HOSSZ
12 hét
HETI EDZÉSÓRA
2 óra
EDZÉSNAPOK/HÉT
3 edzés
SZINT
SUPPORT
Email
EDZÉSTERV SZERZŐJE
Kertész Balázs

Leírás

Ez a terv neked szól, ha magabiztosan futsz 5km-t és az időeredményed 35 perc felett van. Az edzések mindenki által könnyen követhetők és teljesíthetők. A pulzus alapú instrukciókkal mindig biztos lehetsz abban, hogy optimális edzésterhelést kapsz a biztonságos fejlődésed, az élvezhető sportmozgás és a későbbi hosszabb és tempósabb futásaid érdekében.

Az edzésterv jellemzően heti 3 edzést tartalmaz, a hétköznapi edzésnapokon általában színes, feladatos edzésekre számíthatsz, míg a hétvégi edzés egy hosszú futás feladat nélkül, alacsony, kényelmes intenzitásban. Azt fogod érezni, hogy ezek a hétvégi hosszú futások egyre könnyebben és könnyebben mennek, a tempód javul és az azonos tempóhoz tartozó pulzusértékeid csökkennek.

A terv utolsó hétvégi futása egy 10 kilométeres „verseny”. Előfordulhat, hogy nincs verseny vagy futóesemény az adott dátumon, de ebben az esetben is arra biztatlak, hogy fusd meg ezt a versenyt, tekintheted egyfajta verseny szimulációnak, egy egyedül végzett felmérő futásnak is! Jó lesz majd később visszanézni erre az eseményre, vagy pár havonta megismételni, hogy le tudd mérni a fejlődésedet ezen a távon.

Hogyan működik?

Az edzésterveink a te egyéni szervezeti paramétereid szerint működnek, élj bármerre is a világban! Nézzük, hogy mit kell ehhez megtenned! 

Összekapcsolod a pulzusmérő eszközödet

Magyar nyelvű edzésnapló applikációnk a Plandurance360 a legnépszerűbb okosórákkal és sportórákkal és Bluetooth pántokkal kompatibilis. (Garmin, Polar, Apple Watch, Oura ring, Google Health). 

Tesztfutás, vagy ébredési pulzusmérés

Tesztfutást kérünk tőled, ami alapján pontosan be tudjuk állítani a rád jellemző intenzitási értékeket. (Ha kezdő futó vagy és a tesztfutás még erős lenne, így egy pár napos ébredési pulzusmérés fogunk kérni tőled)

Kiválasztod a megfelelő hétfőt

Nincs más hátra, csak az, hogy rábökj a neked megfelelő hétfőre, amikor indulhatunk! Ha versenycéllal készülsz, akkor érdemes úgy időzíteni, hogy a kiválasztott 12,16,20 hetes edzéstervünk vége éppen a verseny hétvégéjére  essen!

Mintahét - 10. hét

H
K
SZ
CS
P
SZ
V

Ebben az edzésben a 10 km intenzitás körüli betéteken van a hangsúly, melyek intenzívek, a második küszöb körüli intenzitásúak. Ezek a betétek erősek, nehéz érzettel társulhatnak. A fő feladatokat megelőző fokozódó intenzitású részfeladatok a szervezet, az izomzat előkészítését szolgálják. A fő intervallok közötti pihenők rövidek és aktívak. Viszonylagos regenerálódást lehetővé tesznek. Az intenzív ismétléseket, amennyiben külön nincsenek meghatározva, síkon, vagy emelkedőn hajtsd végre, a lejtőket kerüld. Az ismétlések közötti pihenő részeket futhatod lejtőn, lazán. Ezért az intervallok utolsó ismétlései megterhelő érzettel társulhatnak. Ez a feladat jól fejleszt, de egyben erősen fáraszt is, így keveset alkalmazzuk elkerülve a túlterhelést, vagy a sérüléseket. Leginkább a versenyeket megelőző hetekben találkozhat ezzel az edzéstípussal a sportoló. Csak jó állapotban szabad alkalmazni!

Ez a feladat a hosszútávfutók egyik leggyakrabban alkalmazott edzéstípusa. Célja az alap-állóképesség fejlesztése, a szív hatékonyságának javítása, a zsírmobilizáció javítása, a mitokondriumok számának növelése, működésük optimalizálása, a mozgáshatékonyság fejlesztése, a monotóniatűrés fejlesztése. Ezt az edzést fáradtan, vagy pihenten egyaránt lehet és hasznos lehet alkalmazni. A lassú izomrostokat terheljük, melyek a hosszútávfutás legfontosabb izomrostjai. Itt, a terhelés közben, amolyan “kifutok a világból” érzete kell legyen a futónak. Jóleső intenzitás, könnyű légzés, beszélgetős tempó és egyáltalán nem fárasztó érzések társuljanak mellé. Az egyáltalán nem nehéz érzet az edzés végére elérheti a jólesett, ezért elfáradtam érzetet, de hozni kell tudni teljesítményesés nélkül az edzés egészét. Bár a terhelés könnyű, az edzés hosszára való tekintettel szénhidrát frissítésre szükség lehet. Ennél a feladatnál kezdőknél akár síkon is, gyakorlottabbaknál emelkedőn teljesen normális a belegyalogolás. Általában egyedül érdemes végrehajtani, mert a társak könnyen elhúzzák erősebb terhelés felé a tempót és akkor már a kivitelezés sérül, az edzés hatékonysága romlik.

Ezen edzésnél az alap-állóképesség melletti fő betét a rövid anaerob intervallok, melyek célja az erőfejlesztés és a koordináció javítása. Ezen intervalloknál a pulzus irreleváns, időben túl rövidek ahhoz, hogy elérjék a terheléshez tartozó szintet. Ezért szubjektív érzetekre kell hagyatkozzunk. Az erőbedobás az ismétléseknél erős, de közel sem maximális, egy tízes skálán 7-8 körüli. Az ismétlések közötti pihenő elégséges ahhoz, hogy újult erővel futhassuk a következő nehéz intervallt. Ezeket a rövid erős részeket, amennyiben külön nincs definiálva, lehet síkon, vagy emelkedőre is végrehajtani. Törekedj az odafigyelt, rendezett, dinamikus futásra.