Skip to content

Hogyan kerüld el a sérülést!

A sérülések könnyen tönkretehetik a futó felkészülését. Előfordul, hogy ezek a sérülések véletlenül, egy balszerencse folytán történnek meg, de többnyire ezek a sérülések megelőzhetőek. Igen, még akkor is, ha szerinted véletlenül történtek. És persze ott van az a lehetőség is, hogy az egyszeri futó, a sorsot így-vagy úgy kísértve elébe megy ezeknek. Nézzük, hogyan tudod elkerülni a sérüléseket, hogy a felkészülésed zavartalan lehessen…

Túlterheléses sérülések

A futók körében a leggyakoribb sérülések az úgynevezett túlterheléses tünetek. Ezek nem a hagyományos értelembe vett, a köznyelvben sérülésként előforduló esetek. Ezek a sérülések hosszabb idő után alakulnak ki, sokszor a futó hathatós segítségével. A túlterhelés, a túledzés egyik legfőbb következménye. Akkor fordul elő, amikor a futó nem a megfelelő mennyiségben, vagy nem a megfelelő intenzitással, terheléssel edz. A tünetei viszonylag hamar jelentkeznek valamilyen fájdalom formájában, de sokszor a futó ezt akaraterejével felülírva figyelmen kívül hagyja, és folytatja az edzést. Ilyenkor a további terhelés hatására ezek a fájdalmak súlyosbodnak, és ellehetetlenítik a futó további munkáját, sokszor hosszabb időre.

A túlterheléses sérülések legtöbbször a kezdő futókat sújtják. A sportterheléshez való alkalmazkodáshoz idő kell, és ez egyénenként változó. Egyrészt az, hogy mennyi terhelést bír el a szervezete, másrészt, hogy mik az érzékeny pontjai. Van akinek az izomzata, csontozata, ízületei, van akinek a szalagjai, achillese az érzékenyebb, de van, hogy a felkészülés különböző fázisaiban más-más pontjai érzékenyek a terhelésre. A kezdő futók hajlamosak a friss lelkesedés során a határokig terhelni magukat, ami a legtöbb esetben egy túlterheléses sérüléssel végződik, és vet véget akár egy egész futókarriernek, vagy akasztja meg a sportolást hosszú időre. Az én példámat véve, a kezdetek kezdetén a térdem fájt, ezt a nem megfelelő cipő okozta, később az achillesem nem bírta a terhelést, a növekvő távok során a sípcsontom, vádli izmaim kezdtek el fájni, majd a gyorsulás, lépéshossz növekedés, csípő mobilizáció során a combhajlítóim váltak érzékennyé. A megoldás az ilyesfajta sérüléseknél mindig ugyan az. A fájdalmak megjelenésének első pillanatától csökkenteni, vagy szüneteltetni kell az edzésterhelést, egészen a tünetek elmúlásáig. Egy idő után, amikor a szervezet megszokta a terhelést, ezek a tünetek meg fognak szűnni, vagy csak magasabb terhelés folyamán jönnek újra elő.
A legfőbb hiba, amikor a futó a lelkesedés vagy hozzá nem értés miatt folytatja a terhelést, és a sérülés akuttá válik. Ilyenkor a futómozgás többnyire már olyan fájdalmakkal jár, hogy az edzést óhatatlanul is szüneteltetni kell, sokszor hosszú időre, akár hónapokra is. Ha a dolog idáig fajul, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hogy megállapítsa az okozott kár mértékét, és terápiát javasoljon.
Mivel a futás egy nagyon népszerű tömegsport, nagyon sokan saját magukat készítik fel, bármiféle szakmai hozzáértés nélkül. Gyakran előfordul, hogy a hobbifutó azt gondolja, hogy a futás egy egyszerű képlet, és csak csinálni kell, de mint minden sport, ez is pontosan ugyanolyan biomechanikai aktivitás, mint bármely más, ráadásul a hobbisportolók legtöbbje fizikailag felkészületlen. A magam részéről mindenkinek azt javaslom, hogy válasszon egy olyan edzőt maga mellé, aki szaktudásával ideális terhelést tud nyújtani a sportolónak, és ezzel az ilyesfajta sérüléseket, és azok következményeit a minimálisra tudja csökkenteni.

A megelőzésben fontos szerepe van még a bemelegítésnek, és a nyújtásnak. Futás előtt készítsük fel a szervezetünket a mozgásra. A bemelegített izmok, ízületek, sokkal kevésbé sérülékenyek, a bemelegített izom rugalmasabb. A felkészült test sokkal gyorsabban reagál a nemvárt eseményekre, így akár egy rossz mozdulat is egész más kimenetelű lehet bemelegítés hiányában. A futás utáni nyújtás segít lelazítani a megterhelt izomzatot. Az izom kevésbé feszül, csomósodik, így a további terhelést könnyebben tolerálja.

Megfelelő cipőválasztás

A futósérülések nagy számát a nem megfelelő cipőválasztás okozza. Nagyon sokan nem elég körültekintően választanak futócipőt, vagy alacsony minőséget, rossz méretet, vagy, és ez a gyakoribb, nem a lábállásuknak, futóstílusuknak megfelelő modellt választják. A helyes futócipő választás fontosságáról már sokat írtunk, ehhez ITT találtok segítséget.


Veszélyforrások elkerülése

Sok sérülés abból adódik, hogy nem választjuk meg körültekintően a futásunk helyszínét, időpontját. A tél elmúltával nagyon jól tudjuk, hogy a jeges, havas, csúszós, pályák milyen veszélyforrásokat okozhatnak. Az éjszakai futásaink során nagyon fontos, hogy vagy kivilágított helyen fussunk, vagy magunk gondoskodjunk a terep megvilágításáról. Nagyon fontos, hogy mindig és minden körülmények között, magunk is jól láthatóak legyünk. Nem egy komoly baleset történt már emiatt. Az autósok a legritkább esetben figyelnek a futókra, sportolókra, így egyrészről kerüljük a forgalmas helyeket, másrészt igyekezzünk defenzíven futni, és odafigyelni, hogy ne kerüljünk veszélyes helyzetbe. Ha nem vagyunk gyakorlottak, ne válasszunk nehéz terepet, olyan helyen fussunk, ahol felkészültségünknek megfelelően biztonsággal tudunk futni.

A fentieken kívül persze bármikor előfordulhat, hogy bekövetkezik egy nemvárt baleset. Nagyon fontos, hogy ha ez bekövetkezik, sose vegyük fél vállról, és ne várjuk a gyógyulást. Bármilyen apróságnak tűnik, ha nem múlik el pár órán belül, forduljunk orvoshoz! Ez nem csak azért fontos, mert megelőzhetjük a további szövődményeket, hanem a mielőbbi regeneráció és visszatérés is gyorsabb lesz. A komolyabb sérülések után nagyon javasolt a gyógytornász is, akik szintén nagyban segítik a felépülést, és annak gyorsaságát.

A futás, mint minden sport magában hordozza a sérülés lehetőségét, de a tudatos futó igyekszik felkészülni, és elkerülni ezek lehetőségét. A legtöbb futó ennek ellenére többnyire találkozik velük, de odafigyeléssel ezek súlyossága, utóhatása hatékonyan mérsékelhető.Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Na, a maraton is megvolt! De akkor most hogyan tovább?

Írhattam volna bármilyen versenyt, ami az egyénnek fontos. Az első 10km-t vagy akár a Spartathlont is. Több hónap felkészülés, sok lemondás, sok erőlködés, majd a verseny és most a nagy üresség. Lefutottam, megcsináltam, hogyan tovább? Hirtelen nincs cél, hirtelen elfogytak
Tovább >>

Ultrabalaton? Átgondoltuk, hogy leszel jobb jövőre!

Na kérem, véget ért az Ultrabalaton, tudom, hogy egy atomvillanás volt ez a hétvége, de most kell venni a hosszú, tömött sorokban a mély levegőket és lassan már tiszta fejjel az őszi szezon versenyeire koncentrálni. Akárcsak a hétvégén, kicsit kifújni
Tovább >>

A sportpszichológus szerint ezért jó versenyezni

Amikor belevágtam a futásba, eszembe sem jutott, hogy versenyezzek. A verseny csak a profi sportolóknak való. Ugyanezt gondolta az egyik barátom, csak a másik irányból megközelítve a kérdést. Vagyis, hogy érmet csak az első három kaphat. A jó hír, hogy
Tovább >>

Új év; új, egészségesebb én

Egy sikeres új év jellemzően új tervekkel indul. A legjobb tervekhez pedig már az elmúlt év végével érdemes számba venni és jobban fókuszálni, hogy mi az, amin szeretnél mindenképp az új évben változtatni. Neked is van az egészségeddel kapcsolatos újévi fogadalmad?
Tovább >>