Skip to content

Zwift, görgőzz játszva és játssz görgőzve

Nagy az Isten állatkertje és alacsony a kerítés, gondolhatja bárki, aki tegnap este benézett a festői környezetben, de légifolyosók veszélyes közelségébe épített otthonunk ablakán. Tegnap ugyanis felültem a konyha kellős közepére telepített kerékpáromra és tekertem egy nagyot, hogy is mondjam csak, London utcáin. A kerékpárnak természetesen van az a hülye tulajdonsága, hogy jobbra meg balra dülöngél és nem áll meg a konyhai metlakin, ezért a szett fontos része egy, a Feng Shui szabályai szerint a konyha közepére felállított görgő, jelen esetben az Elite Qubo Fluid. Magát a görgőt sikerült elsőre összeraknom, amivel nem csak magamat leptem meg, de még képzeletbeli általános iskolai technika tanárom, Gazdag Laci bácsi is szó nélkül beírt volna rá egy négyest.

A londoni tekerés szoftveres részét a Zwift nevű guminő virtuális világ biztosítja, és éppen ahogy legszebb álmaidban gondoltad: a görgőhöz kötözött bringán elkövetett valós teljesítményed határozza meg a bringás kis fickód teljesítményét. És igen, teljesítmény, hiszen egy erre a célra használatos Misuro B+ szenzor ott fityeg a görgőn és méri az általad kifejtett teljesítményt és továbbítja  az adatokat a Zwift mobiltelefonos applikációja felé. A mobiltelefonos applikáció pedig csipőből pattintja tovább a  wifi hálózaton a PC felé, ahol a virtuális valóság már megkapja a tekerésed valós értékeit. Kicsit bonyolultnak hangzik, de negyed óra kattintgatás és működik.

Ezen a csatornán élőben tudjuk követni, hogy éppen most mi történik a Zwift világában:

Élő videó megtekintése innen: gozwift – www.twitch.tv

 

Maga a Zwift tehát egy PC program, az eszközeid felismerése és párosítása után bejelentkezel és elkezdesz kalandozni a virtuális világban, persze itt a kalandozás bringázást jelent, de itt is előjönnek azok az apró dolgok, amiket gémerként annyira szerettem a World of Warcraftban. A program sokat tesz azért, hogy elhidd a virtuális világ valódiságát. Süt a nap, esik az eső, ha este tekersz, akkor láthatod, hogy megy le a nap. Tudom, hogy velem van a gond, de én nagyon tudom értékelni ezeket a dolgokat és tényleg az van, hogy görgőzni szar mentálisan nagyon megterhelő, de ezen a Zwift segít egy kicsit és egy idő után el tudod hinni, hogy tényleg ott tekersz. Az az őrület, hogy az agyunk becsapható: fel van állítva a bringa a konyha közepén, síkon. Tök egyenletesen jár a lábam mégis várom, hogy mikor lesz már vége az emelkedőnek és amikor felérek  kifújom magam, kicsit megállok a tekeréssel és csak suhanok lefelé a lejtőn és akkor, most figyelj, magasabb fokozatra váltok… Érted? Várj, nekimegyünk még egyszer. Annyira elfogadja az agyam a generált valóságot, hogy a generált emelkedőn szenvedek, a lejtőn meg kifújom magam és felváltok, miközben a bringa végig ugyanabban a szögben volt, ugyanazzal az ellenállással tekertem a konyha kellős közepén.

Szóval a dolog lelkileg és technikailag is működik, és persze minden megvan, ami a komoly bringásokat és a számítógépes játékokon nevelkedett gémereket is idecsábíthatja. Komoly bringásoknak vannak versenyek, amiken valódi bringát lehet nyerni, de a virtuális világ különböző szakaszai a Strava-val való partnerségnek köszönhetően Strava szegmensként is megtalálhatóak. Az edzések automatikusan tudnak átkerülni a TrainingPeaks edzéseid közé is.  Vannak virtuális versenyek, sprint szakaszok és hegyi szakaszok, lehet zöld meg pöttyös trikókat szerezni, van a kijelölt hegyi és sprint szakaszoknak eredménylistája és pont, mint a Tour időfutamokon a tévében, itt is látod, hogy éppen hanyadik vagy és várhatóan milyen idővel fogod teljesíteni. A tekeréssel folyamatosan tudsz tapasztalati pontokat (XP) szerezni és szinteket lépni, illetve az autós játékokból lopott motivációs mézesmadzag is bekerült a játékba, folyamatosan tudsz vagányabbnál, vagányabb kiegészítőket szerezni a bringára. Én a tegnapi edzésen éppen nyertem egy carbon kereket a virtuális bringámra. Szintén az autós játékokból szerzett ötlet, hogy a funkcióbillentyűkkel belső, külső nézetek között lehet váltogatni, tiszta Need for Speed.

Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Hogyan kezdtem el triatlonozni? És miért folytatom?

A triatlon mindent magába foglal, amit szeretünk, ha élvezzük a mozgást. A felkészülés, a versenyek alatt úszhatunk tavakban, kis sodrású folyóban, tengerben. Mindegyik más illat, más íz, más szín. Tekerhetünk a pusztában, szembe és oldalszéllel – a hátszél egy ősi indián legenda
Tovább >>

Bevezetés a futóversenyek izgalmas világába

Már elmondhatod magadról, hogy futó vagy, élvezed, érzed, hogy fejlődsz. Egy ideje már gyűjtöd a kilométereket és vágysz arra, hogy élesben is felmérd, mit is tudsz kihozni magadból.
Tovább >>

Összeházasodik az UTMB és az Ironman – de nem örül neki mindenki

Egy hónapja rázta fel békés hegyi futásaiból a nemzetközi terepfutóközösséget a hír, miszerint összeáll két gigamárka, az UTMB és az Ironman. Abban mindenki egyetért, hogy a terepfutás eddig megszokott világa – legalábbis a világszínvonalú versenyek szintjén – óriási változás előtt áll, de sokan vannak, akik tartanak attól, mit hozhat az UTMB „starbucksizálódása”.
Tovább >>

Hogyan kerüld el a sérülést!

A sérülések könnyen tönkretehetik a futó felkészülését. Előfordul, hogy ezek a sérülések véletlenül, egy balszerencse folytán történnek meg, de többnyire ezek a sérülések megelőzhetőek. Igen, még akkor is, ha szerinted véletlenül történtek. És persze ott van az a lehetőség is,
Tovább >>