Skip to content

Hogyan tudok elkezdeni zwiftelni? És egyáltalán, mi is az a ZWIFT?

A Zwift egy online szoftver, amelynek segítségével a virtuális térben tudunk tekerni magunkban, vagy társaságban. Tekerhetünk szabadon, vagy strukturált edzés alapján is.

Története 2014-ben kezdődött egy beta verzióval, mely azóta olyan fejlődésen ment keresztül, hogy 2020-ra 120.000 főre duzzadt a felhasználók száma, mely óriási számnak mondható ezen a piacon. A Zwift ötvözi az élménytekeréseket, a strukturált edzések adta lehetőségekkel. Ezen kívül nyitott egy harmadik kaput, amely nem más, mint a közösségi tekerések világa.

Mi kell a csatlakozáshoz?

A Zwiftes tekeréshez egy görgő illetve egy kerékpár szükséges, ezen kívül szükségünk lesz még egy premium Zwift előfizetésre, melynek díja havi 15 dollár. Az edzésekhez használható görgők két típusba sorolhatóak. Alapvetően a legjobb és legprofibb megoldás egy smart trainer használata az edzésekhez. Ezek lehetnek hagyományos kialakításúak, azaz hátsókerék befogásúak, illetve direct drive-os görgők.

A direct drive-os görgők nagy előnye, hogy nem a hátsókerék kerül befogatásra és fékezésre, hanem itt maga a görgő a hátsókerék. A smart görgők két legfontosabb tulajdonsága, hogy található bennük wattmérő, illetve ellenállást az adott szoftver tudja állítani, ennek segítségével odabenn is tudunk hegymenetet, vagy lejtőt szimulálni. A Zwift-el szinte az összes smart görgő együttműködik, de a biztonság kedvéért itt leellenőrizhető. Ezeket a görgőket könnyedén és egyszerűen párosíthatjuk a számítógépünkkel, semmi egyéb kiegészítőre nem lesz szükségünk a csatlakozáskor.

Nincsen smart görgőm… Akkor nem is edzhetek a zwift-el?

Egyáltalán nem biztos, hiszen könnyen elképzelhető, hogy nincs lehetőségünk okos görgőre beruházni, ezért az otthon fellelhető egyszerű „buta görgőnket” szeretnénk használni edzés célra. A Zwift erre is kínál megoldást, hiszen egy bluetooth-os sebességszenzorral és egy pedálfordulatmérővel kapcsolódhatunk a rendszerhez, anélkül, hogy százezres nagyságrendben költöttünk volna görgőre. Így elveszítjük azt a lehetőséget, hogy a szoftver változtassa a szintemelkedésnek megfelelően az ellenállást, és egy picit pontatlanabb is a smart társaitól, de a programban enélkül is tudunk élvezetesen tekerni akár egyedül, akár csoportosan.

Fontos, hogy olyan szenzort vásároljunk, amellyel tud a számítógépünk kommunikálni. Bluetooth-al szinte az összes laptop képes, azonban az ANT+-os csatlakozáshoz szinte biztos, hogy egy usb-s kiegészítő eszközre szükségünk lesz.  A Zwift készített egy összefoglaló oldalt, hogy mely szenzorok kompatibilisek a Zwift-el, illetve arról, hogy azok milyen csatlakozási lehetőséggel bírnak. Az oldalon található egy rövid videó a speed sensor-os görgő Zwift-hez való csatlakozásáról. A kompatibilis hagyományos edzőgörgők listája itt található. 

Oké, rendben, de miért olyan nagy szám ez a zwift?

A Zwiften belül számos esemény közül választhatunk: közös tekerések- úgynevezett group ride-ok-, versenyek, Grand Fondok, közös strukturált edzések, illetve meet-up-ok. A felhasználók több különböző kategóriába sorolhatók teljesítményük szerint, melyet teljesítmény/súlyarányból számolnak. Így megkülönböztetünk A,B,C,D,E kategóriás zwiftereket, ahol az „A” a legerősebb míg az „E” a leggyengébb. Minden egyes eseménynél megtalálható ez a jelölés, így mindenki megtalálhatja a maga edzését/versenyét. Pár szóban összegezném az egyes események közötti különbségeket:

  • Group ride: A group ride-ok közös tekerések melyeken általában 30-100 vesz részt. A közös edzéseket a Zwift-nél regisztrált csapatok szervezik, akik részletesen leírják, hogy az adott edzés milyen típusú lesz, illetve milyen watt/kg átlagra számíthatunk a végén. Ezeknél az eseményeknél folyamatosan figyelni kell arra, hogy együtt mozogjunk a mezőnnyel, mert ha nem vigyázunk, hamar kiszakadhatunk a bolyból és akkor nagyon nehéz lesz a visszazárkózás. Ahogy a való világban, itt is nagy szerepe van főleg síkon a szélárnyéknak. Az edzések alkalmával mindig van egy leader, aki az eseményeket irányítja. Jelzi a tempóváltásokat, megadja a tempót az emelkedőn. Ha úgy ítéli meg, hogy túl gyors az eleje, akkor egy piros kaput tesz a boly elé, mely folyamatosan jelzi azt, hogy milyen tempóban kell tekerni. Aki a piros kapu előtt tartózkodik több mint 60 mp-n keresztül, annak számolni kell azzal, hogy el kell hagynia a group ride eseményt. Ha ez nem lenne elég, akkor a leader egy sárga kaput is felhúzhat a boly végére, melynek lényege, hogy a zwiftereknek ez előtt kell tartózkodni, különben az edzésről való kizárást kockáztatják. A group ride-ok alkalmával erős „keeperek” segítenek abban, hogy egy-egy leszakadót, vagy egy csoportot visszahozzanak mezőnybe. Sokszor, akik leszakadnak, egy erős keeper segítségével még el tudják csípni a boly végét, ami azonban saját erőből már nem menne.
  • Group Workout: Ezeken az eseményeken egy előre meghatározott strukturált edzést végez mindenki. A legnagyobb különbség a group ride-hoz képest, hogy itt mindenki együtt marad, az egyéni különbségek nem mutatkoznak meg sebességbeli különbségben. A group workoutok a motiváció miatt lehetnek előnyösek, hiszen a közösségi érzés mindenképpen ad egy kis plusz erőt, hogy a nehezebb résztávok is elviselhetőbbek legyenek.
  • Versenyek: Ezek az események célja a közös versenyzés. Általában 30-50 km hosszúak. Az elejétől a végéig nagy a tempó. Érdemes a felkészültségnek megfelelő versenyre benevezni, hiszen nagyban ronthat a motiváción, amikor észleljük, hogy mennyivel gyengébbek vagyunk a többiekhez képest. Ennek megfelelően érdemes körültekintően választani az A-E kategóriák között.
  • Grand Fondo: A verseny és a group ride-ok között helyezkedik el félúton. Én inkább hosszabb versenynek nevezném, melyek 80-100 km hosszúságúak általában. Itt a kategóriák közötti sorrendet a verseny hossza adja. Ennek megfelelően az erősebbek a hosszút, míg a gyengébbek a rövidebbet választják. A szintrajz a legtöbb esetben minimum 1000 m szintemelkedést tartalmaz, ami még nehezebbé teszi ezeket az eseményeket.

A fenti eseményekre legegyszerűbben a telefonra letölthető companion applikációban lehet jelentkezni. Egy hétre előre az összes esemény megtekinthető. Ami fontos, hogy az eseményekre érdemes időben érkezni, hiszen, ha sokat késlekedünk, akkor a mezőny nélkülünk indul el. Egy-egy group ride esetében a késői csatlakozás lehetséges, de ezt előre nem lehet tudni, emiatt is érdemes legalább 5 perccel az esemény indulása előtt csatlakozni a bemelegítéshez.

Köszi értem, de én a baráraimmal szeretnék tekerni. Olyat is tud a program?!

Amennyiben ismerőseinkkel, barátainkkal szeretnénk együtt tekerni, úgy erre a meet-up funkció ad lehetőséget. Ezt minden Zwift felhasználó használhatja, nemcsak a regisztrált csapatok. A meet-up feltétele, hogy azok akik hivatalosak a tekerésre, ismerjék a meet-up létrehozóját a companion app-on keresztül.

Az eseményt létrehozó, a tekerésen résztvevőknek meghívót tud küldeni, és így tudnak jelentkezni az eseményre. A meet-up létrehozója választhat, hogy a találkozón mindenki, minden körülmények között együtt maradjon, vagy a teljesítménybeli különbségek miatt szétszakadhasson a boly.

Nekem van edzőm, és tőle kapom az edzéseket. Akkor mi a teendő?

A közösségi kerékpár edzések mellet a Zwift lehetőséget nyújt egyénileg a strukturált edzések elvégzésére is. Emellett just ride üzemmódban a szabad tekerések is lehetségesek. Ilyenkor a szintkülönbségek természetesen szimulálásra kerülnek. A strukturált edzések alkalmával,  a görgő smart funkciójának két módját különböztetjük meg. Az erg mód segítségével a görgő folyamatosan állítja a teljesítményt az előírt strukturált edzésnek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy bármilyen pedálfordulattal is tekerünk az előírt teljesítményértéket kapjuk.

Ha lassul a lábforgás, akkor nehezebbé válik, míg, ha nő a lábforgás csökken a görgő ellenállása. Ennek előnye, hogy folyamatosan a megadott teljesítményértéken tudunk tekerni. A másik mód a slope vagy resistance mód, melyben egy előre meghatározott ellenállást állíthatunk be, és a finomhangolást a kerékpár váltójával tehetjük meg. Ennek hátránya, hogy változékonyabb a teljesítmény leadása, azonban ez a mód sokkal közelebb áll a kinti kerékpár edzés élményéhez. A strukturált edzéseket lehet kívülről a programba importálni, illetve előre telepített workout-ok is rendelkezésre állnak.

És nem unalmas?

A Zwift a tekerések mellett lehetőséget ad a játékra is. Minél több időt töltünk a programban kerékpározással, annak megfelelően kapunk pontokat, pontosabban izzadságcseppeket. Ezekből az izzadságcseppekből, kerékpárt és kereket vásárolhatunk. Ezen felül, a tekeréseinkért ajándékot is kaphatunk, ami lehet egy új mez, egy sisak vagy egy új zokni. Minél többet töltünk el ebben a világban annál magasabb szintre kerülhetünk, mely folyamatosan nyitja meg számunkra az újabb és újabb pályák és kerékpárok adta lehetőségeket.

A Zwift-ben minden nap két világ pályái közül választhatunk. Watopia földjén minden nap korlátozás nélkül lehet tekerni. A másik „világ” előre meghatározott naptár szerint folyamatosan változik. Ennek megfelelően tekerhetünk Londonban, New Yorkban, a Richmondi és a Yorkshire-i vb pályán.

A Zwift ötvözi a számítógépes játékok hangulatát a közösségi kerékpározás élményével. Ezen felül, aki kimondottan a strukturált kerékpár edzések híve, az sem fog csalódni. Egy dolgot nagyon jól eltaláltak a Zwift készítői, mégpedig azt, hogy a benti tekerések még élményszerűbbé váltak. Folyamatosan arra ösztönzi a sportolókat, hogy üljenek fel a kerékpárra és tekerjenek. Ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

Azonban, ami az előnye, az a veszélye is. Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy folyamatosan, megszakítás nélkül edzenek, sokszor túl magas intenzitással a Zwift világában. Egy szintig ez természetesen fejlesztő hatású, azonban eljön az a pont, amikor a fejlődés lelassul vagy teljesen megáll. Ez teljesen normális jelenség, hiszen egy dolgot nem szabad elfelejteni. Ez nem egy számítógépes játék, hanem egy komoly szoftver kerékpár edzéshez, amiben néhanapján szünetet kell tartani, ahhoz, hogy a fejlődés folyamatos lehessen. Ésszel vagy edző segítségével használva a Zwift nagyszerű alkalmazás, de nem szakszerűen használva hamar a visszájára fordulhat.


Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Futás kánikulában

Kánikulában nincs kedved futni? Segítek, az étkezésen nem fog múlni Nyáron se menjen el a kedved a futástól, a táplálkozással ezen is tudunk segíteni A nagy hőség, a 27-28 fok feletti napi átlaghőmérséklet már nem csak a betegeket, a gyermekeket
Tovább >>

Így készítsd fel a szervezeted, ha várhatóan nagy melegben lesz a versenyed

Brutális kint a meleg, és van, amikor ilyen időben még teljesítményt is elvárunk a szervezettől. Nyári edzés, verseny, izzadunk, szétdurran a fejünk. Tudunk, lehet ezen javítani valamennyire praktikákkal? Most arról nem szeretnék sokat írni, hogy fogyasszunk folyadékot futás közben, illetve
Tovább >>

A misztikus maraton

Mi jut eszedbe a maraton szóról? Álom számodra, egy teljesített táv, bakancslistán szereplő misztikus esemény, egyéni csúcs végre 3.30-on belül, vagy más? A maraton nagyon sok futó fő versenycélja, általában az adott év fő sporteseménye. Hónapokon keresztül felkészülés, majd mindent egy lapra téve
Tovább >>

Még mindig futhatunk! De hogyan biztonságos? Orvos futónk válaszol!

Veszélyben vagy-e, ha kimész futni? Veszélyeztetsz-e másokat, ha a szabadban sportolsz? Erősödik vagy épp gyengül az immunrendszer a mozgás hatására? Mennyi az ajánlott távolság előzéskor a futók, bringások között? Dr. Jánosy Gábor a Plandurance futója, aki főállásban a Gróf Tisza
Tovább >>