Skip to content

Legyen a maraton a kedvenc távod!

A maratonnak súlya és ereje van, amivel a legtöbb futó erős érzelmi kapcsolatot ápol. A maratoni távon való jó szereplés, rengeteg futó célja és vágya. Ennek az örökzöld témának az apropójából összeszedtem néhány hasznos tippet, amit fontos figyelembe vennetek a maratoni táv gyorsabb teljesítéshez.

Hosszú futások a héten

A heti edzésprogramban mindenképp helyet kell kapniuk a hosszabb futásoknak. Sajnos nincs rövidebb út, a maratoni táv egy nagyon erős állóképességet igénylő száma az atlétikának. Ennek megfelelően az erős aerob alapok megteremtése kiemelten fontos feladat. A hosszabb futások végére érdemes egy-két tempósabb résztávot beiktatni annak érdekében, hogy gyakoroljuk a versenytempót fáradtabb lábakkal is.

Hogy mi a hosszú? A felkészülés időszakától függően 1.5-3 óra közötti edzések.

Milyen tempóban? A várható maratoni tempód alatt fél-másfél perccel lassabb kilométerekkel, az aerob küszöb környékén. A verseny előtt maratoni tempójú hosszabb futásokra is szükség lesz!

Növeld a mennyiséget, de fokozatosan

Nem titok senki előtt sem, hogy a mennyiségi munka a maratoni táv teljesítéséhez kiemelten fontos. Ám fontos azt is leszögezni, hogy a mennyiség növelését csak fokozatosan, lépésről lépésre lehet megtenni. Amennyiben túl nagy lépésekben emeljük a mennyiséget, úgy az túledzettséghez, vagy nem kívánt sérüléshez vezethet. Hogy mit jelent az, hogy fokozatos ebben a tekintetben? Heti 5-10%-os mennyiségi növelés és frekventáltan pihenősebb hetek beiktatása mindenképp javasolt.

Gyors futások! Megéri?

A maratoni edzésterv fontos pillére a maratoni tempó gyakorlása, hiszen ez az a tempó, amivel a versenyen találkozni fogunk. Ha ezt nem fejlesztjük, akkor milyen jogon várjuk el magunktól a sikert a versenyen?

De mi a helyzet a gyors futásokkal, a 100-200 méteres közel maximális intenzitású résztávos edzésekkel?

Itt érdemes megnézni, hogy a gyors futások mekkora hozzáadott értékkel bírnak a maratoni versenyszámhoz. És nézzük meg azt is, hogy mekkora sérülésveszélyt jelentenek a túlzásba vitt gyors edzések. Ezt követően legyünk őszinték magunkhoz, és vegyünk egy átlagos amatőr futót, aki 3-4 óra között futja ezt a távot. Azoknak biztosan ezek az edzések a leghatékonyabbak a fejlődéshez? Legyünk konzervatívak ezekkel a résztávokkal, ugyan hetente egy-két gyors munkát is tartalmazó edzés beépíthető az edzésprogramunkba, de egy amatőr sportoló számára nem ez fogja meghozni a kívánt áttörést a 10 perccel gyorsabb maraton teljesítéséhez. A gyorsabb feladatoknál általában az anaerob küszöb környéki futások a leghatékonyabbak.

Ami könnyű, az legyen könnyű; ami kemény, az pedig legyen kemény

Sokan követik el azt a hibát, hogy a maratoni tempójukhoz képest ugyanott, vagy kilométerenként csak 20-30 mp-el futnak lassabban az edzéseiken. Így az edzéseiket, még az állóképességinek szánt futásaikat is folyamatosan tempótartományban futják. Ezt hívja a szakirodalom a „senki földjének”. Ez az a sebességtartomány, ami túl erős ahhoz, hogy az alapállóképességet fejlesztve volument futhassunk, de kevés ahhoz, hogy elég kemény legyen, hogy ezáltal a szervezetet fejlődésre bírja. Ami, valljuk be őszintén, nem tűnik egy jó üzletnek. Amit tanácsolok az az, hogy ne félj a lassú futásoktól, mert ezek fogják lehetővé tenni, hogy gyorsan is tudj futni, amikor szükséges.

Válassz közeli célpontot a maraton teljesítéséhez

A távoli maratonok motiválóak lehetnek, és csábítóak is a versenyzéshez. De próbálj olyan helyszínt keresni, ami nincs a föld másik felén. Itt érdemes mérlegelni azt, hogy hatalmas költségbe verjük magunkat, ha a verseny előtt lebetegszünk, vagy az időjárás romlik el teljesen. Az utazással járó macerák sem támogatják pozitívan a teljesítményünket, az időeltolódásról nem is beszélve. Itt is érdemes először mérlegelni, hogy mik a prioritások, és ezek alapján dönteni a versenyhelyszínről. A mostani vírusos helyzetben persze ezek sajnos magától értetődő szempontok.

Válassz olyan terepet az edzéshez, amilyen a versenyen fog rád várni

Ha sík maratont szeretnél teljesíteni aszfalton, akkor nem biztos, hogy a terepen való edzés, sok szinttel a leghatékonyabb felkészülési helyszín számodra. Hozz logikus döntéseket, mert legtöbb esetben megállják a helyüket a sport világában.

Pihenj

Biztos hallottátok már azt a mondást, hogy az edzéstől nem leszel erősebb, csak fáradtabb. Ez így is van, hiszen az edzést követő regeneráció az, ami segíti a szervezetedet a fejlődésben. Éppen ezért kiemelten fontos a cél verseny előtt néhány héttel csökkenteni az edzésmennyiséget, és fókuszálni a pihenésre, a feltöltődésre.

Erősíts és találd meg a kedvenc keresztedzésedet

Az erősítő edzések, főleg a szabadsúlyos erősítő edzések kiválóan támogatják a sérülésmentes futást. A láb-, törzs-, és háterősítő gyakorlatok mind fontosak a kiegyensúlyozott testalkat kialakításához. A keresztedzések, főleg a kerékpár vagy az úszás segítenek növelni az állóképességet, csökkentve a sérülésveszélyt, ami a gyorsabb maratoni teljesítéshez sikerrel hozzájárulhat.

Ne vállald túl magad

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl hamar vágnak a maraton teljesítésébe, vagy elérhetetlen célidőt állítanak fel önmaguk számára. A maraton nehéz verseny, ahol 0% esélye van a csodának. Vedd alapul a korábbi versenyeidet, legjobb időidet és azokból becsülj egy elérhető, teljesíthető időt. Amennyiben túl magasra teszed a lécet és nem tudod teljesíteni, úgy biztosan nem lesz sikerélményed és kockára teszed a későbbi motivációdat a futásban. Légy türelmes magadhoz! Gyakori a versenyről versenyre járás is, mikor nincs ideje a szervezetnek kipihennie magát, mert már egy újabb versenyen várjuk tőle a teljesítést.

Maratont nem ajánlunk egy évben háromszor, maximum négynél többször futni egy átlag hobbifutónak. Inkább kevesebb verseny, de jobb felkészülés, jobb eredmény, ezáltal nagyobb élmény és biztosabb teljesítés legyen a cél!

Hajrá!

Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

7 dolog, amit csak reggeli futók értenek igazán

Hajnalodik. Az ébresztőórád 4:35-kor megcsörren. Kint csend van, nyugalom és üresség. Az álmosság visszahúzna, de tudod, hogy vár az út.
Tovább >>

Útmutató versenymániásoknak

Több hónapnyi elmaradt versenyzés élménye nem pótolható néhány hétvége alatt. Pláne nem egy bizonytalanságokkal teli, erős túlzással is csak fél szezonnak nevezhető időszak során, amikor szeptember elején még abban sem lehetünk biztosak, hogy az októberi versenyekkel garantáltan számolhatunk-e? A koronavírus miatt elmaradt
Tovább >>

Az első lépéseim pulzusalapú edzéstervvel

Évekig futottam és versenyeztem is egyedül, edzői segítség nélkül. Mondhatom, hogy elég jó eredményeket értem el, de minél nagyobb célokat tűztem ki magam elé, annál több volt bennem a kétely: képes leszek-e elérni egyes egyedül? Valóban jól csinálom? Tényleg kihozom
Tovább >>

Utolsó heti teendők a sikeres versenyhez

Lehet az első versenyed vagy a sokadik, teljesen természetes, ha a verseny előtti utolsó héten számos kétséged van a versennyel kapcsolatban. A leggyakoribb gondolatok ilyenkor, hogy vajon eleget edzettem-e a versenyre, ki tudom-e hozni magamból a maximumot, mi lesz, ha
Tovább >>