Skip to content
hill

Házidolgozat: így csekkold a formád versenyek nélkül

A versenyed elmaradt, de a formád, a felkészülésed ettől azért még tudod csekkolni, mégpedig így!

Mostanra lassan mindenki túltette magát az első hetek versenytörlési pánikján. Lassan berendezkedtünk fejben az előttünk álló, hosszúnak tűnő versenymentes időszakra. Bár a versenyek nem a futás legfőbb eseményei (mint azt sokan képzelik), a sportunk legfontosabb eseményei a szürkének tűnő, edzéses hétköznapok, mégis, érthetően mindenki elkeseredett a versenyek törlése, vagy halasztása miatt.  Nem csak az élményekért versenyzünk, hanem, hogy lemérjük, felmérjük magunk, viszonyítsunk önmagunk másokhoz, de éppúgy korábbi önmagunkhoz.  A következő sorokban ennek lehetőségeiről írok nektek néhány ötletet, gondolatot.

A fejlődés nem csak számokban mérhető

A futásban a fejlődés több dolgot is jelent. Amit fejlődés alatt a futók leginkább értenek, az az, hogy egy adott távot gyorsabban tudnak e most már lefutni, illetve az eddigiekhez képest már egy nagyobb távval is meg tudnak e birkózni. Ebben a cikkben ezekről a fejlődési vetületekről lesz szó, de szeretném felhívni a figyelmet, hogy a sportban van nagyon sok egyéb és legalább ilyen fontos, számszakilag nem, vagy kevésbé jól felmérhető fejlődési lehetőség. Ez a lelki, pszichés fejlődés, a tapasztalati, tudás béli, vagy szociális fejlődés, illetve a szervezeti erősödésnek a gyorsaságban, erősödésben nem mérhető értékei. Ezek a vetületek legalább olyan fontosak, mint maguk a versenyeredmények. Hogy akkor miért nem ezeken van a hangsúly a versenyeken, miért nem ezekere osztanak díjakat? Mert objektíven nem mérhetők, illetve hangsúlya, fontosságuk egyénenként változnak. Ennek okán marad a sport mérhető percei és kilométerei, a tempó, a Watt és a pulzus, mint objektív összehasonlítási lehetőség. Nézzük át miképp és hogyan!

Vedd a tavalyi rajtszámod, és nyomás!

Volt egy konkrét versenyed, egy adott távval, helyszínnel? A kíváncsiságod kielégítetlen, ugyan hogy ment volna? A rendezéssel adott plusz tényezőket, mint pl, a rajtcsomagot, a speakert, a frissítőállomásokat, a lezárt pályát, a körülötted futó versenytársakat, a célkaput, vagy a befutóérmet és az eredménylistát, most nem tudjuk megtapasztalni és kiélvezni, de a távot – ha nem is a verseny konkrét tervezett helyszínén – de le tudod futni. Még fix rajtidőponthoz sem vagy kötve. Szombat délelőtt tízre szólt a versenykiírás, de te elrajtolhatsz vasárnap reggel nyolckor is. Legalább van egy kis szabadság. Pályát is választhatsz magadnak, nem kell ugyanabban az útvonalban gondolkozz, mint ahová az eredeti verseny szólt. Sőt, kérni szoktuk, hogy ne rajtolj el egy adott verseny pályáján ugyanott, ugyanakkor, mint amikorra kiírás szólt. Viszont így, hogy mondjuk elmarad az UTH és be voltál nevezve az 54 Km-es távra, ugyanazon a hétvégén, vagy akár az azt követőn, fuss egy jót a Pilisben. Nem kell pont azon az útvonalon, ahol a verseny meg volt hirdetve, de ha a hegység egyezik, a táv hasonló, ezzel nem csak alakíthatsz egy jó felmérőt magadnak, de élményekkel gazdagodsz és ami nagyon fontos, alakíthatsz egy fix pontot arra a hétvégére az életedbe. Ebben a bizonytalan helyzetben ez is fontos! Összecuccolsz, összekészíted a menetfelszerelésed, frissítődet, még a tavalyi rajtszámod is felteheted és nyomhatod fullgázon, vagy veheted élvezeti futásnak is, a főlényeg, hogy a hétköznapi futásaidtól legyen ez eltérő inger, adjon különleges, emlékezetes élményt.

Ha fullgázon nyomod, nehezebb dolgod lesz, hisz eleve nincsenek frissítőállomások, a frissítőd magaddal kell vidd az elejétől, esetleg előre ledepózhatsz a pályán. Emiatt sem várhatsz igazán összehasonlítható teljesítményt egy tényleges versenyhelyzettel. Nem lesznek körülötted motiváló versenytársak és szurkolók sem. Ezért ezeket a challengeket – mert inkább hívjuk így, mint versenyek-, inkább ne kezeljétek tényleges, önmagatok felkészültségéről biztosan jó képet adó próbaként. Inkább használjátok élményszerzésre. Sokaknál az is az élmény része, hogy lehajtják maguk, ennek semmi akadálya, de főleg terepen vigyázz, lehetőleg ne most törd össze magad! Mondanom sem kell, alapvető, hogy egyedül vágj neki, legyen nálad telefon és a szeretteid ismerjék az útvonalad, hogy merre haladsz. Persze még jobb, ha sikerül őket integrálni a challengedbe és mondjuk ők adják be a megbeszélt helyeken a frissítőd és ők várnak tapsolva a virtuális célban. Add meg a módját ezeknek a háziversenyeidnek. Fuss a kedvenc cuccaidban, használj profi frissítőt és persze készülj fel fejben, tervezd meg és ami még nagyon fontos, pihenj rá!

Nem csak a verseny lehet szintfelmérő

Amennyiben mindenképp a formád ellenőrzése a célod, a következőket teheted: egyrészt összevetheted, hogy egy korábbi sebességhez tartozó érzésed, illetve pulzusod mennyit változott. Amennyiben a korábbi adataid megvannak a tréningnaplódban, ezeket könnyű lesz összevetned. Ha például most a 150-es pulzushoz jobb tempó társul, mint két hónapja, az fejlődést jelent, mint ahogy, a 4.30-as tempóhoz tartozó könnyedebb érzés is fejlődést jelent. A pulzus azért lehet csalóka, hisz az alacsonyabb pulzus fáradtságra is utalhat, vagy a magasabb pulzus túlhevülésre, ezért inkább trendeket érdemes követni a fejlődésben, mint egy-egy kiragadott edzést összevetni. Megnézheted a klasszik edzőkörödön mennyivel tudsz jobb időt futni most, mint korábban, vagy akár egy kemény emelkedőt most ki tudsz e futni, ami korábban nem ment. Ezen próbák és trendek figyelése mellett, félmaraton távig havonta, hosszabb távok esetén 6-8 hetente célszerűnek tartom egy komolyabb futással tesztelni magunk így, hogy nincs versenyünk.

Ezek a komolyabb challengek legyenek ez lehetőleg terepjellegben, körülményekben és távban hasonlatos a versenycéljaidhoz. Mondjuk versenyként lefutva 10 kilométert, vagy akár egy maratont. Fentebb már írtam, hogy a különböző külső körülmények miatt (pl hőmérséklet, szél, terepviszonyok) ez csalóka lehet, ahogy nő a táv annál inkább, így itt óvatosan értékeld, óvatos következtetések vonj le az eredményekből.

Fontos megemlítenem, hogy a versenytávok specifikus edzettséget igényelnek. Ez alatt azt értem, hogy egy 10 kilométeren futott jobb idő, nem feltétlen jelenti azt, hogy maratonon is jobb időre lennél képes. Ha futsz egy 42 kilométeres tesztfutást, ez nem feltétlen mutatja meg, mennyivel lennél most jobb az UB-n, mint tavaly. Ha a lehető legprecízebbek szeretnénk lenni, minden esetben ugyanazt a távot, ugyanazon helyszínen futva érdemes egymáshoz hasonlítani és a pontosság még így is sérül, elég a fentebb említett időjárás különbözőségeire gondolni.

A Strava felületén a szegmens idejeinket összehasonlíthatjuk A Trainingpeaks tárolja az adott időszak különböző időszegmenseihez tartozó csúcstempód, a Stryd követi a teljesítményed alakulását. Ezeken kívül sok más edzés és edzettség monitorozó felület segít abban, hogy kövesd épp milyen az edzettséged, a formád, amennyiben az előző időszakról rendelkezel adatokkal. A fentebb említett trendek figyelésének legjobb módja manapság ezek az online felületek.

Ezeken a felületeken akár még egymással is versenyezhettek. A haverod, akivel mindig meccselsz szombaton futja le a megbeszélt pályát, te pedig vasárnap. Utólag összehasonlíthatjátok a teljesítményeteket. Da ha fél órás különbséggel rajtoltok, az is jó, ez már a ti döntésetek. Így persze akár többen is alakíthattok egy kis játékot magatoknak. A mostani sportórákkal ehhez minden lehetőség adott.

És tényleg nem minden a verseny

Ahogy a cikke elején írtam, arra azért figyelj, hogy a sportban, hogy mennyire vagy jó, nem feltétlen mutatja, mennyit ad számodra a sport, mennyivel leszel, vagy lettél több, mennyit fejlődsz általa. A legeslegfontosabb sportértékek mérésére nincsenek mérési eszközeink, de érezhetjük őket. Figyelj magadra, hogy a futáshoz kapcsolódó napi viszonyod hogy alakul, milyen hullámokat lejt benned és körülötted. Nem jó irány és metódus görcsösen teljesíteni az edzést, és görcsösen elvárni a fejlődést. Törekedj, hogy tíz edzésből nyolcnak legalább legyen feltöltő és legyen pozitív, erős, jókedvű befejezése. Többet adjon a napjaidhoz lelkileg és testileg is az életedhez, mint amennyit elvesz abból. A görcsös teljesítménykényszer, a test kizsigerelése sem mentálisan, sem fizikálisan hosszútávon semmi jóra nem vezet. A sérülések és a kiégés, nem nyerő dolgok. A kemény edzés csak akkor lesz fejlesztő, ha a keménység okossággal párosul. Okosság alatt pedig a napi edzésinger életedbe történő optimális beillesztését értem. Edzőink ebben nagy segítségedre lehetnek, amennyiben segítesz számukra tisztán látni életkörülményeid, terhelhetőséged, prioritásaid és céljaid. Ezek ugye jellemzően egy adott személynél változékonyak is lehetnek, ahogy az élete alakul, ezért is fontos a frekventált edzői konzultáció.

Előre!

Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Tegyél magadnak egy szívességet, a kulcsszó: hengerezés!

Mindig lehet újabb és hasznos feladatot beiktatni a napunkba, a henger használata, közismert nevén hengerezés is ilyen. Tudom, hogy a sok edzés, a munka és a család menedzselése mellett már így is időzavarral küzdesz, és a sportolást kiegészítő — kissé
Tovább >>

Egy tökéletes verseny 9 legfőbb ellensége

Egy versenyt a bizonyítás és az élmények mellett a kiszámíthatóság illetve a bizonytalansági tényezői miatt is várjuk izgalommal. Sok mindent tudunk kontrollálni, viszont sok dolog tőlünk függetlenül alakul, előre nem látható. A versenyre történő felkészülés egyik lényege, hogy azokra a faktorokra,
Tovább >>

Izomláz fogalma, haszna – ahogy az orvos látja

Hmmm. Ismerősek a következő mondatok? Az interneten minden igaz. Minden is. Hogy nálad pontosan mi a helyzet, nem mindig tudod meg Dr. Google segítségével, de a tested működéséhez igyekszem pár jó elképzeléssel segíteni. Szándékosan soha nem a tünetek, panaszok alapján
Tovább >>

Kiből lehet nálunk futóedző?

Mint szakmai vezető, büszkén jelentem, hogy műhelyünk edzői stábját az utóbbi hónapokban ismét bővítettük. Most már velem együtt összesen nyolc edzővel működik a Plandurance. Vélhetően nem állunk meg itt, mert a velünk készülő sportolók száma is folyamatosan bővül, növekszik. Informatikai
Tovább >>