Plank: ettől lesz erősebb core izomzatod, amivel jobb futóvá válhatsz

A plank edzés alapját egy saját testsúllyal végzett gyakorlat adja, amely rendkívül egyszerű, de hatását tekintve az egyik leghatékonyabb.

A keresztedzések hasznossága futók számára vitán felül áll, számos kutatás kimutatta már, hogy érdemes erősítő, erőfejlesztő edzéseket végezni, mert közvetlen hatásuk van a teljesítmény növelésére. Nagy dilemma, hogy a számos futással eltöltött óra mellé egy amatőr futó mikorra és edzéstervében hová illessze be ezen edzéseket. És ha már ez az edzéselméleti, időmenedzsment kérdés megoldódott, vajon milyen gyakorlatokat érdemes előnyben részesíteni, hogy az edzés ne csak fárasztó, hanem eredményes is legyen.

A törzs izmainak megerősítése mindenki számára kívánatos, hiszen az élet számos területén használjuk őket, járásnál, emelésnél, de még ülésnél, állásnál is fontos szerepük van. Minél nagyobb terhelésnek tesszük ki a szervezetünket (nagyobb súly mozgatása, hosszú futás), annál inkább szükségünk van fejlett core izomzatra. Ezért az erősítő edzések minden esetben tartalmazzanak olyan gyakorlatot, amely erre a területre irányul. A legjobb választás egy ma már közismert gyakorlat, amelyet rengeteg tévhit leng körbe, hogyan is kell pontosan kivitelezni, mennyi ideig érdemes tartani, milyen módon érdemes fejlődni benne.

A plank jelentése

A plank (ejtsd: plenk) edzés egy saját testsúllyal végzett alapgyakorlat, amely rendkívül egyszerű, de hatását tekintve az egyik leghatékonyabb. Aki plank gyakorlatok segítségével megerősíti a core izomzatát, alkalmas lesz más, összetettebb erőfejlesztő gyakorlatok végrehajtására, hosszabb távok, kihívást jelentő terepek megfutására úgy, hogy a sérülés rizikóját jelentősen csökkenti.

Függetlenül attól, hogy milyen sportot végez valaki vagy sportol-e egyáltalán, a plank egy olyan gyakorlat, amelyet képességi szinttől függetlenül érdemes beiktatni az életünkbe, hiszen bárhol elvégezhető, nem igényel különleges felszerelést. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb, tökéletes gyakorlat kezdőknek, jól felépítve pedig még a leggyorsabb, magasan képzett sportolók számára is tartogathat kihívásokat – nem, nem azért, mert mindig lehet még egy kicsit hosszabb ideig tartani, de erről majd később –, fejlődési lehetőségeket.

Miért fontos a core izomzat erősítése?

Jöjjön egy kis anatómia, mert ha jobban megismered az izmokat, amiket erősíteni akarsz, hatékonyabb leszel.

A core izomzatnak három rétege van:

 • A globális mozgatók, amely a felületes réteg: gerincfeszítő izom, széles hátizom, nagy farizom felületes rétege, combpólyafeszítő izom, egyenes hasizom – az egyenes tartásért, a törzs megtámasztásáért felelnek.
 • A globális stabilizátorok, amely a középső réteg: belső és külső ferde hasizom (a hasizom azon része, amely a törzs oldalán helyezkedik el), négyszögletű ágyékizom, nagy horpaszizom, nagy farizom mély rétege, nagy combközelítő izom, hosszú combközelítő izom, középső farizom.
 • A lokális stabilizátorok, amely a core izmok mély rétege: sokba hasadt hasizom, haránt hasizom (a hasizomzat legmélyebb része, amely megtámasztja a gerincet), rekeszizom, medencefenék izma.

 

Mint látható, a felsorolásban megtalálható az összes hasizom, amelynek formázásáért sokan képesek végeláthatatlanul felüléseket végezni. Te ne tedd! A felülések önmagukban sem a leghatékonyabb gyakorlatok a hasizom edzésére, ráadásul nagyobb a sérülés, fájdalom lehetősége, mint a várt legnagyobb haszon. Helyett végezz plank edzést!

A plank hatása

A plank egy rendkívül egyszerű és pont ennyire sokoldalú gyakorlat, mivel erősíti a törzsizomzat minden rétegét. A felületi izomzatot, amely a leglátványosabb, például edzett, szálkás embereknél ez a jól látható hat kocka, és a mélyizomzatot, amely bár kifelé nem látszódik, de a törzs stabilitásában, a megfelelő támasztásban kulcsszerepe van. A rekeszizmot is fejleszti, valamint a haránt hasizmot, mely kifejezetten fontos szerepet játszik a légzésben. A farizmok pedig nemcsak a törzs stabilizálásban jelentősek, de számos térd probléma pont a gyenge, alulműködő farizmok miatt alakul ki. Nem mellesleg formásításuk esztétikai előnyöket is hordoz.

Javítja a testtartást, amely által megjelenésed könnyed, kiállásod szebb lesz. Ha megfelelő mobilizálás után plank gyakorlattal stabilizálod a fejlett helyes testarttást, számos egészségügyi előnyre is szert tehetsz. A görnyedt testtartás nem csak esztétikailag rontja a külsődet, de szerveid megfelelő működését is ellehetetleníti. Az összenyomott tüdő nem képes megfelelően kitágulni, csökken a tüdőkapacitás, a gyomor és a belek is nyomódnak, működésük lelassul, emésztési panaszok jelentkezhetnek, valamint a medencefenékre gyakorolt nyomó hatás miatt megnő az inkontinencia és az aranyér kockázata. Egyik következmény sem segíti elő, hogy hétről hétre el tudd végezni az edzéseidet, ezáltal csökkentik a fejlődés lehetőségét.

Plank edzés gyakorlatai

A plank jelentése ’deszka’ vagy ’palló’, amely remekül utal a testtartására, amelyet fel kell venni és végig tartani kell, még abban az esetben is, ha kar, láb, vagy forgató mozgással végezzük a haladóbb verziókban. Alap plank pozíció felvétele:

 • hasonfekvésből indulunk
 • könyök a váll alatt, lábfej visszafeszít
 • combizmok megfeszítése
 • majd a has- és farizmok megfeszítésével megemeljük a törzset

 

Ahhoz, hogy a hatását ki tudja fejteni, a plankolás alapjainak elsajátítására érdemes hosszabb időt szánni, áttanulmányozni a következő javaslatokat. Abban az esetben, ha egyedül gyakorolsz, azt javaslom, készíts felvételt, állítsd be magad mellé a telefonodat, vedd fel a plank megemelését, tartását. Eleinte csak néhány másodpercig tartsd, majd nézd meg a felvételt. Ha tökéletesen fel tudtad venni a plank tartást, akkor próbáld meg tovább tartani, addig, amíg nem kezdesz el fáradni. A videón látni fogod, hogy ilyenkor hol kezd el szétcsúszni a tartásod és mikor. Eleinte ne tartsd tovább és figyelj a hibák javítására, amelyeket a következők lehetnek:

 • A 2 alkar egymással párhuzamos legyen. (tenyér lehet a talajon fekve vagy egymással szembe fordítva, ujjakat ne szorítsuk semmiképp se ökölbe)
 • Földet nézd, ehhez az kell, hogy a fej ellazulva lefelé forduljon. A nyak a gerinc meghosszabbítása legyen, tehát a fej nem lóghat és nem is lehet kiemelve, ne nézz se előre-, se a lábujjaid felé.
 • Könyököd a váll alatt legyen és a talajba tolva. Felkarod legyen merőleges a talajra. Vállakat húzd hátra, lapockákat távolítsd egymástól. Ne lógj a vállöveden!
 • Csípőd nem billenhet előre, mely hatására deréknál alakulhat ki egy görbület.
 • Medencét a talaj felé, azaz hátra billentsd, megfeszítésével stabilizáld az ágyéki szakaszt.
 • Tested tartsd egyenesen, háti szakasz ne görbüljön (mellkast emeld ki).
 • Figyelj rá, hogy az egyes részek korrigálásánál a már jól felvett pozíció ne mozduljon el!

Meddig kell tartani a planket?

Ha megfelelő rendszerességgel, akár minden nap, és jól kivitelezve plankeltél, könnyen eljuthatsz odáig 1-2 hónap alatt, hogy 2 percig megtartani már nem lesz kihívás, erőnléted stabilizálódik, így a gyakorlat fejlesztő hatása elkezd csökkenni. Ilyenkor sokan beleesnek abba a hibába, hogy elkezdik tovább tartani, mert akkor a több jobb elv alapján biztosan hatékonyabb lesz. Ez azonban egy komoly tévedés. A plank helyesen egy kiváló erőfejlesztő gyakorlat, amely 2 percig fejti ki a hatását, hangsúlyozom, ha az a cél, hogy erőt fejlessz. Ha ennél tovább tartod, a plank hatása módosul és az erő-állóképeséget fogja fejleszteni, amely szintén egy nagyon hasznos képesség, sokat használjuk mind a hétköznapokban, mind a sportban, de a fejlesztésére vannak sokkal hatékonyabb gyakorlatok. A plank a törzserő fejlesztésének leghatékonyabb gyakorlata, ne akarjuk másra használni, mint ami, mert elveszíti azt a hatását, hogy rövid idő alatt, koncentráltan, sérülés csökkentésével tud erőt fejleszteni.

És akkor hogyan tovább?

Elsőre talán furcsán fog hangozni, de tartsd rövidebb ideig! Felejtsd el a különböző plank kihívásokat, és kezdj el 10 másodperces nagyon intenzív, koncentráltan feszített planket tartani, amit ismételj meg 5-10x rövid pihenők beiktatásával. Ha jól csinálod, észre fogod venni, hogy akár 30 másodpercre is szükséged lesz ahhoz, hogy a következő ismétlést ugyanolyan intenzitással tudd végrehajtani, mint az elsőt.

Vidd át a gyakorlatot mindhárom mozgássíkba!

Az alap plank tartás mellett, amely arra irányul, hogy ellenálljunk annak az erőnek, amely a medencét előre akarja billenteni, a törzsünknek, – főleg sportkihívás közben például technikás terepen futva-, más erőhatásoknak is ellen kell állnia, mint például a gerinc oldal irányú elhajlásának vagy csavarodásának egy aszimmetrikus erő hatására. Nyugalom, ez csak elsőre ilyen bonyolult, nagyon egyszerű feladatokról van szó, és minthogy már sokat végezted az alap plank gyakorlatot, ezek a nehezítések megvalósíthatóak lesznek számodra.

Oldalsó plank (side plank)

Feküdj teljesen az oldaladra, az alul lévő karod könyökét húzd be a vállad alá és emeld fel a csípődet és így hozz létre egy egyenes törzstartást. Amikre figyelned kell, hogy ne essen be a csípőd, tartsd fenn, a törzsed pedig legyen egyenes, ne csavarodj el egyik irányba se. A fejed, vállad, csípőd, térded, bokád legyen egy vonalban. Függőlegesen nézve mindkét vállad és a csípőd két lapátja egymás alatt – fölött helyezkedjen el. Ezt a pozíciót, hogy erőfejlesztő legyen, másfél percig tartsd.

Használhatod a planket anti-rotációs törzsgyakorlatnak is.

Itt azonban ne alkartámaszt, hanem fekvőtámaszt vegyél fel. A törzsed pont úgy tartsd és feszítsd, mintha planket végeznél. Majd az egyik karod megemelve érintsd meg az ellentétes válladat, mindeközben a törzsed nem mozdulhat el. Kivettél egy támaszt, amelynek a következtében egy csavaró, rotációs erő fog hatni a törzsedre, ennek kell ellenállni.

Ezek közé a plank variációk tartoznak még az alkartámaszban végzett váltott karú előre kinyúlás, valamint a váltott lábemelés, amelynél nem az a cél, hogy minél magasabbra felemeld a lábad, mert pont ekkor szokott megtörténni, hogy a tartás rovására fog menni a gyakorlat. A törzs feszítése maradjon ugyanolyan aktív, különös tekintettel a farizmokra, ha ezt tartod, a lábat nem fogod tudni magasra lendíteni, a medencéd nem fog előre billeni, a gyakorlat továbbra is hatékony és sérülésmegelőző lesz.

A legegyszerűbb gyakorlatoknak az az előnye, hogy ha már tökéletesen el tudod végezni, számos progresszióval, nehezítéssel tudsz tovább fejlődni benne.

Szerző
Nem tudsz még
30 percet futni?

Jelentkezz már most,
 2022. januári
ingyenes Gömbvillám
turnusunkba!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Vivicittán szeretnél futni?

10 hét alatt felkészítünk!
Keresd meg a számodra megfelelő edzéstervet ingyenes
terveink között! Legyél PlanduranceClub tag!

nap
óra
perc
mp
Sajnos a jelentkezés lezárult.
Saját edzővel, egyéni edzéstervvel készülnél?

Szakmailag képzett, tapasztalt edzőink egyénileg
foglalkoznak veled, egyaránt figyelembe véve életedet, edzettségi állapotodat és céljaidat.

Sportolóink írták

Mi szeretjük a sütiket, akkor is, ha azok követnek minket! :-)
A sütik biztosítják ugyanis a weboldalunk hatékony működését, és azt is, hogy a marketingünk korszerű legyen. De ez Neked is jó. Így tudunk például megvédeni attól, hogy ne zaklassunk felesleges reklámokkal.
Éppen ezért cookie-kat ("sütiket") és más követő megoldásokat használunk,  bizonyos adatokat átadunk külső partnereknek, például Facebooknak vagy a Google-nek, ha hozzájárulsz a [Mindet elfogadom] gombra kattintással.
Ha szeretnéd, Te magad is eldöntheted az Adatvédelmi beállítások linkre kattintva, mihez járulsz hozzá, és át tudod nézni a részleteket az Adatkezelési tájékoztatónkban. Későbbiekben is változtathatsz, a bal alsó sarokban található fogaskerékre kattintva.
Most pedig arra kérünk, járulj hozzá a sütik és követőkódok használatához a [Mindet elfogadom] gomb megnyomásával!

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Szeretnénk minél személyreszabottabb élményeket és szolgáltatásokat nyújtani a weboldalunkon és azon túl is. Ezért használunk un. sütiket és követőkódokat, és ezért adunk át bizonyos adatokat külső partnereknek. Ezeknek a funkcióknak egy része, amik a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, azonnal elindul, egy másik részét viszont Te tudod szabályozni ezen a felületen az egyes kategóriákban, amelyeknél a nevekre kattintva meg tudod nézni a részleteket. További információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban találsz. Arra kérünk, segítsd a munkánkat, és kattints az [ÖSSZES ENGEDÉLYEZÉSE] gombra!

A weboldal rendszerének működéséhez szükség van különböző beépülő modulokra és megoldásokra. Ezekhez tartozó sütiazonosítók találhatók itt.

wordpress_gdpr_allowed_services Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_allowed Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti wordpress_gdpr_cookies_declined Szolgáltató: plandurance.hu Harmadik fél: - Célja: Cookie-banner hozzájárulásainak kezelése. Elavul: 6 hónap Típus: HTTP süti

Összes tiltása
Összes engedélyezése