Skip to content

5 ökölszabály a kánikulában futáshoz

Tegye fel a kezét, akivel már előfordult, hogy brutálisan leégett, víz nélkül indult el, esetleg napszúrást, hőgutát kapott a nyári időszakban 🙂 Nem sok kedved van így kánikulában futni, igaz?

Nos, ahhoz, hogy nyáron se menjen el a kedved a futástól, nem győzzük hangsúlyozni azokat a praktikákat, amelyekkel védheted magad a fent említett nem túl szimpatikus mesterhármastól (az ismétlés a tudás anyja: száradás, leégés, napszúrás).

A nagy hőség, a 27-28 fok feletti napi átlaghőmérséklet már nem csak a betegeket, a gyermekeket és az időseket veszélyezteti, hanem az egészséges felnőtt szervezet számára is megterhelő. Egészségünk, biztonságunk érdekében nagyon fontos, hogy a megfelelő óvintézkedések betartása mellett sportoljunk. Nyáron is elengedhetetlen számunkra az edzettség megőrzése, fenntartása, sőt szeretnénk karcsúbb, izmosabb, szálkásabb testtel megjelenni a strandon, na meg az őszi futóversenyeken, úgyhogy igencsak megszívlelendő ennek az 5 szabálynak következetes betartása:

#szabály1

Semmiképp ne menj délelőtt 10 és este 6 óra között futni. Válaszd inkább a kora reggeli vagy késő esti órákat, bár akkor is meleg van még, de nem tartózkodsz a tűző napon. Ha szénanáthás vagy, akkor pedig főképp az esti futás ajánlott, mert reggel magasabb a levegő pollenkoncentrációja.

#szabály2

Víz, víz, víz! Számold ki, neked mennyire van szükséged: normál körülmények között (tehát nem extrém melegben) a szervezet folyadékigénye 40-45 ml testtömeg kilogrammonként. Nyáron ez alapból is nyugodtan megduplázható, de ha edzel, akkor pláne! Ha 60 percnél hosszabb edzésre mész, akkor érdemes a víz mellett szénhidrát tartalmú frissítőt magaddal vinned, például energiaszeletet vagy zselét.

#szabály3

Zöldség és gyümölcs, amennyi a csövön kifér. Szüntelenül izzadsz, még egy helyben ülve is (kivéve, ha ezt egy hűtőszekrényben teszed), a szervezeted ásványi anyagokat is veszít. Ha nem ügyelsz a pótlásra, akkor izomgörcsök kínozhatnak edzés közben. Ha mégis előfordul és van nálad szőlőcukor vagy sótabletta, nagy segítség lehet.

Kísérletező típus vagy?

Menj el egyszer fekete pólóban futni. Ha az edzés végén sok fehér foltot találsz magadon, az azt jelenti, hogy fokozott a só- és ásványi anyag-vesztésed, ezért kiemelten ügyelned kell a pótlásra.

#szabály4

Stop jégkocka, stop alkohol, stop koffein. A torokgyulladás nem télhez kötött. Ha jégkockát szopogatsz, hogy hűtsd magad, könnyen belecsúszhatsz egy ilyen bakiba. Az alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztása pedig elvonja a vizet a szervezettől. Válaszd inkább az izotóniás italokat.

#szabály5

Ne terheld a gyomrod! Kerüld a zsíros, fűszeres ételeket, edzeni pedig pláne ne indulj teli gyomorral! Ha nagyon éhes vagy, akkor egy kis gyümölcsöt vagy egy könnyű joghurtot fogyassz fél órával futás előtt.

Korábbi cikkeink a témában:Dr. Molnár Attila
Dr. Molnár Attila
Tovább olvasom
"Az, hogy 25 km futás után nem fáradok el, annak az eredménye, hogy ilyen edzéstervvel futok. A szakmai megalapozottság gyakorlatban is bizonyított, meghozza a várt eredményeket. Még úgy is, hogy azt érzem lassabban futok, mint tudnék és a pulzusomat is figyelnem kell, de megvan az eredménye!"
Balogh Györgyi
Balogh Györgyi
Tovább olvasom
"A jelentkezésem után időpontot kellett foglalnom az első konzultációra. Amikor csörgött a telefon, egy nagyon kedves női hang mutatkozott be Nagy Mariann edző személyében és számomra meglepő módon kérdéseket tett fel, annak ellenére, hogy az adatlapot kitöltöttem. Megbeszéltük, hogy milyen egészségügyi problémával küzdök, a z első pillanattól kezdve megtaláltuk a közös munkához szükséges összhangot."
Bognár Gabriella
Bognár Gabriella
Tovább olvasom
"A Plandurance-el nincs helyhez kötöttség. Ő kiírja a TP-ben ,Te megcsinálod bárhol vagy is a nagy világban. Kiértékelik ha kell beszéltek róla. Aztán közösen örültök a sikernek mert az garantáltan nem marad el."
Előző
Következő

Hogyan leszel a futástól fittebb, gyorsabb, vékonyabb?

Egy korábbi posztban megpróbáltam bemutatni az alapfogalmakat, írtam arról, hogy mit is jelent a szervezetünknek, amikor elmegyünk egyet futni. Hogyan borítja fel egy futóedzés a szervezet nyugalmi helyzetét. Volt szó a szuperkompenzációról, az alul -és túledzésről, tessék belekattintani, onnan folytatjuk.
Tovább >>

Nyújtás vagy nem nyújtás?

Mióta sporttal foglalkozom, a nyújtás szerepe, helye megkérdőjelezhetetlenül jelen volt a sportolói, edzői közgondolkodásban.
Tovább >>

Sportitalok

Korábban már írtam arról, hogy mind a sportoláshoz, mind a fogyáshoz, és a hétköznapi élethez elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás. Ha nem emlékszel, hogy a Te súlyodhoz mennyi lenne az ideális mennyiség, vagy csak kíváncsi vagy, hogy mivel dobhatnád fel a
Tovább >>

A csodálatos mikrobiom

Barát vagy ellenség? A nagy szénhidrát-mítosz című előző cikkemben az összetett szénhidrátok ismertetése során említésre kerültek az élelmi rostok. Ezen a vonalon elindulva, a témakört érdemes még kicsit tovább bontogatni. Emésztésünkre és közvetett úton egészségünkre gyakorolt hatása miatt ugyanis kulcsfontosságú
Tovább >>