Skip to content

Most kezded újra a futást? Akkor jól figyelj!

Bármennyire is próbáljuk megelőzni vagy elkerülni, mindenkit utolér a futók mumusa, a kényszerpihenő. Minden futó előbb-utóbb kénytelen hosszabb-rövidebb szünetet tartani. Lehet szó egy rossz mozdulatról, egy nem megfelelő méretű cipőről, egy elhasználódott cipőről, balesetről vagy túlterhelésről.

Ezenkívül kispadra küldhet minket egy betegség is, vagy egyéb, rajtunk kívül álló körülmény. Ebben a cikkben most elsődlegesen ahhoz nyújtunk mankót, hogy miként állj újra edzésbe, ha betegség, vagy sérülés miatt voltál parkolópályán.

A helyreállításhoz vezető út a sérülés helyétől és súlyosságától függ

Néhány útmutatót szedtem össze, amely segít visszatérni az edzésekhez. Azonban még ne ugorjunk ennyire előre. Szeretném, ha elképzelnéd magad a következő szituációban, hisz olyan sok futóval történik, valószínűséggel veled is: találsz egy versenyt vagy keresel egy versenyt a kitűzött célodhoz, edződdel egyeztettek, rendesen elvégzed az edzéseket, eleget pihensz, ezáltal regeneráció is végbemegy, szépen haladtok a közös úton a célod felé, minden szép.

Motivációtól fűtve telnek a hetek, majd egyszercsak…BUMM! Valami történik. Valami rossz. Valami, ami megállít az utadon. Megsérülsz. Rosszul lépsz. Túlzsúfolttá válik az életed. Lebetegszel. Ebből fakadóan az álom szertefoszlik (úgy tűnik), pihenésre kényszerülsz. Telnek a napok, hetek, talán hónapok. Majd elérkezik a várva várt pillanat. A kérdés adott: Hogyan lehet újrakezdeni a futást?

Hogyan nyerhetjük vissza formánkat?

Általánosságban elmondható, hogy egy olyan személynek, aki mondjuk 15 éve folyamatosan fut, majd egy év kimarad, könnyebb lesz a visszatérnie a futáshoz, mint annak, aki egy éve kezdte a futás, majd egy évig szünetelteti. Mi ennek a magyarázata? Mi történik az edzettségi szintünkkel, amennyiben kimarad 1-1 edzés? Kristóf kollégám ebben a cikkben remekül összefoglalta.

Mi történik a szervezetünkben, ha kimarad akár 8 hét is? Felmerülhet kérdésként, élsportolóknak könnyebb visszatérni? Minél hosszabb ideje futsz rendszeresen, annál jobb állóképességgel rendelkezel. Minél hosszabb ideje futás az életünk része folyamatosan, annál nagyobb lesz az aerob állóképességünk. Magához az izomműködéshez szükséges ATP termelését a glükóz teljes lebontása (a glikolízis és a mitokondriumok terminális oxidációs folyamatok együttese) szolgáltatja. Az aerob állóképességgel a szervezet oxigénfelhasználásának hatékonyságát javítjuk.

Nő a kapillarizáció, nő az arteriovenosus oxigénkülönbség mértéke, magyarán az izomszövet hatékonyabban vonja ki a vérből az oxigént. Nő a mitokondriumok mennyisége a vázizomrostokban, emellett nő a mitokondriális oxidáció hatékonysága. Ezek miatt a sejt ugyanakkora ATP-termelése egy mitokondriumra eső oxidatív teherrel jár, egyszóval nő a légzési hatékonyság. Együttvéve nő a VO2max értéke.

Minél magasabb szintről indulunk a kényszerszünet idejére, annál jobb lesz a kiindulási alapunk

Az edzésnélküliség alatt nem esik olyan alacsony szintre, mintha akkor kezdtük volna a futást. A maximális aerob kapacitásod (VO2max) alábbiak szerint alakul:

  • 2 hét edzésnélküliség: 5-7%-kal csökken a VO2max (az első hetekben nagyrészt a plazmavolumen csökkenéséből fakad)
  • 2 hónap edzésnélküliség: 20%-kal csökken a VO2max
  • 3 hónap edzésnélküliség: 25-30%-kal csökken a VO2max

Ennek ellenére nehéz meghatározni mennyit veszítünk egyénileg az állóképességünkből, edzettségi szintünkből, illetve az mennyire gyorsan épül vissza. Nehéz felmérni, hogy mennyi kondicionálást és milyen gyorsan veszítünk el. A mozgatórendszer gyengesége okozhatja azt, hogy sok ember megsérül, amikor visszatér a futáshoz.

Ennek következtében kulcsfontosságú a fokozatosság! Egy kutatás során Dr. Richard Godfrey olimpikon evezősön kutatta milyen változásokat hoz egy élsportoló edzettségében az edzés nélküli időszak. A következő változásokat dokumentálta: a sportoló a testzsírszázaléka változása nélkül 2 kg-ot veszített a súlyából, tehát izomtömeg-csökkenés történt. VO2max a 12 hét edzésnélküliség alatt 8%-kal csökkent. A pihenése után 20 hét edzéssel teli időszak végén még mindig 4,4%-kal alacsonyabb volt a VO2max értéke, mint az olimpia előtt.

Milyen következtetést tudunk ebből levonni az amatőr sportolók részére, azaz számunkra? VO2max csökkenése szintén megfigyelhető elit sportolóknál, nem olyan drasztikusan, ugyanakkor a visszaépítés az eredeti szintre ugyanolyan nehézkésen alakul, mint a nem-elit sportolóknál. Sőt, az élsportolók izomerejüket tekintve kétszeres csökkenést is mutathatnak szemben az amatőr társaikkal. Ennyit a háttérmechanizmusokról. Térjünk vissza a lényegre!

Hogy kezdj bele az edzésbe egy hosszabb kényzerszünet után?

Kezdd ott, ahol vagy, de mielőtt azonban ismét belefognál az edzésekbe, sétálj legalább 45 percen keresztül fájdalommentesen. Ez legyen a kiindulópont! Amikor elkezdünk egy sportot, pl. futni, az edzettségünk illetve a fittneszségi szintünk fejlődik, erőnk és állóképességünk növekszik a rendszeres edzések hatására. Ha azonban a dolgok rosszra fordulnak, nehezen tudunk szabadulni a gondolattól, hogy mit veszítünk el a kihagyási időszak alatt.

Az újjáépítési időszak, míg a korábbi edzettségi szintet visszakapjuk, időbe telik. Fontos leszögezni ismét, nem onnan indulunk, ahol voltunk! El kell fogadnunk a jelenlegi edzettségi szintünket!

Az első, és talán a legfontosabb megérteni a helyzetben, hogy mik a céljaink. Lehet ez az élethelyzet lehetőséget teremt arra, hogy emlékezzünk miért szeretünk sportolni, miért szeretünk futni.

Ide tartozhat például:

  • szabadban lenni, akár a természetben
  • időt fordítani saját magunk feltöltődésére
  • kikapcsolódás
  • fogyás, testmozgás stb…

Állítsunk össze egy saját listát magunknak a miértekről!

A lista segítségével valószínűleg jobban tudjuk motiválni magunkat, hogy megfelelő ütemben térjünk vissza az edzésekhez. Ily módon boldogságot érezhetünk a jelen helyzetünkben is, élvezhetjük az aktuális futásainkat, ezzel lehetőséget adva a fokozatosan növekvő terhelésnek, ami a biztonságos útja a hosszú távú célok elérésében.

Ebben a visszatérés utáni első hetekben ne határozzunk meg magunknak határidőket! Tartsuk szem előtt a testünk épségét, semmilyen cél nem lehet felsőbbrendű ennél! Türelem és szorgalom a két esszenciális tulajdonság, ami elengedhetetlen az újrakezdéshez.

A sporthoz való visszatérés fokozatai konkrét példák alapján

2-4 hét kihagyás után

Négy hét vagy annál rövidebb kényszerszünet miatt folytathatjuk az edzéseket könnyű futással, csökkentett terhelés mellett. Az alábbi mintát a Daniels Running Formula-ból kölcsönöztük.

Az első héten a szokásos edzésmennyiség 50%-át tekintsük kiindulópontnak. Akár (sőt, ajánlott)  az edzésgyakoriságot csökkentsük egy nappal.  Edzéseket könnyű intenzitásban végezzük. Második héten az eredeti edzésmennyiségünk 75%-val dolgozhatunk, még mindig regeneráló intenzitással. Harmadik héten visszatérhetünk az eredeti edzésmennyiségünkhöz, emellett újrakezdhetjük az intenzívek részek bevezetését is.

4-8 hét kihagyás után

Első futáshoz azt javaslom, kezdődjön 3-5 perc sétával, illetve 3-5 perc kocogás arányával. Ha valami fáj ezen tesztfutás alatt, inkább várj még egy hetet, amíg újrakezded a futást. Az első héten akár minden másnap kimehetünk egy rövid 20-30 perces kocogás-séta váltakozásával elvégzett edzésre. Természetesen vegyük figyelembe az edzésmennyiséget amit a kényszerszünet előtt végeztünk.

Második héten se végezzünk 30 percnél hosszabb edzéseket egyszerre, futásaink könnyű intenzitással hajtsuk végreHarmadik héttől emelhetünk az edzések hosszán, de még mindig eggyel kevesebb legyen az edzések száma mint a kényszerszünet előtt. Ötödik héttől edzéseink hossza meghaladhatja az egy órát is. Hatodik héttől edzéseink intenzitását is növelhetjük, továbbá a nyolcadik héttől visszatérhetünk az eredeti edzésrutinhoz.

9 vagy annál több hét kihagyás után

A négy-nyolc hetes tervhez hasonlóan kezdjük el az első két-három héten akár minden másnap futás-sétálás váltakozásával végzett edzéssel. A harmadik hét után fokozatosan növelhetjük az intenzitást is, míg megközelítőleg 12-15 hét múlva visszatérünk a szokásos edzésrutinhoz.

A cikkel kettős célom volt

Egyrészt egy perspektívát szeretnék adni, hogyan tekints egy kényszerszünetre, mindemellett pedig néhány elv elsajátítását. Természetesen szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a fenti ajánlások egy általános formulát mutatnak be, a valóságban ettől eltérően egyénileg teljesen más visszatérési folyamatok lehetnek. Őszintén remélem, hogy tiszteled a testedet annyira, hogy időt adsz neki egy felépülésből és türelmesen figyeled a jelzéseket, amiket küld feléd. Hidd el, megéri figyelni rá!

Felhasznált irodalom: 

Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

TrainingPeaks alapozás – homeosztázis, stressz, szuperkompenzáció

A Plandurance-nél mi Olivérrel és a többi edzővel a TrainingPeaks nevű rendszert használjuk arra, hogy az edzésprogramodat bevéssük és annak végrehajtását és a fejlődésed alakulását monitorozzuk. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem csak szívesebben csinálja a programot egy olyan sportoló,
Tovább >>

Az élsport karrier hosszútávú következményei

Kétséget kizáróan a testmozgás a leghatékonyabb, széles körben elfogadott eszköze az egészségmegőrzésnek, az egészség javításának. Csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a korai halálozást. Mindemellett pozitívan hat a hormonrendszerre és az agy működésére is. Igazolhatóan hosszabbá és kellemesebbé teszi az életet.
Tovább >>

Állóképességi sportolóként így válaszd a vegán étrendet

Cikkünk első részében tisztáztuk a húsmentes táplálkozás különböző formáit, melynek “legszigorúbb” irányzata a vegánság, amit különböző okokból választunk. Valaki egészségügyi, valaki pedig elsődlegesen állatvédelmi szempontokat szem előtt tartva. Cikkünkben nem foglalunk állást mellette vagy ellene, csupán szeretnénk bemutatni azokat a
Tovább >>

Futóként is imádjuk ezeket a téli fűszereket!

Nemcsak az ételekhez felhasznált alapanyagaink tartalmaznak számos, egészségünkre pozitív hatással bíró elemeket, hanem az azokat ízesítő, az elkészült menü élvezeti értékét felturbózó fűszerek is tele vannak hasznos bioaktív elemekkel. Az alábbiakban szeretnék kiemelni 3 olyan fűszert, ami nem csak ízben és/vagy színben gazdagíthatja a mindennapokat, de fogyasztásuk számodra, futóként is sok-sok előnnyel járhat.
Tovább >>