Futás kezdőknek – Hogyan érdemes elkezdened?

A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet bárki könnyedén elkezdhet - egy futás edzéstervvel pedig akár még gyorsabban tud majd fejlődni.

Habár egyre népszerűbb hazánkban a futás, mégis a legtöbb embernek a futás szó hallatára még mindig az iskolai tesi órák jutnak eszébe. Amikor róttad a köröket a Cooper teszten, és a tanár csak azt szajkózta, hogy gyorsabban, de te már a hátsó feleden vetted a levegőt, mégsem tudtál érvényesülni az órán. Ismerős történet, igaz?

Itt állsz a futás kapujában, mert az ismerősöd, barátnőd belevágott az edzésekbe és láttad rajta, hogy sokkal felszabadultabb, csinosabb és pozitívabb személyiség lett mióta elkezdte a szisztematikusan felépített edzéseit. Te is motivációt kaptál? Nagyon helyes! Ebben a cikkben pár fontos tanácsot szeretnék adni neked a futás elkezdésével kapcsolatban.

Miért pont a futás? Miért ne menj el inkább kerékpározni vagy úszni?

A futás jótékony hatásai: A futás egy nagyszerű módja annak, hogy erősítse a szívet, légző- és keringési rendszert, ráadásul még több kalóriát is égetsz közben. Mivel minden sport, így a futás során is dopamin és epinefrin, más néven adrenalin szint emelkedése figyelhető meg. Ezek a vegyületek a javítják a koncentrációt, javítják az életkedvedet, hangulatodat, és az adrenalin előkészíti a szervezetet egy magasabb teljesítőképességre. Már napi 5-10 perc, könnyű tempójú kocogás is bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Gyakori tévhit, hogy a futás hatására károsodhatnak az ízületek.  Az obesitasban (kóros kövérség) szenvedő emberek esetében lehetséges, de alapvetően nem! Egy kutatás során azt vizsgálták*, hogy a futás valóban több kárt okoz-e, mint más, ízületeket látszólag kevésbé igénybe vevő tevékenység, mint pl.: séta, nordic walking, kerékpár, úszás. Azonban a megfelelő futócipőben és megfelelő intenzitással, térd kímélő talajon történő futás esetén nem okoz nagyobb kárt, mint bármilyen más állóképességi sport.*

Futás kezdőknek - Pár fontos tanács mielőtt belevágnál a futásba

0. Orvosi kivizsgálás

Az edzések megkezdését előzze meg egy alapos orvosi kivizsgálás, ami alatt a légzőszervi, szív- és érrendszeri állapot kivizsgálását értem. Ne vágj bele hirtelen, főleg, ha valamilyen egyéb egészségügyi panaszod is van. Érdemes előtte elmenni orvoshoz.

1. Fokozatosan építsd fel az edzéstervedet

Kérd ki egy edző tanácsát, segítségét a sikeres edzésterv kialakítása érdekében. Vedd figyelembe, hogy mennyi időt tudsz rendszeresen a futásra szánni. Sok kezdő futóedzéstervet lehet találni az interneten, de az egyéni edzésterv alapján csökkentheted a sérülés valószínűségét. Megfelelő stresszt fog kapni a szervezeted megfelelő intenzitásban, ezáltal gyorsabban fogsz tudni fejlődni. Az edződ figyelembe fogja venni, ha az edzésnél fontosabb elfoglaltságod akad, hétről hétre úgy tervezi az edzéseidet, hogy azt teljesíteni tudd, segít fenntartani a motivációdat.

2. Ne legyenek túl nagy elvárásaid magadhoz

Reális célt helyezz magad elé. A kezdő futók hajlamosak túl gyorsan és túl magas elvárásokat kitűzni maguk elé. Ne rögtön a maraton legyen a terved az első évben, ha még 30 percet sem tudsz egyben lefutni. Apró lépésekben haladj előre és adj időt magadnak a fejlődésre. Ne várj magadtól túl sokat, hogy az első hónapban hatalmas fejlődésen fogsz keresztül menni. Egy edző ebben is sokat tud segíteni, hogy együtt határozzatok meg reális célokat. Ő látja, hogyan fejlődsz, mit bírsz, és segít, hogy ne sérülések vagy kudarc legyen a vége.

3. Sose veszítsd el a motivációdat

Gyakran hallom azt sportolóktól, hogy elveszítette a motivációját, nem lelkesül már a futásért, valamiért megakadt és nem fejlődik tovább, teljesen elment a futástól a kedve. Pár jó gondolat, hogy fenntartsd könnyen a motivációt:

– Tervezd meg tudatosan a célokat!
– Hívd el egyik barátodat magaddal!
– Csatlakozz egy futóklubhoz!
– Legyen egy konkrét célversenyed!

4. Kérd egy tapasztalt edző segítségét

Egy biztos tudással rendelkező edző fel tudja mérni a jelenlegi állapotodat és erőállapotodnak megfelelően alakítja a számodra optimális terhelést. Folyamatosan monitoroz és óv téged a sérülésektől, motivál, ha a lelkesedésed alábbhagyott, segít reális célokat magad elé állítani.

A Plandurance szakmai csapata magas szakértelemmel és tudással támogatja a velünk készülő futókat.

5. Milyen felszerelésre lesz szükséged?

A futás az a sport, amihez jóformán nem kell teljesen a zsebed mélyére nyúlnod ahhoz, hogy elkezdhesd. Kell hozzá megfelelő cipő és ruha!

Milyen cipőt és ruhát válassz? Melyik számodra a legmegfelelőbb? Az első és legfontosabb, hogy el kell döntened, milyen talajon, terepen szeretnél futni. Kezdő lépésként azt javaslom, hogy inkább a sík terepet válaszd, a terepviszony földút vagy rekortán borítású futópálya legyen, és ne feltétlenül az aszfaltos utat válaszd. Ez már le is szűkíti a kört.

Nagyon divatos szó lett kezdő futóberkekben is a stabil és a neutrális kifejezések, mely a cipő kialakítására vonatkozik. Egy stabil cipőt annak a sportolónak szoktak javasolni, akinek befelé pronáló lábfeje miatt alátámasztásra van szüksége a helyes tartás érdekében. A sportoló alapvetően neutrális cipőt válasszon és a lábfej szélességéhez mérten megfelelő márkát fognak neki javasolni.

Az első cipődet szakboltban vásárold meg, ahol szakember segít kiválasztani a számodra legideálisabb lábbelit. Az a jó cipő, ami kényelmes, nem nyom, nincs diszkomfort érzésed benne. Ha ezek közül bármelyik előfordul, nem szeretsz majd benne futni. Ne spórolj! A cipő árán nem szabad spórolni. Tudom, nem olcsó, de megéri.

A jó futócipő mellett edzésre alkalmas ruhára is szükséged lesz. A jó futóruha nem pamutból készült. Edzés közben izzadsz, a ruháid nedvesek lesznek, és a pamut ruha ezt a nedvességet magába szívja, ami gondot fog okozni. Olyan technikai ruházatot válassz, ami elvezeti a nedvességet és gyorsan megszárad. Nem kell egy rakás pénzt elköltened a legmárkásabb ruhákra. Keresd az akciókat, vagy akár turiba is betérhetsz. Számos nagyon jó ruhámat turkálóból szereztem be. A cél, hogy kényelmes legyen. Ne legyen túl szűk vagy túl bő. Ne a ruhán múljon, hogy megfosztod magadat a futás élményétől.

6. Kell e valamilyen technikai eszköz a futáshoz?

Ahhoz, hogy követni tudd fejlődésedet, pontosan mérni tudd futásaidat, érdemes beszerezni pulzusmérő pántot, és/vagy egy sportórát, melyek rögzítik az alap edzettségi adatokat, úgy, mint pulzus, tempó, távolság, magasságkülönbség.

Ha edzővel szeretnél készülni, elengedhetetlen a folyamatos monitorozás, így eszköz nélkül sajnos ez nem kivitelezhető. Az, hogy milyen órára lesz szükséged, az elsősorban attól függ, hogy mire szeretnéd használni. Kezdők esetében elegendő, ha az óra rendelkezik GPS pontossággal, párosítható legyen pulzusmérő pánthoz, általánosságban pedig fontos a könnyű szerkezet, egyszerű kezelhetőség.

Akkor kezdjünk el futni!

1. Hogyan melegíts be?

Futás előtt nagyon fontos a bemelegítés, mert a szervezetnek szüksége van arra, hogy felkészítsük egy magasabb intenzitású terhelésre. Ez a bemelegítés lehet nagyon kényelmes séta, pár perc kocogás, vagy egy egyszerű gimnasztikai gyakorlatsor a végtagok körzésével fentről lefelé. Ha hideg idő van kint, és nem szeretnél fagyoskodni, akár hengerezéssel is elő lehet készíteni a szervezetet. A lényeg, hogy a bemelegítés végére kezdj el izzadni, ez jól mutatja, hogy tested felkészült egy magasabb intenzitású terhelésre, elérte az üzemi hőfokot!  A bemelegítés a fokozatosságon alapszik.

A nálunk futók edzéstervei ezt tartalmazzák. Vannak, akiknek szervezeti adottságaik miatt több bemelegítésre van szükségük, mint másoknak. De ahhoz, hogy ezt tudd, hogy neked személy szerint mennyi időre van szükséged, mindenképpen fordulj szakemberhez, orvoshoz vagy gyógytornászhoz.

2. Hogyan kell érezned magad az első futás közben?

Az edzések első pár hetében azt javaslom, hogy legyenek nagyon könnyűek a futásaid. Edzés során hívd el vagy fel, valamelyik haverodat, barátnődet és beszélgessetek.  Ha úgy érzed, hogy ez nem megy, akkor túl magas intenzitáson futsz, ezért lassítanod kell. Teljesen normális, ha frekventáltan belegyalogolsz az első futóedzéseidbe.

Nyugodtan váltogasd eleinte a futás és séta szakaszokat, pl. 1p könnyű futás, 20mp séta váltva. Légzésileg számszerűsítve: orron keresztül 3-4 lépésre történjen a belégzés, és ugyanennyi lépésre a kifújás, így biztosan nem lőhetsz mellé! Akkor jó az egy edzésen eltöltött idő mennyisége, ha a végére csak kellemesen fáradtál el, és nem kell azonnal oxigénsátorba menekülnöd vagy éppen bezuhannod az ágyba a fáradtságtól.

Ha úgy érzed, hogy megy az alacsony intenzitáson történő egyenletes futás, és szeretnél egy kis intervallt (intenzív részt) is bele csempészni az edzésedbe, tedd nyugodtan, de itt is tartanod kell a mértékletességet. Ne kezdj el rohanni, nem a csatatéren vagy. Fiziológiailag pedig ne lepődj meg, hogy egy magasabb intenzitású szakasznál szaporábban fogod venni a levegőt és úgy érzed, orron keresztül már nem tudsz elegendő oxigént szívni, át kell váltanod szájon át történő légzésre. A ritmust viszont tartanod kell, mert egy rossz ritmusú légzésnél gyakran előfordulhat, hogy beszúr az oldalad. Itt sem dől össze a világ, lassíts a tempón, majd kezdd el a légzőgyakorlatot. „Orron be, szájon ki”!

3. Mi a legjobb módja a levezetésnek?

Szánj időt arra, hogy fokozatosan vidd le a pulzusodat, ahelyett, hogy hirtelen megállnál. Fokozatosan csökkentsd a tempódat, majd a legvégén nyugodtan jöhet pár perc séta. Hideg időben, edzés után öltözz fel, ne fázz. A hengerezés és nyújtás is legyen az edzés része. Nagyon fontos szerepet játszik a következő edzésed előkészítésében és a regenerációban.

4. Milyen gyakran fuss?

Ez pontosan függ az edzettségi állapotodtól, a szabadidődtől, hány napot tudsz rászánni az edzésekre és persze végül, de nem utolsó sorban, a céljaidtól. Egy kezdő futó edzésterv heti 3-4 edzést tartalmaz, elosztva a hét folyamán, pihenőnapokat közbeiktatva.

5. Hogyan építsd fel az edzésedet?

Az edzéstervedet mindenféleképpen fokozatosan, kis léptekben építsd fel! Ha az elején nem tudsz futni, csak 10 percet egyben, nincs semmi baj, nyugodtan sétálj bele. Ha pulzuskontrollal dolgozol és a számodra legoptimálisabb alap-állóképesség fejlesztő értéken csak gyalogolni tudsz, nincs semmi probléma. Hidd el, hogy ez a gyaloglás/gyors gyaloglás, majd kocogásba fog átváltani! Ne akarj túl gyorsan fejlődni, mert az sérüléshez vezethet.

Nagyon fontosnak tartom, hogy egy kezdő futó, aki nem szeretne semmilyen versenyre felkészülni, csak egészségmegőrzés szempontjából szeretne edzeni, az edzővel készüljön, de legalább kezdő futás edzésterv legyen a zsebében. A kezdő futók is hajlamosak arra, hogy túl gyorsan, túl intenzíven vágnak bele az edzésekbe.

Most itt a lehetőség, hogy kipróbáld magad!

Januárban induló ingyenes edzésprogramjainkban kiválaszthatod a számodra legvonzóbb és szintednek legmegfelelőbb távot. Edzői csapatunk gondosan átgondolt és összeállított tervei alapján többféle programot is választhatsz, legyen az egy 5 km edzésterv kezdőknek vagy egy maratoni távra felkészítő edzésterv. Segítünk, hogy a futás elkezdése a lehető legkönnyebben menjen.

Ha nagyon kezdő vagy és csak 5-10 perc folyamatos futás megy, akkor se keseredj el, mert számodra is készítettünk programot. A Walk to run névvel ellátott program célja, hogy gyaloglóból futóvá válj és akár 30 percen keresztül folyamatos futó mozgást tudj produkálni úgy, hogy a végén sem kell majd hívni a 112-t! A program végén elmondhatod magadról: Futó vagy!

Ne félj elkezdeni! Olyan nem létezik, hogy lehetetlen! Tegyél az egészségedért, váltsd valóra álmaidat. Ha szeretnél edzői segítséget kérni, csatlakozz a Plandurance csapatához!

Szerző
Nem tudsz még
30 percet futni?

Jelentkezz már most,
 2022. januári
ingyenes Gömbvillám
turnusunkba!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Vivicittán szeretnél futni?

10 hét alatt felkészítünk!
Keresd meg a számodra megfelelő edzéstervet ingyenes
terveink között! Legyél PlanduranceClub tag!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Saját edzővel, egyéni edzéstervvel készülnél?

Szakmailag képzett, tapasztalt edzőink egyénileg
foglalkoznak veled, egyaránt figyelembe véve életedet, edzettségi állapotodat és céljaidat.

Sportolóink írták

Mi szeretjük a sütiket, akkor is, ha azok követnek minket! :-)
A sütik biztosítják ugyanis a weboldalunk hatékony működését, és azt is, hogy a marketingünk korszerű legyen. De ez Neked is jó. Így tudunk például megvédeni attól, hogy ne zaklassunk felesleges reklámokkal.
Éppen ezért cookie-kat ("sütiket") és más követő megoldásokat használunk,  bizonyos adatokat átadunk külső partnereknek, például Facebooknak vagy a Google-nek, ha hozzájárulsz a [Mindet elfogadom] gombra kattintással.
Ha szeretnéd, Te magad is eldöntheted az Adatvédelmi beállítások linkre kattintva, mihez járulsz hozzá, és át tudod nézni a részleteket az Adatkezelési tájékoztatónkban. Későbbiekben is változtathatsz, a bal alsó sarokban található fogaskerékre kattintva.
Most pedig arra kérünk, járulj hozzá a sütik és követőkódok használatához a [Mindet elfogadom] gomb megnyomásával!

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyreszabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!

A weboldal rendszerének működéséhez szükség van különböző beépülő modulokra és megoldásokra. Ezekhez tartozó sütiazonosítók találhatók itt.

wordpress_gdpr_allowed_services Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_allowed Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_declined Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti

Összes tiltása
Összes engedélyezése