Skip to content

Hideg, Dallas, Samu-kalapács

Csak a jó ég tudja, hogy mi vett rá arra, hogy ma elinduljak futni. Kezdjük azzal, hogy nagyságrendileg évek óta nem futottam hétfőn. Mert nem. Nekem is lehet ilyen nünükém, egyébként is a nünükementes emberek elköltöztek, a túloldalon laknak, meg úgy általában véve azt bátran ki is jelenthetjük, hogy nünükementes emberek nem futnak, muglik. Csak élik az életüket és nagy meredt Shrekes macska szemekkel bámulnak rád, amikor meglátnak futni mindenféle unortodox helyeken, meg unortodox időpontokban és unortodox időjárási körülmények között.

Úgy általában véve a jelenlegi heti rutinomat tekintve a hétfő az a nap, amikor beránt a munka, meetingek hosszú sorával mindenki irányba áll. A nap közepére, de nagyon megengedő vagyok, ha azt mondom, hogy a nap végére, már nem is akarok mást, csak lerakni a telefont az ő hátlapjával felfelé és rábaszni egy 5 kilós kalapáccsal. (Szakértő olvasóknak: Samu)

Ehelyett viszont most az van, hogy nem itt ülök letargiában és száraz, kiégett aggyal, hanem az, hogy azon kapom magam, hogy szemezek itt a sufniból kialakított irodám függönyének szegélyén fickándozó napsugárral.

Vészhelyzet, Dallas, Szomszédok

Csak kicsit zavar az a cseppet sem elhanyagolható tényező, hogy kint éppen rettenet hideg van, ahogy Anyukám mondaná a lónak is lefagy a szarva, de ezt a mondást én nem értettem soha és szerintem nem is vicces és simán lehet, hogy Anyukám még a ’70-es években félreértett valamit és azóta rosszul meséli, mert tök olyan arccal mondja, hogy ezen most nevetni kell. Na mindegy, szóval itt ülünk az irodámban ketten. Én, meg a napsugár, ami éppen úgy járja be itt a függönyöm szegését, mint ahogy a rendszerváltás hajnalán a Fa reklámokban spontán lakatlan sziget spontán pálmafája alatt zuhanyzó szupermodell bal mellbimbóján tette azt a Dallas előtt, péntekenként. (Kedden Vészhelyzet, csütörtökön Szomszédok)

Aztán csak nézek egyet balra, egyet jobbra és azon kapom magam, hogy kikapcsolok minden bizbaszt és elindulok futni, pedig pihenőnapom van (majd megmagyarázom az edzőmnek, hogy SOS helyzet volt, előre hoztam a keddet, ahogy ti szoktátok…), de most egyszerűen nem bírom ki, hogy ne fussak. 

404

Ahogy kilépek persze szembesülök ezzel a rohadék hideggel, de innen már nincs visszaút. Elindulok, Sportliget, Harmat utca, Újhegyi futópark. Régi csibészek, nem ismertek engem meg? Nem, hála istennek, teszem hozzá kaján vigyorral. Egyedül vagyok és egyedül futok, bele itt a rekortán vakvilágba, meg vissza. Ahogy futok, felrémlenek az első heteim, már több mint 10 éve, amikor Dunakeszi dimbes-dombos utcáin futottam tök sötétben, hogy ne lásson senki. Ahogy az utcai lámpák fényében havazott, ahogy csoszogtam, mint egy medve, ahogy hallgattam Puzsér filmes műsorát és ahogy fel tudtam öltözni, de olyan indifferens amatőr módon, hogy ha Olivér Apu abban az időben látott volna, akkor azt hiszem, hogy az életben közös vállalkozást nem indít velem és akkor most mi lenne itt? 404.

Szóval mindig visszatérő kérdés, hogy lehet-e a hidegben futni és én most ezzel a dallal üzenem, hogy nem lehet, hanem KELL! Kell, hogy fuss a hidegben! Rávilágíthatnék, hogy a hideg ellen aránylag okosan tudsz védekezni, magadra tudsz venni egy rakat réteget, ha fázol. Mesélhetném, hogy kb. mindenki kidőlt a munkahelyen és a családban, én meg amióta futok, sohasem voltam az influenza szezonban beteg, mesélhetném, hogy szépen lassan a szervezeted megedződik, hozzászoksz, nem vagy papírból, stb. Kutyát nem érdekelné. Ami fontos, hogy bebizonyítod magadnak, hogy kemény vagy, hogy ez sem fog ki rajtad, hogy még meg sem karcolja eltökéltséged márvány keménységű burkát, hogy ezzel tudod végérvényesen üzenni saját magadnak, hogy ezt is meg tudod csinálni, hogy téged nem állít meg semmi, mert vasakaratod végre legyőzi az eddigi életed legádázabb ellenfelét. Azt, aki eddig is mindig felelős volt minden kudarcodért: saját lusta és mindig kifogást kereső önmagadat! Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Versenyzel, vagy edzel?

Az amatőr futók nagy százaléka szinte minden edzésén versenyen fut. Különösebb átgondolt edzéselméleti koncepció nélkül, ha fut előttük egy sporttárs, azt meg kell próbálni utolérni, megelőzni-stílusban sportolnak.  A versenyszellem, az ego dolgozik. Nem feltétlen baj ez. Örömforrás, elégedettség-érzést ad. Viszont
Tovább >>

Túledzetted magad? Ezek a tünetei!

A túledzés egy nehezen megfogható dolog, létezik egészen enyhe, és egészen durva változata is, attól függően, hogy mennyire időben észleljük, és hogyan kezeljük. Túledzeni magad nem csak fizikailag tudod, hanem pszichikailag is. A fizikai túledzést sokkal könnyebb elcsípni, mert érezhető
Tovább >>

Futókalandok

Szombat dél és itt ülök a kocsiban azzal a szent feladattal, hogy találjak már valami kapcsolatot itt nektek a futás, a kapcsolatok, meg a hétvégi úgy nevezett Valentin-nap között. (Jaja, a kocsiban ülök és írom a cikket, mert Misi fiam (2) most éppen azt játsza, hogy sehol nem hajlandó aludni, csak a kocsiban, nem is akarok erről beszélni.)
Tovább >>

TrainingPeaks alapozás – homeosztázis, stressz, szuperkompenzáció

A Fuss Te is Akadémián mi Olivérrel a TrainingPeaks nevű rendszert használjuk arra, hogy az edzésprogramodat bevéssük és annak végrehajtását és a fejlődésed alakulását monitorozzuk. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem csak szívesebben csinálja a programot egy olyan sportoló, aki
Tovább >>