Skip to content

A tökéletes időbeosztás nyomában

Egy hét 168 órából áll, melyből általánosságban heti 40 órát dolgozunk, további 56 óránk marad alvásra, és akkor legideálisabb esetben további 72 órát oszthatunk be minden másra. Ide értve a családi programokat, az étkezést, bevásárlást, házimunkát, kikapcsolódást és a sportolást is. Sajnos viszont sokszor erre marad a legkevesebb idő. Vagy épp semennyi, pedig ennek nem kellene így lennie.

Hogy ki mennyi időt tölt sportolással, az megint nagyon eltérő. Heti 4-5 órától egészen akár heti 20 órányi sporttevékenység is elképzelhető, amibe beletartozik az edzés, a regenerációra szánt tevékenység. Ha a leghosszabb esetet nézzük, vagyis heti 20 órát foglalkozunk az edzéssel és az ahhoz kapcsolódó tevékenységekkel, akkor bizony időt is kell találni erre.

Segíthet egy óramű pontosságú időbeosztás

Közhely, de igaz, hogy mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Ez a kulcsmondat. Természetesen semmi sem ilyen egyszerű, de nem is lehetetlen megoldani. 

Sokféle életmódot élünk, így nehéz konkretizálni a legtutibb megoldást arra, hogyan lehet a sportolás az életünk része úgy, hogy ne kelljen semmiről se lemondanunk. Mégis nézzük, mik azok az apró dolgok, amelyeket rendszerezve könnyebben tudjuk az életünkbe illeszteni a napi edzéseket.

Számomra könnyebbséget jelent, hogy már vasárnap vagy hétfő reggel megküldöm edzőmnek, hogy a héten mennyi szabadidőm jut majd a futásra. Így egy hétre előre át kell gondolnom, hogy milyen feladatok, programok, rendezvények, találkozók, kötelezettségek vannak, s mikor férhet bele a futás. Ez így már egy jó alapot ad arra, hogy rendszeresítsem a dolgaim és átlássam az előttem álló hetet. 

A heti mozgásidőm nekem úgy alakul, hogy a munkahelyemre és a munkahelyemről haza kerékpárral járok. Ez olyan 20-20 perc, de az edzéseimbe nincs belekalkulálva, ugyanis ezt kényelmesen, a városi forgalomhoz igazodva, közlekedés céljából teszem meg. Természetesen a napi 40 perc mozgás így már alapból benne van a 20 órányi heti időben. Ami olyan 3,5 órát tesz ki. Van persze olyan, amiért a munkahelyemnek is hálás lehetek, hogy kerékpárral érkezem meg, de futva távozok.

Kösd össze a kellemest a hasznossal!

Azokon a napokon, amikor csak úgy tudom beilleszteni az edzésem, hogy futva közlekedek, akkor belekalkulálom az edzésembe. Futós ruházatot viszek magammal, és egy hosszabb útvonalon, vagy ahogyan épp adja magát az aznapi futás mennyiség, hazakocogok. Természetesen ilyenkor másnapra ott a kérdés, hogy hogyan megyek vissza az irodába. Ha lehetséges, akkor szintén futva. Egy nehezebb délutáni edzést követően a reggeli kocogás még lehet opció. Vagy a tömegközlekedés segít ki, ez a legkézenfekvőbb lehetőség, talán vidéken is eszközölhető megoldás. Ahhoz, hogy a munkahelyre sportolással egybekötve közlekedjünk szükséges némi rugalmasság és logisztika. 

Nem árt, ha van:

  • váltóruha
  • zuhanyzó, ha futva érkezünk,
  • vagy a kerékpár tárolására szolgáló biztonságos megoldás.

Ha ezek a lehetőségek adottak, akkor máris nyert ügyünk van: az utazási idő egy részét lecsökkentjük, és egyben az edzésünket is letudjuk.

A home office se legyen kifogás

Nézzük milyen lehetőségeid lehetnek, ha otthon dolgozunk!  Mondjuk ott az ebédidő. Ha abból elcsípünk egy keveset, akkor akár egy könnyebb átmozgató futást erre az időszakra is be tudunk iktatni. Tavasszal volt nálam ilyen, az első maradj otthon helyzet alatt. 

Akkoriban időben keltem, elvégeztem a feladataim és délben mentem ki futni. Végre tavasz volt, szép napsütéses idő. A napi mozgásomhoz a kerékpározás még hiányos volt, ezért a napi munka után ha épp lehetőségem adódott akkor gurultam egyet a környéken.

Legyen a sport közös időtöltés!

Mi az, amit máshogy lehet szervezni, ha egy családról, egy párról van szó? A közös idő. Népszerű nagyon manapság a babakocsis futás, vagy ha már nagyobb gyermekről van szó, akkor kerékpárral ő is lehet kísérő. Így amellett, hogy a sport szeretetét is megmutathatjuk, az edzéseinket is elvégezzük és még a közös időtöltést sem kell későbbre halasztani. A párunkkal ugyanez történhet. Megvárhat otthon és addig a saját hobbijának hódolhat, hiszen az énidőre is mindenkinek szüksége van, vagy ha közös szenvedély a futás, akkor az együtt elvégzett edzés is jó program. 

Igen, van hogy egy lány és egy fiú is futó. Az edzéstervük viszont eltérő. Attól a bemelegítést és az elindulást össze lehet szervezni, a végén pedig ha épp külön útvonalon, más edzést csinálunk, akkor nincs is annál jobb érzés, mint hazaérve elmesélhetjük a friss élményt és megvitathatjuk, kinek milyen érzés volt az aznapi edzés.

Kikapcsolódás sporttal egybekötve

A futóedzések mellett említésre került a regenerációs idő is. Nyújtás, hengerezés, masszázs. Ezek egy részét lehet beszélgetés, tévénézés, könyvolvasás közben is elvégezni. Van, hogy az irodában érzem, hogy szükségem van egy rövid szünetre, mert már órák óta ülök a számítógép előtt. Erre a célra tartok bent egy mini hengert és ilyenkor eljön az ideje, hogy a kávészünetem erre használjam. Néhány gyakorlatot elvégzek, ami átmozgat.

Köztes idők aktív kihasználása, szerintem ez az egyik kulcsa a jó tervezésnek. Ne azzal a szemlélettel éljünk, hogy most nincs erre túl sok időm, és inkább majd máskor megcsinálom, hanem sokkal jobb hozzáállás az, ha úgy táplálom magamba ezeket a perceket, hogy hasznosan kihasználhatom. Nincs is jobb annál, amíg várom, hogy elkészüljön a vacsora, vagy végig menjen egy mosóprogram, mint hogy hengerezek, erősítek, elvégzek pár jógagyakorlatot.

A lényeg, hogy igyekezzünk úgy beosztani az időnket, hogy mindenre legyen időnk, amire szeretnénk áldozni, az egészségünkért, a jobb közérzetért, és a lelki egyensúlyért. 

Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Keep it fun!

A hosszútávfutás kemény dolog, kemény embereknek. Felrémlik a kép, ahol viccesen a földön nyafogva hempergő focistával hozzák kontrasztba a kemény ultrafutót, hogy „na igen, az egyik színész, a másik kemény sportoló”. Persze van igazság a képben, hisz a játékban a
Tovább >>

TrainingPeaks alapozás – homeosztázis, stressz, szuperkompenzáció

A Plandurance-nél mi Olivérrel és a többi edzővel a TrainingPeaks nevű rendszert használjuk arra, hogy az edzésprogramodat bevéssük és annak végrehajtását és a fejlődésed alakulását monitorozzuk. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem csak szívesebben csinálja a programot egy olyan sportoló,
Tovább >>

10 dolog, amit kerülj el, ha futó vagy!

A sport során sok hibába beleeshetünk, de van néhány, amelyet legtöbben megtapasztalunk sportpályafutásunk során. Íme néhány gondolat, mire érdemes figyelni, ha szeretnéd elkerülni a komolyabb gondokat a futás kapcsán. Ne feledd, a futás arról szól, hogy egészséges legyél! 1. Túl
Tovább >>

Optikai pulzusmérő használata a futásban

Sok helyen olvashattok teszteket, összehasonlításokat különböző gyártók pulzusmérő óráiról. Biztosan bennetek is felmerült már a kérdés, hogy mennyire pontos a csuklón való (optikai) pulzusmérés. Abban mindenki egyetért, hogy sokkal kényelmesebb és kevésbé macerás megoldása ez a módszer a pulzusmérésnek. Ha
Tovább >>