez az összefoglaló cikk nem a profi, heti 20-25 órát készülő és edző kerékpárosok számára készült, hanem a munka mellett heti 8-10 órát sportolókra. A profi sportolók számára az időkeretek sokkal inkább adottabbak a klasszikus a VO2max 50-60%-án végzett 4-6 órán át tartó alapozó edzések végrehajtására. Az amatőr sportolóknál mindenképp hangsúlyos, hogy az edzésre fordítható szűk időkeretet minél hatékonyabb edzéstípusokkal töltsük ki. Ennek megfelelően a magas és alacsony intenzitású edzések megfelelő kombinációja segítheti a leghatékonyabban az alap-állóképesség fejlesztését. Az amatőr kerékpárosok számára fontos tudni, hogy a profi sportolók számára sokkal erősebb aerob alapok szükségesek, hiszen ők gyakran versenyeznek 4-6 óra közötti intervallumban, míg az amatőr kerékpárversenyek többsége maximum három órán át tart. Ha komolyan foglalkoztatnak a jövő év kihívásai, akkor mindenképpen időt kell szánni az alapozó időszakra, melyet érdemes a hatékonyság növelése érdekében strukturált, felépített edzések keretében, edzésterv alapján végezni.
Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Útmutató versenymániásoknak

Több hónapnyi elmaradt versenyzés élménye nem pótolható néhány hétvége alatt. Pláne nem egy bizonytalanságokkal teli, erős túlzással is csak fél szezonnak nevezhető időszak során, amikor szeptember elején még abban sem lehetünk biztosak, hogy az októberi versenyekkel garantáltan számolhatunk-e? A koronavírus miatt elmaradt
Tovább >>

Ezért is szeretjük az online edzést

Az online edzésmódszereknek köszönhetően napjainkban már nem kell egy városban, egy országban, sőt akár egy földrészen sem élned a futóedződdel. Az internet alapú edzésmonitorozás, valamint a különböző okos eszközök (órák, telefonok) és naplózó alkalmazások térhódítása következtében az online edzés teljesen
Tovább >>

Hideg, Dallas, Samu-kalapács

Csak a jó ég tudja, hogy mi vett rá arra, hogy ma elinduljak futni. Kezdjük azzal, hogy nagyságrendileg évek óta nem futottam hétfőn. Mert nem. Nekem is lehet ilyen nünükém, egyébként is a nünükementes emberek elköltöztek, a túloldalon laknak, meg úgy általában véve azt bátran ki is jelenthetjük, hogy nünükementes emberek nem futnak, muglik. Csak élik az életüket és nagy meredt Shrekes macska szemekkel bámulnak rád, amikor meglátnak futni mindenféle unortodox helyeken, meg unortodox időpontokban és unortodox időjárási körülmények között.
Tovább >>

Éhség vagy unalom?

Az unalom evés sokak által ismert és átélt fogalom. Az érzelmi evés egy olyan változata, mikor akkor is fogyasztás történik, ha azt tulajdonképpen a szervezet nem is kívánja. Ez a magatartás pedig hozzájárulhat a testsúly felesleges gyarapodásához is.
Tovább >>