Skip to content

Egy tökéletes verseny 9 legfőbb ellensége

Egy versenyt a bizonyítás és az élmények mellett a kiszámíthatóság illetve a bizonytalansági tényezői miatt is várjuk izgalommal. Sok mindent tudunk kontrollálni, viszont sok dolog tőlünk függetlenül alakul, előre nem látható. A versenyre történő felkészülés egyik lényege, hogy azokra a faktorokra, melyek előre láthatók, felkészüljünk. Egy versenyt nemcsak pozitív élménnyel zárhatunk, hanem negatívval is. Ebben a cikkben összeszedtem 9 okot, amiért rosszul sikerült az a versenyed, ami lehet, hogy azóta is bosszant. Sorra veszünk klasszikus hibákat, ugyanis ha ezekre figyelsz, magadat már sokkal kevésbé okolhatod, ha valami balul sül el és elkerülheted a lelkiismeret-furdalást.

Nem készültél fel az időjárási körülményekre

Futóverseny jellegéből fakadóan általában nem steril környezetben zajlik. Nem vagyunk bezárva egy kapszulába, nem véd meg minket senki az anyatermészettől. Ebből következik, hogy egy versenyen lehet 37°C forróság nulla árnyékkal, máskor szakadhat az eső. Az időjárás elég szélsőséges légköri jelenségeket produkálhat, de azért többségére fel lehet készülni.

Felkészültél? Kimentél esőben futni? Edzés közben leszakadt az ég, mégis továbbfutottál? Edzettél hasonló körülmények között, mint ami a versenyen várható?

Elengedhetetlen gyakorolni, hogyan kell öltözni, hogyan reagál a testünk, hogyan kezeljük a különböző körülményeket. Tehát a verseny előtti hetekben tarts felszerelés próbát és akklimatizációs futásokat a melegre. Netán az Alpokba mész? Nem árt kipróbálni az esődzsekid még itthon az egyik esős nap.

Emlékezz a közmondásra: reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra!

Eltértél a tervedtől

Értem én, visz a tömeg, pezseg a véredben a flow érzés. De megéri neked eltérni az eltervezett, vagy az edződtől kapott versenystratégiádtól? Megéri ötpercesben kezdeni majd a végén akár kilencesben kocogni?

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ne fusd el az elejétAz edződ tudása, a formád és a verseny jellege alapján igen precízen be tudja lőni, hogy kell kezdened, milyen tempóban és pulzuson ahhoz, hogy a legjobbadat hozd. A rajtot követően ezt nagy felelőtlenség erősebb irányba felülbírálni. Nem fog bejönni. Garantáljuk. Tudunk rá hozni 2304 esetet az utóbbi évekből. Mehetsz könnyebben, ha valamiért úgy érzed, ritkán előfordulhat, ez nem probléma. A versenyidőd lehet, hogy nem lesz parádés, de a versenytávhoz megfelelő érzések fontosak. Az élmény így még hozható.

Alulbecsülted a pályát vagy nem ismerted meg a pályát

A pálya ismerete (értem ezalatt például a szintrajzot, frissítőpontokat, útvonalat, szintidőt) elengedhetetlen egy sikeres teljesítéshez. A mai világban, ahol online fellelhető a pálya térképe, sőt, videóval megmutatják a jelentkezőknek az egész útvonalat, amikor egy-egy versenyről számtalan versenybeszámolót találhatsz a neten, vagy olvashatsz facebook csoportokban, nem lehet mentség az, hogy Te nem tudtad. Hisz a valódi ok a kudarcra, hogy nem néztél utána.

Sőt, főleg terepversenyek előtt a pályát részleteiben, vagy a pálya egyes kritikus részeit is érdemes lehet bejárni, szemlézni, ha erre lehetőséged adódik. A Formula-1 pilóták, síversenyzők, kerékpárosok, maratonfutók ugyanezt teszik. Nem véletlenül! Kritikusan fontos tapasztalatokkal gazdagodhatsz a jó futás érdekében így.

Versenyen próbáltad fel az új cipődet

Csábító lehet egy új versenyre megvenni a legújabb versenycipőt vagy kipróbálni egy másik típusát a már bevált cipődnek, de ne a versenyen vedd fel először!

Sőt, továbbmegyek, nézz utána milyen távra ajánlják a cipőt, amit vásárolsz. Nem mindegy, hogy maratonra való versenycipő például vagy ultrára. Egy versenyen érhet bennünket számtalan meglepetés, ne a cipő és ne egy új öltözék legyen az, ami megoldandó problémát okoz számodra!

Ne csak a cipőt próbáld ki, hanem a felszerelést, ruhát és a frissítőt is! Ezeket mind hiba versenyen használni először. A ruha kidörzsölhet, a frissítőtől megfájdulhat a hasad. Hetekkel a verseny előtt az összes kiegészítőd legyen beszerezve és kipróbálva legalább néhányszor!

Rosszul frissítettél

Minél hosszabb a táv, annál fontosabb, hogy a frissítés mennyiségileg és minőségileg rendben legyen. Fontos frissíteni egy 10 km-es versenyen is, de egy maratonon még fontosabb. Rövid távon a szervezetünk könnyebben átvészelheti, ha mi éppen nem törődünk vele, hogy feltöltsük üzemanyaggal.

Versenyeken általában találunk frissítőasztalokat, azonban érdemes saját frissítési stratégiával készülni. Javasolt már az edzésen kipróbálni, mely cég mely termékei válnak be számunkra. Mindig nézzük meg az összetevők listáját a kinézett terméken. Részesítsük előnyben azokat, melyek komplexebb formulát tartalmaznak.

Milyen egy jó gél?

Könnyen megemészthető alapanyagokat tartalmaz, a szervezet számára gyorsan felhasználható szénhidráttal (maltodextrin, fruktóz) biztosítja az energiát, sótartalmával segítheti optimális szinten tartani a folyadékháztartást, illetve a benne lévő aminosavtartalommal késleltetheti az izomfáradtság kialakulását. A frissítésben kérd ki edződ tanácsát, aki szakmai tudásával ebben is segíteni tud.

Lejártad a lábad a verseny előtt

Sok maraton egyben városnéző maraton.

A versenyzők szeretik a futásukat egybekötni a város megismerésével. Ez szuper dolog, de nagyon nem mindegy, időben ezt hová pozicionáljuk. Gyakori hiba, hogy először várost néztek, ezzel lejárjátok a lábatok, dehidratálódtok, kimerültök, majd jön következő nap a maraton. Persze, hogy más lesz, mint várod. Cseréld meg a kettőt. Érkezz úgy, hogy a futamig már jelentős stressz ne érjen, pihenhess és majd a futás után maradj 1-2, vagy ahány napot szeretnél a városban. A látványosságokat akár fáradt lábbal is meg lehet csodálni, de maratont futni fáradt lábakkal elég nehéz

Úgyhogy ha frissen és üdén szeretnéd teljesíteni a versenyt, ne a versenyt megelőző napon térképezd fel a várost, a múzeumlátogatást tartogasd verseny utáni napokra.

Alulterhelted vagy túlterhelted magad a felkészülés során

Élsportolók lényegében folyamatosan a határaikon mozognak, edzők kontrollálják edzésüket, pihenésüket egyaránt. Amatőr sportolónál nem várható el a teljesen ideális felkészülési időszak. Így könnyen elmaradozhatnak az edzések, majd feltorlódhatnak, ha a sportoló össze-vissza végzi az edzéseket. Következésképpen észrevétlenül alulterheltté vagy túlterheltté válhat.

Tiszta színjátszós volt a TrainingPeaks a neved alatt? Vegyesen sárga, piros, zöld, mutatva, hogy össze-vissza ment a készülés? Ebből nehéz lesz jót futni. Tudjuk, hogy az élet fontosabb dolgai könnyen felülbírálhatják a terved, de egyrészt ezt beszéld meg az edződdel, alakítsatok a felkészülésen, másrészt tényleg csak azoknak az eseményeknek engedd módosítani az edzésedet, melyek prioritást élveznek az életedben. Pl. ha inkább fagyizni mentél az edzés helyett, ugye, ez nem ez a kategória…

Betegség vagy sérülés hátráltatott

Ha beteg vagy, nem szabad versenyezned! Ilyen egyszerű. Ugyanez vonatkozik sérülés esetén is. Amennyiben nem figyelünk testünk jelzéseire, nemcsak az aktuális verseny sikerességét kockáztatjuk, hanem a meglévő sérülés vagy betegség súlyosbodását is okozhatjuk.

Sokszor hallunk elhúzódó sérülésekről, fájdalmak közepette végzett edzésekről és fájdalmakkal induló versenyről. De megéri? Megéri kifacsarni a szervezetünket? Kitűzünk egy célt, és bármi áron el akarjuk érni. Belegondoltunk, mi minden lehet az ára? A testünk csodálatosan van megalkotva, tisztelnünk és becsülnünk kéne. Értékelni, hogy elvisz minket. Öt kilométerre, vagy tízre, vagy egy maratonra, vagy 146 km-re. Megéri kockáztatni egy versenyért akár mindent?

Egyszerűen rossz napod volt

Sajnos előfordul még akkor is, ha mindent helyesel teszel, hogy egyszerűen rossz napod volt. (Hölgyek esetében például a menstruációval járó kellemetlenségek okán.) Ne ostorozd magad emiatt! Amennyiben Te minden tőled telhetőt megtettél, akkor engedd meg magadnak, hogy ne magadat és ne mást hibáztass!

Gondolj arra, hogy egy kudarc a legjobb tanító, csak puffogás helyett gondold végig, mit rontottál el és hagyd, hogy a következő versenyre a konklúzió, a válasz, a megoldás beépüljön, illetve alkalmazd. Vegyél egy nagy levegőt és menj tovább az utadon!

Írásunk az alábbi cikk felhasználásával készült:

https://coachendurancesports.com/9-reasons-why-your-race-sucked/

Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Nők, tanulmányút és vágott virág

Ezer helyen hallani és nyilván így is van, hogy a mai kor embere vágyik a  mindenhatóságra. Omnipotensek akarunk lenni. Nemcsak a világ, hanem mi is pakoljuk magunkra az elvárásokat, a feladatokat, a naptár és todo lista bejegyzéseket, ha van rá szükség, ha nincs.
Tovább >>

Házidolgozat: így csekkold a formád versenyek nélkül

A versenyed elmaradt, de a formád, a felkészülésed ettől azért még tudod csekkolni, mégpedig így! Mostanra lassan mindenki túltette magát az első hetek versenytörlési pánikján. Lassan berendezkedtünk fejben az előttünk álló, hosszúnak tűnő versenymentes időszakra. Bár a versenyek nem a
Tovább >>

#Formábajövök

Szóval az van, hogy a Gömbvillámaink többsége már lassan három hónapja tolja a futást. Éppen ideje, hogy elinduljunk az étrendünket rendbe tenni, és ha már itt tart a csapat, arra gondoltam, hogy becsatlakozom én is.
Tovább >>

A kulisszák mögött: egy kerékpárverseny belülről

Forgattam számotokra egy videót a múlt heti versenyemről, amiben kicsit bepillanthattok egy kerékpáros időfutam verseny kulisszái mögé. Bemutatom, hogy milyen szempontok alapján készülök a versenyeimre, illetve abba is, hogy miként elemzem az adott versenyem után a hibákat és keresem a
Tovább >>