Loading...
  • View Larger Image
Szerző: Lőrincz Olivér

Ezekre figyelj a maraton hetében a jó eredmény érdekében

Gondolom, beletettél ebbe a felkészülésbe az utóbbi hónapokban nem kevés munkaórát, erőlködtél eleget, sok mindenről le is mondtál, hogy most így, az utolsó héten azt mondhasd: igen, felkészültem a maratonra.

Persze a felkészülésünknél megesik, hogy valami keresztbe vágja, vagy nehezíti, ezek benne vannak a pakliban, hisz az élet, akármennyire is szeretnénk kontrollálni, azért kiszámíthatatlan. Viszont most tételezzük föl, hogy rendben haladt minden az edzés, felkészülés szempontjából az utóbbi 12-20 hétben és lássuk mit és hogyan tegyél a verseny előtti napokban, hogy ne ronts a remélhetőleg jó formádon.

Az utolsó héten már csak könnyű futások

Talán a legfontosabb, hogy ha eddig nem sikerült a felkészülés, nem sikerült eleget futnod és erősödnöd, ezen a héten ezt pótolni már nem lehet. Az edzéseknek ilyenkor már nem fejlesztő szerepe van, sokkal inkább stabilizálniuk kell az elvárt képességeinket, illetve a regenerációt kell elősegíteniük. Ezek a formaidőzítő edzések. Terjedelemben 30-50%-kal rövidebbek az utóbbi hetekben tapasztalt mennyiségnél, viszont az intenzitáson nem szoktunk könnyíteni, főleg a közelgő versenyünk intenzitását javaslom megtartani, illetve valamivel e fölé is bemehettek. Mindez olyan mennyiségben és feladatkialakítással, ami nem túl fárasztó, így tudtok a megmaradt napokban fokozatosan egyre pihentebbnek lenni és formába kerülni.

Aki használja a TrainingPeaks „Performance Management Chart”-ját, vagy más edzésstressz-monitorozó felületet, egyértelműen látnia kell ezt a folyamatot. A versenyt megelőző 1-2 napon már tényleg csak kevés futással terheljük magunk 20-40 perc hosszban, de teljes pihenő alkalmazása is gyakori.

Kerüljük a felesleges stresszorokat!

Az edzések alakításán túl az életünket is meg kell próbálni úgy alakítani, hogy a legtöbbet töltődhessünk fizikálisan és mentálisan és egyben a fölösleges stresszorokat is kerüljük.
A legáltalánosabbak, hogy lehetőleg a fizikális munkát, terhelést csökkentsük és főleg, ha az nem megszokott mindennapos tevékenység (pl. a kert felásása), ne ezen a héten intézzük. A lábainkon minél kevesebbet álldogáljunk és gyalogoljunk, amikor lehetőségünk van, inkább üljünk le, vagy feküdjünk.

Izmainkat kényeztethetjük masszázzsal, de ne a verseny előtti napon és inkább frissítő legyen, mint erős. A nyújtást, jógát lehet forszírozni, megint csak szem előtt tartva, hogy kerüljük a túl erős izomingereket. A kompressziós ruházat, hengerezés, ugyancsak hasznos a legtöbbeknél és segít az izomzatunk verseny előtti rendbetételében. Használjuk ezeket az eszközöket hangsúlyosan a verseny előtti 48-72 órában.

Ne változtass az étkezéseden se!

Még mindig a fizikális ráhangolásnál maradva a táplálkozásunk nem kell, hogy eltérjen a megszokott, általunk kedvelt vonaltól az utolsó héten sem. Természetesen a vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdag étkezést favorizáljuk, de egy sportolónál ez egyébként is megvan jó esetben. A táplálkozásotok verseny előtti 48 órájában figyeljetek, hogy a szervezet kapja meg folyadékban, amire szüksége van, mindig legyen folyadék a kezetek ügyében nap közben.

Szénhidrátfeltöltés csak ésszel

A folyadék mellett a szénhidrátraktárak feltöltése még, ami nagyobb jelentőségű. Én nem vagyok híve az ezt megelőző ősklasszikus pár nap szénhidrátcsökkentett diétának, teljesen elégnek tartom, ha a verseny előtti két nap szénhidrát hangsúlyos a napi táplálkozás. Ezt sem kell túlzásba vinni és nem kell napi másfél kiló tésztát bezabálni.

Amennyiben a megszokott étkezésen felül pluszban elfogyasztasz a nap folyamán két kulacs izo-italt, ezzel a szervezet verseny előtti plusz szénhidrát és a folyadékigényét is nagyrészt ki is elégítettük.Amennyiben emellett figyelsz, hogy ne egyél ezeken a napokon fűszeres, zsíros, nagyon rostos és számodra új ételeket és picit növeled a keményítő-tartalmú köret mennyiségét (krumpli, rizs, tészta) az étkezésedben, már rendben is lesz a glikogén raktáraid feltöltése.

A verseny előtti napok étkezése

Figyelj még arra, hogy ezen szénhidrátok csúcs-bevitele 16-24 órával essen a rajt elé. Ergo a verseny előtti vacsora és a verseny reggelije már nem kell, hogy nagy adagok legyenek. Este nem fogsz jól aludni, ha előtte teleeszed magad, a reggeli pedig a versenyzésed nehezítheti még akkor is, ha általában 2-3 órát javaslunk kihagyni az utolsó érdemi étkezés és a rajt között. Ebben az időszakban már csak könnyű folyadékot iszogass és a rajt előtti 40-60 percben már ezt is hagyd el, hogy ne kelljen a WC-re rohangásszál még 5 perccel a rajt előtt is.

A testünk ezzel nagyrészt ki is pipáltuk a felkészítés, az utolsó simítások tekintetében, már csak a bemelegítés maradt, de erre most nem térnék ki.

Figyelj a pihenésre is!

Az utolsó héten tényleg nagyon figyelj, hogy kialudd magad minden nap. Az alvás a legjobb regeneráló tevékenységünk, ebből lecsípni nagy hiba. E mellett fontos, hogy csak annyira kösse le a figyelmed a verseny, amennyi még nem csap át a ló túloldalára, magyarul nem jó, ha szétizgulod magad ezen az utolsó héten, főleg az utolsó napokban. Egy kis izgalom természetes és szükséges is, viszont ha gyomorgörcsöd, szorulásod és álmatlanságod lesz, az már probléma.

Mentális ráhangolódás

Próbáld oldani a feszültséget, menj el moziba, beszélgess a barátaiddal, tereld el a figyelmed, kösd le magad, de a talpalós városnézést inkább hanyagold. Természetesen az is fontos, hogy fejben a kikapcsolódás, pihenés mellett fel is legyél készülve. Kezdve azzal, hogy mindent készíts elő a verseny előtti nap, hogy efelől megnyugodj és ne kapkodj a verseny reggelén. Emellett gondold végig többször a közelgő versenyed. Mi, hogy várható, hogy tervezed, mi a célod, mit és hogy fogsz kivitelezni. Nézd át a verseny honlapját többször, nézd meg a pályarajzot, az időbeosztást, a rajtod idejét. Találd ki, hogy mikor kell elindulnod, hogy odaérj időben.

Készülj fejben a versenyre!

Fusd le a távot párszor fejben. Keresd meg a válaszokat magadban az esetlegesen előforduló problémákra. Tervezd meg magadban, hogy fogsz reagálni, ha begörcsöl a lábad, ha meleged lesz, ha elfáradsz idejekorán, ha magasabb lesz a pulzusod a tervezettnél. Ezekre mind legyen válaszod már a rajt előtt, hogy ha ne adj isten valamelyik megtörténik, csak elő kelljen húzni a választ és ne ott kelljen töprengened, hogy most mit is kéne tenned. Naná, hogy számtalan olyan történés megeshet, amire nem lehet előre felkészülni, de lehetőleg ezeket minimalizáld.

Ennyi az egész, ha a fentieket rendben megoldod, már csak jól kell, hogy versenyezz, ami sokszor nehezebb, mint maga a felkészülés volt, hisz minden ott van egy lapon, besűrítve a felkészülésed és az éned abba a pár órás vizsgába, amit maratonnak hívunk. Hajrá, botox helyett PB-t mindenkinek! 😉