Loading...
  • View Larger Image
Szerző: Sipiczki Csaba

Miért terepfutó cipőben fussunk terepen?

2020-06-18T15:12:14+02:00

Röviden: mert jobb.

Hosszabban: mert biztonságosabb. Ha laza terepen futsz, akkor az aszfalton használt futócipőd is jó lehet, hiszen annak is van valamennyi talpmintázata, bordázottsága, csillapítása és tartja a lábadat. Egy száraz földúton, enyhe emelkedős-lejtős útvonalon megfelelő választás. Amennyiben csak ilyen kihívás elé állítod a cipődet, akkor nem feltétlenül van szükséged terepfutó cipőre. Ellenben ha keményebb terepen is mozogsz, változó időjárási körülmények között, és esetleg a tél sem riaszt vissza, akkor szükséged lesz egy vérbeli terepcipőre.

Hogy mik az ismérvei egy jó terepfutó cipőnek?

Talpmintázat

Gondold végig, mi a leggyakoribb talajtípus, amin sportolsz, és ahhoz válassz megfelelő talp kiképzést. Könnyű terepre elegendő a minimális bordázottság, ebben a cipőben akár még aszfalton is tudsz edzeni. A következő fokozat már mélyebb barázdákkal rendelkezik, hogy sáros körülmények között is megállja a helyét. Ennél a típusnál fontos, hogy alkalomadtán ki is dolgozza magából a beleragadt sarat, ne változzon lábsúlyzóvá egy saras szakaszon. A harmadik szinten a legkeményebb fizikai igénybevételre, gyökeres, köves terepre szánt modellek vannak. Talpmintázatuk kettős, egyrészt határozott bütykökkel rendelkeznek, másrészt tapadó felület is van rajtuk, ami egy köves, murvás szakaszon válik igazán hasznodra. A stabil talajfogás, és ellépés nagyobb sebességet is eredményez, ami szintén fontos szempont lehet.

Stabilitás

Az átlag terepcipőnek alacsonyabb a felépítése, mint az aszfaltcipőknek, hogy alacsonyabban legyen a súlypontod, és ezáltal a bokád nagyobb biztonságban legyen. Mivel a felület, amin futsz, puhább, ezért nincs szükség akkora párnázottságra. Terepen nincs két ugyanolyan lépés, ezért a lábadnak mindig más és más módon kell talajt fognia. Egyszer kifelé, másszor befelé dől a lábad, egyszer köves a talaj, másszor homokos, egyszer emelkedik, másszor lejt. Továbbá az erős fűzőrendszer is fontos alkotóeleme a cipőnek, jó minőségű fűzővel és átgondolt lyukkiosztással. 

Biztonság

A terepcipők orr része általában erősített, hogyha kőbe, gyökérbe botlanál, ne sérüljön a lábad. Sőt, sok modellnél már a sarok rész is merevebb. A talpat az alulról érkező behatásoktól (szúró tárgyak) is védeni kell, ezért hosszanti irányban extra védelemmel látják el.

Felhasznált anyagok

Ami a felsőrészeket illeti, nincs nagy varázslat, szinte minden márka Kínában gyártat és hangzatos fantázianevekkel látja el az anyagaikat, de tulajdonságaikban mind hasonló. Érdemes bizonyos időközönként tisztítani, langyos-szappanos vízben, szivaccsal, lágy kefével. Amennyiben a téli időszakban is gyakran futsz terepen, jól jöhet egy vízálló modell. A legtöbb gyártónak van ilyen modellje, főleg a népszerű típusaikból. Ezeket a cipőket valóban csak nagyon nedves, havas körülmények között érdemes használni, mert a szellőzőképessége bizony elmarad a sima típusoktól. Viszont amíg a bokád felől nem jut be túl sok nedvesség, addig valóban száraz marad a lábad. A téli, havas futások kötelező viselete, az áruk magasabb, de jellemzően több évig használhatod, hiszen nem kell minden edzést ebben a modellben futnod.

A csillapítás tekintetében viszont minden gyártónak megvan a saját elképzelése, hogy miért az övék a legjobb választás. Érdemes az aszfalton bevált modellből kiindulni, és kipróbálni egy már bevált márka terepre szánt cipőjét. Ami a talpat illeti, itt már lehetnek komolyabb eltérések a felhasznált anyagokat illetően, sőt a mintázat is nagyban befolyásolja a cipő képességeit. Ha van rá lehetőség, érdemes tesztelni vásárlás előtt, az a legbiztosabb! Színek viszonylatában nincs határ, gyakorlatilag bármilyen színű cipőt találunk, a lényeg, hogy passzoljon az idei évi versenyszettünkhöz!

Méretválasztás

Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő modellt, és felpróbáltuk, akkor jön a nagy kérdés: jó a méret? Az aszfaltcipőnkhöz képest akár fél-egy számmal is vehetünk nagyobb méretet, mert terepen mozogni fog a lábunk a cipőben. Előre-hátra fog mozdulni és kell, hogy legyen hely a lábujjainknak, mert különben hamar megsérülnek, jobb esetben „csak” vízhólyagjaink lesznek, rosszabb esetben a körmünk sérül és az csak hónapok alatt gyógyul meg. 

Összegzésként azt javasolnám, hogy körültekintően vásárolj terepfutócipőt. A futás (sajnos) nem egy olcsó sport, de annál szebb! Egy jól megfontolt, alaposan körbejárt döntés hónapokra meghatározhatja az edzéseid, időtöltésed óráit és ha sikerült találnod egy igazán neked való modellt, sok boldog kilométert vihettek véghez!