FEJLŐDNI ÖRÖM

Edzéstervek neked

65 féle ingyenes edzésterv

🏆 7x Spartathlon győztes, világbajnok szakmai támogatás

Hogyan tudok elkezdeni zwiftelni? És egyáltalán, mi is az a ZWIFT?

A Zwift egy online szoftver, amelynek segítségével a virtuális térben tudunk tekerni magunkban, vagy társaságban. Tekerhetünk szabadon, vagy strukturált edzés alapján is.

Története 2014-ben kezdődött egy beta verzióval, mely azóta olyan fejlődésen ment keresztül, hogy 2020-ra 120.000 főre duzzadt a felhasználók száma, mely óriási számnak mondható ezen a piacon. A Zwift ötvözi az élménytekeréseket, a strukturált edzések adta lehetőségekkel. Ezen kívül nyitott egy harmadik kaput, amely nem más, mint a közösségi tekerések világa.

Mi kell a csatlakozáshoz?

A Zwiftes tekeréshez egy görgő illetve egy kerékpár szükséges, ezen kívül szükségünk lesz még egy premium Zwift előfizetésre, melynek díja havi 15 dollár. Az edzésekhez használható görgők két típusba sorolhatóak. Alapvetően a legjobb és legprofibb megoldás egy smart trainer használata az edzésekhez. Ezek lehetnek hagyományos kialakításúak, azaz hátsókerék befogásúak, illetve direct drive-os görgők.

A direct drive-os görgők nagy előnye, hogy nem a hátsókerék kerül befogatásra és fékezésre, hanem itt maga a görgő a hátsókerék. A smart görgők két legfontosabb tulajdonsága, hogy található bennük wattmérő, illetve ellenállást az adott szoftver tudja állítani, ennek segítségével odabenn is tudunk hegymenetet, vagy lejtőt szimulálni. A Zwift-el szinte az összes smart görgő együttműködik, de a biztonság kedvéért itt leellenőrizhető. Ezeket a görgőket könnyedén és egyszerűen párosíthatjuk a számítógépünkkel, semmi egyéb kiegészítőre nem lesz szükségünk a csatlakozáskor.

Nincsen smart görgőm… Akkor nem is edzhetek a zwift-el?

Egyáltalán nem biztos, hiszen könnyen elképzelhető, hogy nincs lehetőségünk okos görgőre beruházni, ezért az otthon fellelhető egyszerű „buta görgőnket” szeretnénk használni edzés célra. A Zwift erre is kínál megoldást, hiszen egy bluetooth-os sebességszenzorral és egy pedálfordulatmérővel kapcsolódhatunk a rendszerhez, anélkül, hogy százezres nagyságrendben költöttünk volna görgőre. Így elveszítjük azt a lehetőséget, hogy a szoftver változtassa a szintemelkedésnek megfelelően az ellenállást, és egy picit pontatlanabb is a smart társaitól, de a programban enélkül is tudunk élvezetesen tekerni akár egyedül, akár csoportosan.

Fontos, hogy olyan szenzort vásároljunk, amellyel tud a számítógépünk kommunikálni. Bluetooth-al szinte az összes laptop képes, azonban az ANT+-os csatlakozáshoz szinte biztos, hogy egy usb-s kiegészítő eszközre szükségünk lesz.  A Zwift készített egy összefoglaló oldalt, hogy mely szenzorok kompatibilisek a Zwift-el, illetve arról, hogy azok milyen csatlakozási lehetőséggel bírnak. Az oldalon található egy rövid videó a speed sensor-os görgő Zwift-hez való csatlakozásáról. A kompatibilis hagyományos edzőgörgők listája itt található. 

Oké, rendben, de miért olyan nagy szám ez a zwift?

A Zwiften belül számos esemény közül választhatunk: közös tekerések- úgynevezett group ride-ok-, versenyek, Grand Fondok, közös strukturált edzések, illetve meet-up-ok. A felhasználók több különböző kategóriába sorolhatók teljesítményük szerint, melyet teljesítmény/súlyarányból számolnak. Így megkülönböztetünk A,B,C,D,E kategóriás zwiftereket, ahol az „A” a legerősebb míg az „E” a leggyengébb. Minden egyes eseménynél megtalálható ez a jelölés, így mindenki megtalálhatja a maga edzését/versenyét. Pár szóban összegezném az egyes események közötti különbségeket:

  • Group ride: A group ride-ok közös tekerések melyeken általában 30-100 vesz részt. A közös edzéseket a Zwift-nél regisztrált csapatok szervezik, akik részletesen leírják, hogy az adott edzés milyen típusú lesz, illetve milyen watt/kg átlagra számíthatunk a végén. Ezeknél az eseményeknél folyamatosan figyelni kell arra, hogy együtt mozogjunk a mezőnnyel, mert ha nem vigyázunk, hamar kiszakadhatunk a bolyból és akkor nagyon nehéz lesz a visszazárkózás. Ahogy a való világban, itt is nagy szerepe van főleg síkon a szélárnyéknak. Az edzések alkalmával mindig van egy leader, aki az eseményeket irányítja. Jelzi a tempóváltásokat, megadja a tempót az emelkedőn. Ha úgy ítéli meg, hogy túl gyors az eleje, akkor egy piros kaput tesz a boly elé, mely folyamatosan jelzi azt, hogy milyen tempóban kell tekerni. Aki a piros kapu előtt tartózkodik több mint 60 mp-n keresztül, annak számolni kell azzal, hogy el kell hagynia a group ride eseményt. Ha ez nem lenne elég, akkor a leader egy sárga kaput is felhúzhat a boly végére, melynek lényege, hogy a zwiftereknek ez előtt kell tartózkodni, különben az edzésről való kizárást kockáztatják. A group ride-ok alkalmával erős „keeperek” segítenek abban, hogy egy-egy leszakadót, vagy egy csoportot visszahozzanak mezőnybe. Sokszor, akik leszakadnak, egy erős keeper segítségével még el tudják csípni a boly végét, ami azonban saját erőből már nem menne.
  • Group Workout: Ezeken az eseményeken egy előre meghatározott strukturált edzést végez mindenki. A legnagyobb különbség a group ride-hoz képest, hogy itt mindenki együtt marad, az egyéni különbségek nem mutatkoznak meg sebességbeli különbségben. A group workoutok a motiváció miatt lehetnek előnyösek, hiszen a közösségi érzés mindenképpen ad egy kis plusz erőt, hogy a nehezebb résztávok is elviselhetőbbek legyenek.
  • Versenyek: Ezek az események célja a közös versenyzés. Általában 30-50 km hosszúak. Az elejétől a végéig nagy a tempó. Érdemes a felkészültségnek megfelelő versenyre benevezni, hiszen nagyban ronthat a motiváción, amikor észleljük, hogy mennyivel gyengébbek vagyunk a többiekhez képest. Ennek megfelelően érdemes körültekintően választani az A-E kategóriák között.
  • Grand Fondo: A verseny és a group ride-ok között helyezkedik el félúton. Én inkább hosszabb versenynek nevezném, melyek 80-100 km hosszúságúak általában. Itt a kategóriák közötti sorrendet a verseny hossza adja. Ennek megfelelően az erősebbek a hosszút, míg a gyengébbek a rövidebbet választják. A szintrajz a legtöbb esetben minimum 1000 m szintemelkedést tartalmaz, ami még nehezebbé teszi ezeket az eseményeket.

A fenti eseményekre legegyszerűbben a telefonra letölthető companion applikációban lehet jelentkezni. Egy hétre előre az összes esemény megtekinthető. Ami fontos, hogy az eseményekre érdemes időben érkezni, hiszen, ha sokat késlekedünk, akkor a mezőny nélkülünk indul el. Egy-egy group ride esetében a késői csatlakozás lehetséges, de ezt előre nem lehet tudni, emiatt is érdemes legalább 5 perccel az esemény indulása előtt csatlakozni a bemelegítéshez.

Köszi értem, de én a baráraimmal szeretnék tekerni. Olyat is tud a program?!

Amennyiben ismerőseinkkel, barátainkkal szeretnénk együtt tekerni, úgy erre a meet-up funkció ad lehetőséget. Ezt minden Zwift felhasználó használhatja, nemcsak a regisztrált csapatok. A meet-up feltétele, hogy azok akik hivatalosak a tekerésre, ismerjék a meet-up létrehozóját a companion app-on keresztül.

Az eseményt létrehozó, a tekerésen résztvevőknek meghívót tud küldeni, és így tudnak jelentkezni az eseményre. A meet-up létrehozója választhat, hogy a találkozón mindenki, minden körülmények között együtt maradjon, vagy a teljesítménybeli különbségek miatt szétszakadhasson a boly.

Nekem van edzőm, és tőle kapom az edzéseket. Akkor mi a teendő?

A közösségi kerékpár edzések mellet a Zwift lehetőséget nyújt egyénileg a strukturált edzések elvégzésére is. Emellett just ride üzemmódban a szabad tekerések is lehetségesek. Ilyenkor a szintkülönbségek természetesen szimulálásra kerülnek. A strukturált edzések alkalmával,  a görgő smart funkciójának két módját különböztetjük meg. Az erg mód segítségével a görgő folyamatosan állítja a teljesítményt az előírt strukturált edzésnek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy bármilyen pedálfordulattal is tekerünk az előírt teljesítményértéket kapjuk.

Ha lassul a lábforgás, akkor nehezebbé válik, míg, ha nő a lábforgás csökken a görgő ellenállása. Ennek előnye, hogy folyamatosan a megadott teljesítményértéken tudunk tekerni. A másik mód a slope vagy resistance mód, melyben egy előre meghatározott ellenállást állíthatunk be, és a finomhangolást a kerékpár váltójával tehetjük meg. Ennek hátránya, hogy változékonyabb a teljesítmény leadása, azonban ez a mód sokkal közelebb áll a kinti kerékpár edzés élményéhez. A strukturált edzéseket lehet kívülről a programba importálni, illetve előre telepített workout-ok is rendelkezésre állnak.

És nem unalmas?

A Zwift a tekerések mellett lehetőséget ad a játékra is. Minél több időt töltünk a programban kerékpározással, annak megfelelően kapunk pontokat, pontosabban izzadságcseppeket. Ezekből az izzadságcseppekből, kerékpárt és kereket vásárolhatunk. Ezen felül, a tekeréseinkért ajándékot is kaphatunk, ami lehet egy új mez, egy sisak vagy egy új zokni. Minél többet töltünk el ebben a világban annál magasabb szintre kerülhetünk, mely folyamatosan nyitja meg számunkra az újabb és újabb pályák és kerékpárok adta lehetőségeket.

A Zwift-ben minden nap két világ pályái közül választhatunk. Watopia földjén minden nap korlátozás nélkül lehet tekerni. A másik „világ” előre meghatározott naptár szerint folyamatosan változik. Ennek megfelelően tekerhetünk Londonban, New Yorkban, a Richmondi és a Yorkshire-i vb pályán.

A Zwift ötvözi a számítógépes játékok hangulatát a közösségi kerékpározás élményével. Ezen felül, aki kimondottan a strukturált kerékpár edzések híve, az sem fog csalódni. Egy dolgot nagyon jól eltaláltak a Zwift készítői, mégpedig azt, hogy a benti tekerések még élményszerűbbé váltak. Folyamatosan arra ösztönzi a sportolókat, hogy üljenek fel a kerékpárra és tekerjenek. Ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

Azonban, ami az előnye, az a veszélye is. Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy folyamatosan, megszakítás nélkül edzenek, sokszor túl magas intenzitással a Zwift világában. Egy szintig ez természetesen fejlesztő hatású, azonban eljön az a pont, amikor a fejlődés lelassul vagy teljesen megáll. Ez teljesen normális jelenség, hiszen egy dolgot nem szabad elfelejteni. Ez nem egy számítógépes játék, hanem egy komoly szoftver kerékpár edzéshez, amiben néhanapján szünetet kell tartani, ahhoz, hogy a fejlődés folyamatos lehessen. Ésszel vagy edző segítségével használva a Zwift nagyszerű alkalmazás, de nem szakszerűen használva hamar a visszájára fordulhat.

Szerző
Nem tudsz még
30 percet futni?

Jelentkezz már most,
 2022. januári
ingyenes Gömbvillám
turnusunkba!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Vivicittán szeretnél futni?

10 hét alatt felkészítünk!
Keresd meg a számodra megfelelő edzéstervet ingyenes
terveink között! Legyél PlanduranceClub tag!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Saját edzővel, egyéni edzéstervvel készülnél?

Szakmailag képzett, tapasztalt edzőink egyénileg
foglalkoznak veled, egyaránt figyelembe véve életedet, edzettségi állapotodat és céljaidat.

Hozd a legjobb formád 100%-ban rád szabott étrenddel!

Okleveles dietetikusunk segít neked kijutni a fogyókúrák útvesztőjéből és megmutatja a valóban helyes irányt a táplálkozásodban.

Sportolóink írták

FEJLŐDNI ÖRÖM

Edzéstervek pont neked

A Plandurance egy futókkal, állóképességi sportolókkal dolgozó szakmai műhely, ahol Lőrincz Olivér 7x Spartathlon győztes és világbajnok mesteredző szakmai vezetésével tudunk segíteni az életmódváltásban és az egészség megőrzésében. Célunk partnernek lenni egy egészségesebb társadalom kialakításában és hogy megmutatni neked is: Fejlődni öröm!

© 2021 Plandurance Kft. 1183 Budapest, Alpár u. 11.

Mi szeretjük a sütiket, akkor is, ha azok követnek minket! :-)
A sütik biztosítják ugyanis a weboldalunk hatékony működését, és azt is, hogy a marketingünk korszerű legyen. De ez Neked is jó. Így tudunk például megvédeni attól, hogy ne zaklassunk felesleges reklámokkal.
Éppen ezért cookie-kat ("sütiket") és más követő megoldásokat használunk,  bizonyos adatokat átadunk külső partnereknek, például Facebooknak vagy a Google-nek, ha hozzájárulsz a [Mindet elfogadom] gombra kattintással.
Ha szeretnéd, Te magad is eldöntheted az Adatvédelmi beállítások linkre kattintva, mihez járulsz hozzá, és át tudod nézni a részleteket az Adatkezelési tájékoztatónkban. Későbbiekben is változtathatsz, a bal alsó sarokban található fogaskerékre kattintva.
Most pedig arra kérünk, járulj hozzá a sütik és követőkódok használatához a [Mindet elfogadom] gomb megnyomásával!

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyreszabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!

A weboldal rendszerének működéséhez szükség van különböző beépülő modulokra és megoldásokra. Ezekhez tartozó sütiazonosítók találhatók itt.

wordpress_gdpr_allowed_services Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_allowed Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_declined Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti

Összes tiltása
Összes engedélyezése